NEWS
HALF MARATON S

U Istri pet prijevara na račun pravnih osoba

03.05.2014. 09:31; ; Početna / Crna kronika / U Istri pet prijevara na račun pravnih osoba
XO02851263_1

Na području više policijskih uprava zabilježeni su slučajevi prijevara putem interneta, odnosno lažnim ponudama za obavljanje poslova. Način rada za sada nepoznatih osoba je taj da građanima šalju e-mail nudeći im obavljanje određenih poslova te na račune građana doznačuju veće ili manje iznose, najvjerojatnije, ukradenog novca. Naknadno od građana kojima su proslijedili novac traže da taj novac proslijede na inozemne račune putem Western Uniona, Moneygrama ili sličnih platnih servisa.

Elektronskom komunikacijom, od građana uglavnom traže informacije o radnim vremenima banaka i drugih financijskih ustanova te ostale podatke za što efikasniji i brži novčani transfer te im naposljetku i dostavljaju listu primatelja u inozemstvu na čije ime se navedeni novac treba proslijediti. Građanima se za obavljenu uslugu nudi i novčana nagrada. Policija upozorava građane da budu oprezni i ne nasjedaju na primamljive oglase za naizgled lagan posao kako ne bi postali žrtvama prijevare, a u konačnici i sami sudjelovali u počinjenju kaznenog dijela.

Prema izvješću PU istarske na području Istre je u protekla dva tjedna evidentirano pet slučajeva računalne prijevare na štetu pravnih osoba. Više informacija o oštećenicima policija nije iznosila budući da predmete vodi PNUSKOK, a istarska policija nema nadležnost davati više informacija. Uspjeli smo saznati da su se od pet slučajeva, dva dogodila u Poreču i jedan u Umagu.

(M. SARDELIN, Glas Istre)

Print Friendly, PDF & Email