Ljeto u Funtani

U Istri su bijesni: “Opet su ispod Paga uvijek jedni te isti neodgovorni”

20210716_114005
16.07.2021. 23:16; ; Početna / Gospodarstvo / U Istri su bijesni: “Opet su ispod Paga uvijek jedni te isti neodgovorni”

ZBOG ponovnog rasta broja zaraženih cijela obala u Hrvatskoj jučer je dobila narančastu oznaku na koronakarti EU, zbog čega su u Istri posebno razočarani i traže da se Hrvatsku označava po županijama, a ne regijama. Istra u zadnjih 15 dana bilježi izrazito nisku tjednu incidenciju zaraze, koja iznosi 1.9 na 100.000 stanovnika, piše Martina Pauček Šljivak, index.hr.

Index je razgovarao s gradonačelnicima istarskih gradova Rovinja, Poreča i Novigrada, koji kažu da su oni odgovorni i da nije u redu da ispaštaju zbog grešaka drugih.

Treba napomenuti da su upravo Rovinj i Poreč uvijek u top tri najposjećenija grada po dolascima stranih turista.

Gradonačelnik Rovinja: Mi se ponašamo odgovorno, ukinuli smo sva događanja

Marko Paliaga, gradonačelnik Rovinja, za Index je odmah na početku razgovora rekao da se Istra nikako ne bi trebala gledati s ostalim dijelovima Jadrana.

“Mi od prošle godine tražimo od vlade da urgira da nas se gleda po županijama, a ne regijama. Ne vjerujem da će nas vlada poslušati, jer nije do sada, no bilo bi lijepo da to naprave. Ovo je dosta negativna vijest, ali ne vjerujem da će brzo utjecati na Istru, ipak turisti gledaju lokalnu situaciju”, rekao je rovinjski gradonačelnik za Index.

Navodi da je jedini način da se gleda i bilježi na karti po županijama.

“Mi se u Istri ponašamo odgovorno, ukinuli smo sve koncerte i događanja, a u klubove se može jedino s covid-potvrdom. Uvijek se ponavlja da su ispod Paga jedni te isti neodgovorni. Mi želimo sezonu odraditi, cijela Hrvatska živi od sezone. Ja vjerujem da će turisti gledati lokalno i da na nas to neće utjecati, no ovo svakako nije dobro za Hrvatsku i prerano se to dogodilo. Mislili smo da ćemo tek 15.8. doći u tu boju. Meni je žao, ali nadam se da će se situacija stabilizirati. Volio bih da smo svi u zelenom, da je cijela jadranska regija odgovorna”, rekao je Paliaga za Index.

Gradonačelnik Novigrada: Sve bi nam se moglo obiti o glavu

Gradonačelnikom Novigrada Anteo Milos upozorava da se građani trebaju procijepiti što prije ako ne želimo da nam i druga sezona zaredom naprasno stane.

“Ponavlja se priča od lani, Istra je i lani bila dobra. S tim da je ove godine i procijepljenost dobar faktor i nadam se da će nam to pomoći da gosti iz Europe ipak mogu doći u Istru. Procijepljenost je dobra, ali nije onakva kakvu smo očekivali. Oko 40-ak posto je na razini Istre. Nismo dostigli onu od 60 posto, kako smo očekivali, da dođemo na 70 posto, što bi nam dalo garanciju težeg širenja bolesti”, rekao je Milos za Index.

“Treba nastaviti s pozivanjem građana da se cijepe, da budu savjesni, da treba izbjegavati masovna okupljanja. Vidimo što se događa drugdje u Nizozemskoj. Moglo bi nam se obiti o glavu. Da nam se dvije sezone zaredom naprasno prekinu, za nas bi bilo itekako teško. I gradski proračuni cijele Hrvatske ovise o prihodima od turizma”, rekao je za Index Anteo Milos.

Gradonačelnik Poreča: Grad nam je pun, šteta da svi ispaštamo

Gradonačelnik Poreča Loris Peršurić za Index je također prokomentirao promjenu boje na koronakarti EU.

“Nije realno da na cijelu obalu gledamo kao na jednu regiju, kad znamo da situacija itekako varira od županije do županije. Šteta je da svi ispaštaju zbog izoliranih situacija. Poreč je spremno dočekao ovu sezonu, svjesni svojih prednosti – blizine i raznolikosti smještajne ponude. Odgovorni smo, ne potičemo velika događanja. Najave su jako dobre, grad je pun i sve je ukazivalo na odličnu sezonu pred nama”, kazao je za Index Peršurić.

Posebno je istaknuo da su dosadašnji rezultati puno bolji nego prošle godine i u usporedbi s ostatkom Hrvatske.

“Istra još jednom ostvaruje odlične turističke rezultate. Vjerujemo da ćemo kroz veću procijepljenost i ponajprije odgovornim ponašanjem smanjiti broj oboljelih te da će se situacija stabilizirati. Zahvaljujemo i svim našim vjernim gostima, koji su posebno vezani za Poreč i koji su prepoznali odgovoran pristup svih uključenih u turizam Poreča i Istre”, rekao nam je Peršurić.

Istarski župan: Istra ne bi trebala snositi posljedice zbog neodgovornosti drugih županija

Podsjetimo i da je istarski župan Boris Miletić odmah jučer nakon objave ove vijesti o promjeni boje iz zelene u narančastu izrazio veliko nezadovoljstvo, kazavši da se Istra i njezini građani iznova neopravdano kažnjavaju.

Naime, Istra u zadnjih 15 dana bilježi izrazito nisku incidenciju zaraze, koja iznosi 1.9 na 100.000 stanovnika.

“Nije u redu da naši građani, obrtnici i ugostitelji koji se odgovorno ponašaju i poštuju sve propisane epidemiološke mjere ispaštaju. Istra ne bi trebala snositi posljedice zbog neodgovornosti drugih županija i zbog nedovoljnih kontrola u pojedinim županijama. Istra je poželjna i zdravstveno sigurna turistička destinacija”, poručio je župan Miletić, ponovivši da se Istarsku županiju mora gledati kao zasebnu cjelinu, jer ima odlične pokazatelje, što je presudno za uspješnu turističku sezonu.

Print Friendly, PDF & Email