NEWS
VALFRESCO 4 S
SPORTduo – s2

U Istarskoj sabornici održan okrugli stol o novoj školi na Finidi, ponovno načeta tema gradskog bazena

24.05.2006. 00:00; ; Početna / Novosti / Svakodnevnica / U Istarskoj sabornici održan okrugli stol o novoj školi na Finidi, ponovno načeta tema gradskog bazena
788IMG_2703.jpg

Iako je podne nezahvalan termin za održavanje okruglog stola o tako važnoj i zanmljivoj temi, ipak je u raspravi sudjelovalo preko 20 sudionika.

Od strane Grada Poreča s kratkom poviješću zaključenog javnog natječaja i idejom prisutne su upoznali dogradonačelnik Grada Poreča, gosp. Denis Žužić i pročelnik odjela za prostorno planiranje gosp. Damir Hrvatin.

Osim predstavnika Grada tu su bili i dio članova ocjenjivačke komisije kao i predstavnici prvonagrađenog tima, te petnaestak građana zainteresiranih za budući projekat nove porečke osnovne škole, sportske dvorane i bazena.

U uvodnom dijelu doznali smo kako je prvonagrađeno rješenje predviđeno za 780 učenika, iako je prema riječima gosp. Hrvatina, idelna veličina škole predviđene za 460 učenika. Osim toga rečeno je i kako će se u Poreču graditi još jedna osnovna škola u zoni srednji Špadići, koja bi trebala nadomjestiti sadašnju osnovnu školu u Velom Maju. Prema očekivanju svi su se sudionici debate  slagali da je nova škola Poreču više nego potrebna, a da li je odabrano prvonagrađeno rješenje ujedno i najbolje ostalo je nejasno.

Nekadašnji gradonačelnik Grada Poreča, gosp. Maras, postavio je pitanje rješavanja vlasništva zemljišta u predviđenoj zoni Finida kao vjerojatno najveći problem kojeg je potrebno riješiti da bi se uopće moglo pristupiti eventualnoj daljnjoj realizaciji projekta.

Spomenuta je i procijenjena vrijednost zemljišta od 20.000.000 Kuna Kako se je čulo od ostalih prisutnih, a najviše od strane gosp. Ante Cukrova, nekadašnjeg ravnatelja osnovne škole u Poreču i u Vrsaru, te gosp. Romana Marečića kao predstavnika osnovne škole Poreč, postoji niz manjih i većih nejasnoća u prvonagrađenom rješenju.

Što se tiče same škole diskusija se je prvo orijentirala na:

– preveliki broj učenika na etaži za redovnu nastavu (380 učenika) i organiziranost prostorija u jednom "hodniku"

– prevelike staklene površine od poda do stropa, što se je do sada pokazalo kao loše rješenje iz više razloga (koncentracija učenika, reguliranje topline u učionicama zbog prejakog sunca s jedne strane i prehladnih prostora s druge strane

– problem ravnih krovova koji su se do sada pokazali kao dosta kratkotrajno i nepouzdano rješenje

– buduće troškove grijanja i eventualnog hlađenja učionica

– nedostatnog broja kabineta za redovnu nastavu i slično.

Postupno se je diskusija usmjerila na problematiku gradskog bazena, temu o kojoj se u Poreču govori već desetak godina i o kojoj će se očito još neko vrijeme govoriti.

Iako je službeni naziv projekta Finida – osnovna škola, dvorana, bazen, postalo je jasno da je bazen prikazan samo kao urbanističko rješenje, dakle samo kao mogući objekt veličine 25×35 m u sklopu kompleksa osnovne škole.

A hoće li se uopće izgraditi na toj lokaciji, kada, tek ostaje za vidjeti. Bazen je svakako potreban Poreču, kako zbog plivačkih takmičenja, ali i zbog zakonske obveze da sva djeca iz osnovne škole moraju izaći kao plivači.

U Poreču, gradu na moru, danas i 50% učenika iz osnovne škole izađe kao neplivači, kako je dio prisutnih napomenuo.

Diskusija na temu bazena potrajala je četrdesetak minuta, i postalo je očito da je potrebno čim prije organizirati okrugli stol upravo na tu temu kako bi se izgradnja gradskog bazena kao kapitalnog projekta Poreča možda u bliskoj budućnosti i realizirala.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email