NEWS

U Italiji objavljen veliki specijal o Istri Meridiani: Istra glavni protagonist nove monografije na talijanskom jeziku

MeridianiIstria_no261_14
06.07.2021. 14:07; ; Početna / Gospodarstvo / U Italiji objavljen veliki specijal o Istri Meridiani: Istra glavni protagonist nove monografije na talijanskom jeziku

Nakon značajnih izdanja posvećenih Istarskom poluotoku objavljenih u Austriji i Njemačkoj, nedavno je i u Italiji iz tiska izašla velika i sjajna monografija u cijelosti posvećena Istri.

„Istra je zapravo jedno od najpoznatijih odredišta europskih turista, jer ima prekrasno more, gradove koji su dragulji povijesti ugrađeni u vremenu, ali istovremeno opremljeni tako da možete doživjeti udobnost i doživljaje na više razina. Međutim, postoji i dublja dimenzija Istre, duh koji na zapadnoj strani gleda prema Italiji, na istoku prema Kvarnerskom zaljevu, dok se na svojem južnom dijelu otvara brojnim otocima i otočićima koji se potom nižu prema dalmatinskoj obali u sustavu svjetla, boja, mirisa.“.

Ovim riječima redatelj Walter Mariotti otvara novi broj Meridiana, u cijelosti posvećen Istri. To je svojevrsna posveta “vrijednosti kompleksnosti”! Ova je zemlja glasnogovornica, koju je novinar Riccardo Paradisi definirao kao “jedinstvenu”, ali i “enigmatičnu”, “tajnu kontrasta i harmonija” te razlogom za “nostalgiju”.

Periodična publikacija Editoriale Domus, kao što je to uobičajeno, nudi čitatelju putovanje koje u ime dubljeg i svjesnijeg znanja nadilazi turistički horizont. Tako se, između zapadne i istočne obale, priča odvija među mjestima jednoglasno prepoznatima kao posebnim draguljima – Pula, Poreč, Umag, Novigrad, Rovinj, Rabac. Tu su još i Pazin, Motovun, Buzet pa Roč i Hum, najmanji grad na svijetu te Grožnjan, poznat kao „grad umjetnika“.

Radi se dakako o putovanju kopnom i morem. Meridiani tako “slijeće” na 11 svjetionika austrougarske ere koji trasiraju sigurne rute istočnog Jadrana i nastavljaju prema krajnjem jugu kako bi ovjekovječili bijele kamene otočiće koji ostavljaju bez daha. Priča se nastavlja kroz sport, biciklističku stazu Parenzanu, odličnu hranu i vino te izvanrednu faunu naslijeđenu u doba Tita od poznatih svjetskih državnika.

Časopis je tiskan u nakladi od 250.000 primjeraka što znači da će ga ‘pročešljati’ oko milijun čitatelja.

Radi se o specifičnom, posebno obrazovanom i dobrostojećem profilu kupaca zainteresiranih za vrhunske i visokokvalitetne proizvode te lifestyle i ekskluzivne usluge, ljubitelji elegancije, profinjenosti i izvrsnosti.

Novine su nastale s ciljem te u nadi da čitateljima donese radost i bezbrižnost, a istovremeno postanu  premisa za razmišljanje i kulturno proučavanje, u nadi da će se semafori za putovanja, čak i ona najkraća, uskoro upaliti zeleno svijetlo.  Izdanje je na kioscima diljem Italije izašlo 28. svibnja 2021.

 

Ured TZ Istarske županije

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email