U još jednoj eko akciji u Novigradu iz podmorja izvučen pun kontejner otpada

243146150_1819597688239412_2675026735413155089_n
27.09.2021. 21:01; ; Početna / Lifestyle / Ekologija / U još jednoj eko akciji u Novigradu iz podmorja izvučen pun kontejner otpada

Članovi Sportsko ribolovnog kluba “Erik Radin” u subotu 25. rujna odradili su još jednu eko akciju čišćenja podmorja na području Mandrača, malog Mandrača i na Porporeli. Sudjelovalo je deset ronilaca i još deset ljudi koji su pomagali na brodicama, a rezultat ove hvalevrijedne akcije bio je pun kontejner smeća izvučenog iz podmorja, od cijevi, mreža i starih bicikala do boca, limenki, automobilskih guma i stolica. Subotnja akcija bila je druga po redu od predviđenih četiri, unutar podmjera 3.1.1. i potpora za edukativne aktivnosti podizanja ekološke svijesti i uključivanja u čišćenje luka, mora, priobalja i podmorja, iz Lokalne razvojne strategije u ribarstvu 2014-2020 Flag-a Pinna Nobilis. S obzirom da je u svibnju već odrađena jedna eko akcija, sudionici su ostali neugodno zatečeni količinom sakupljenog smeća.

To nam dovoljno govori da je nužno kontinuirano podizati svijest o tomu da smeću nikako nije mjesto u moru te koje opasnosti otpad u podmorju predstavlja za okoliš, ljude i cijeli prirodni sustav. Upravo to je bila tema predavanja održanog prije eko akcije u Zajednici Talijana u Novigradu. Održala ga je profesorica biologije Tiziana Zancola. Predavanju je prisustvovalo 26 sudionika, uglavnom članova SRK “Erik Radin”. Nakon predavanja i eko akcije uslijedilo je druženje i zajednički ručaku Konobi Parangal u Mandraču, a kroz određeno vrijeme predviđen je nastavak eko akcija, kroz projekt koji je sufinanciran sredstvima Europske Unije iz europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email