U Istri od 23 planirana igrališta ni jedno izgrađeno

20.10.2006. 00:00; ; Početna / Gospodarstvo / U Istri od 23 planirana igrališta ni jedno izgrađeno
27GO160296.jpg

Sudjelovalo je stotinjak osoba iz istarskih hotelijerskih kuća, zatim predstavnici jedinica lokalnih samouprava, turističkih zajednica, ministarstava poljoprivrede, mora i turizma, te zaštite okoliša i prostornog uređenja, banaka, udruga i raznih drugih tvrtki.

– Bila nam je namjera da od poznatih stručnjaka, posebno iz sektora zaštite okoliša, turizma i gradnje golf igrališta, saznamo sve potrebne podatke za stvaranje prepoznatljive turističke i golf destinacije, kazao je Denis Ivošević u ime organizatora.

Direktor Brijuni rivijere Veljko Ostojić istaknuo je da su u Istri prostornim planovima planirana 23 golf igrališta, ali ni nakon deset godina rada na tom projektu dosad nije izgrađen niti jedan. Kazao je da se o golfu još uvijek premalo zna u nas, te da je nužna izmjena zakonskih okvira koji će omogućiti da ih dobijemo što prije, budući da su nužni za podizanje kvalitete turističke ponude.

U prvom dijelu Jeremy Pern iz Europskog instituta arhitekata golf igrališta, predsjednik Međunarodnog udruženja golf tour-operatora Peter Walton i agronom i specijalist za tratine Paolo Croce govorili su o povijesti golfa općenito, utjecaju na okoliš, te planiranju i izgradnji igrališta. Walton je iznio konkretne podatke. Izuzetno je velik utjecaj golfa na razvoj destinacije, jer golf industrija u cijelom svijetu godišnje okrene oko 35 milijardi eura, tako da i dalje ima svijetlu budućnost. Za uspješnost su potrebni kvalitetan teren i prometna povezanost te dobar odnos cijena – vrijednost.

Da bi jedan cluster u master planu bio uspješan, istaknuo je Walton, potrebna su najmanje tri golf igrališta koja će među sobom biti udaljena najviše pola sata vožnje. Također, aerodrom mora biti udaljen najviše 90 kilometara, a hotel do 15 minuta vožnje od igrališta. Talijan je kazao da se na površini od stotinu hektara puno više vode potroši na maslinike, vinograde, krumpir ili neku drugu vrstu intenzivne poljoprivredne proizvodnje, nego na golf igralište. Uporaba fertilizatora je manja nego u poljoprivredi. Savjetovali su kako uštedjeti energiju, sačuvati okoliš i izvornu arhitekturu.

Poslijepodnevni dio predavanja bio je rezerviran za upravljanje i održavanje golf terena zalijevanjem, hranidbom i pesticidima te budućnost golfa u Hrvatskoj.

T.K., Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email