NEWS

U Istri dosad osam milijuna noćenja

27.07.2006. 00:00; ; Početna / Gospodarstvo / U Istri dosad osam milijuna noćenja
806GO148536.jpg

Prema podacima lokalnih turističkih zajednica, u Istarskoj županiji je od početka godine do 24. srpnja ostvareno 8,3 milijuna turističkih noćenja, pet posto više nego u istom razdoblju lani. U smještajnim objektima hotelskih kuća, privatnom smještaju i objektima agroturizma odsjelo je 1,3 milijuna turista, dva posto više nego lani.

U većim turističkim središtima, poput Poreča, Rovinja, Umaga i Novigrada, pozitivna odstupanja u noćenjima kretala su se od dva do devet posto, dok je rast u Puli bio pet posto. Vrlo visoki indeksi zabilježeni su, kao i obično, u malim općinama, u kojima tek nekoliko stotina ili tisuća noćenja više nego u prethodnom razdoblju znatno »dižu« indekse.

Najviše noćenja ostvareno je na području Poreča (1,28 milijuna, devet posto više nego lani), gdje je bilo i najviše turista (218,6 tisuća). U Rovinju je bio 1,1 milijun noćenja (indeks 102) i 180,4 tisuće turista, dok su svi ostali ostvarili manje od milijun noćenja. U Puli ih je, recimo, bilo nešto više od pola milijuna. U Medulinu je bilo 741 tisuću noćenja, šest posto više nego lani. Najmanji indeks, svega po 75 posto u odnosu na lani, bio je na području Vižinade i Vodnjana.

Tomislav Popović, direktor Turističke zajednice Istarske županije, ističe da su ti rezultati nešto veći od očekivanih dva posto više noćenja. Ističe, međutim, da ne može ozbiljno analizirati statistiku turističkih zajednica jer još nema podataka o vrstama smještajnih jedinica, koji će biti dostupni početkom kolovoza.

Umag je ostvario gotovo 770 tisuća noćenja, sedam posto više nego lani, što direktor TZIŽ-a komentira »početkom honoriranja investicija iz prethodnih godina, osobito onih u kampovima.« Novigradskih 360 tisuća, odnosno sedam posto više noćenja također povezuje s investicijama u hotelski smještaj. Rast od devet posto na području porečkog TZ-a Popović nije posebno komentirao jer je, kaže, riječ o rastu noćenja mahom u čvrstim objektima odnosno hotelima u koje se nije posebno ulagalo, dok tamošnji kampovi, od Bijele do Zelene lagune, potpadaju pod teritorij Tara i Funtane. Tar-Vabriga sa 644 tisuće noćenja podbacila je za jedan posto, dok je Funtana sa 653 tisuće noćenja bila dva posto bolja nego lani.

– Zasad, međutim, nema bojazni, turistička će godina biti nešto bolja nego lani, kao što se očekivalo, kaže Popović.

Glas Istre, M.V.I.

Print Friendly, PDF & Email