NEWS

U Hrvatskoj i dalje boravi preko 650.000 gostiju

20210826_112856
01.09.2021. 11:05; ; Početna / Gospodarstvo / U Hrvatskoj i dalje boravi preko 650.000 gostiju

U Hrvatskoj je na početku tjedna boravilo gotovo 650.000 gostiju, od čega oko 576.000 stranih gostiju. Iako je u posljednjih tjedan dana intenzitet dolaska novih gostiju sukladno očekivanjima smanjen i u posljednjem tjednu kolovoza Hrvatska ostvaruje vrlo dobre turističke rezultate.

Najviše stranih gostiju u ponedjeljak, 30.08. bilo je iz Njemačke (njih preko 265.000), Austrije (njih preko 60.000), Slovenije i Poljske (gotovo 67.000) i Češke (njih preko 31.000)
Ukupno je u kolovozu Hrvatska ostvarila preko 4,1 milijuna turističkih dolazaka, što je 87 posto u odnosu na rekordnu 2019. godinu te gotovo 30 milijuna turističkih noćenja, što je 92,55 posto u odnosu na rekordnu 2019. godinu.

„Kada je u pitanju srpanj i dosadašnji dio kolovoza ove godine u usporedbi s rezultatima iz istog razdoblja 2019. to je oko 85 dolazaka i 87 posto noćenja iz istog razdoblja 2019., odnosno može se reći da se tijekom srpnja i kolovoza ove godine ostvaruje promet od oko 90 posto iz istih mjeseci 2019. godine“, kazala je Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta te je naglasila da se bilježe “izuzetno dobre najave bukinga za rujan i za listopad”.

”Zadovoljni smo što je cijela sezona ostala u narančastom, što je omogućilo izvrsnu turističku sezonu. Ministarstvo turizma je predvidjelo da će biti nekih 70 -75 posto od one rekordne 2019. godine To je osobito važno i zbog prihoda i u ekonomskom pogledu za naš oporavak”, izjavio je Andrej Plenković, predsjednik Vlade RH.

”Mi i dalje bilježimo velik interes turista za dolazak u Hrvatsku, sa svih naših ključnih emitivnih tržišta i prema svemu sudeći, imat ćemo kvalitetnu i dugu posezonu što će dodatno poboljšati ukupni turistički rezultat ove godine. Hrvatska je druge godine zaredom turistička pobjednica na Mediteranu, i to pokazuje veliku snagu našeg turizma koji je pokazao da ima odgovornosti, znanja i kapaciteta napraviti izvrstan rezultat u izvanrednim uvjetima. Turizam se pokazao kao gospodarska grana koja može stabilizirati hrvatsko gospodarstvo i ubrzati oporavak gospodarstva iz krize”, izjavio je Veljko Ostojić, direktor HUT-a.

Za uspjeh ove turističke godine u kojoj je Hrvatska do sada uspjela ostvariti preko 75 posto turističkih noćenja i oko 80 posto financijskog učinka iz 2019. godine, uz odlične najave za posezonu, ključnim  se pokazala odlična koordinacija sveukupnog turističkog sektora, Vlade, sustava stožera civilne zaštite i javno zdravstvenog sustava te visoka razina odgovornosti svih u održavanju kvalitetnog epidemiološkog stanja.

Uz to, kvalitetno upravljanje percepcijom sigurnosti zemlje, posebno turistički najatraktivnijih dijelova obale, čemu su značajno doprinijeli projekt Stay Safe in Croatia, prioritetno cijepljenje turističkih djelatnika, potpore države za očuvanje radnih mjesta te kontinuirana komunikacija svih dionika prema emitivnim tržištima omogućile su da Hrvatska bude ovogodišnji pobjednik Mediterana.

Da je interes za sigurnost na stranim tržištima iznimno visok pokazuju i rezultati dva projekta koje je razvila Hrvatska udruga turizma – informativni newsletter HUT Weekly News i regionalna korona karta croatiacovid19.info.

Informativni newsletter HUT Weekly News šalje se svakog tjedna na gotovo 2000 adresa ključnih turističkih i vladinih institucija, turističkih kompanija i medija u Njemačkoj, Austriji, Sloveniji, Nizozemskoj i Hrvatskoj, i to na tri jezika, hrvatskom, njemačkom i engleskom jeziku. Od početka krizne komunikacije HUT je producirao i poslao 46 newslettera koji redovno donose relevantne vijesti o epidemiološkoj situaciji i turističkim vijestima u Hrvatskoj, koji bilježe iznadprosječno visoku čitanost.

Regionalnu korona kartu koja prikazuje epidemiološku situaciju u Hrvatskoj u županijama i na većim otocima, a ažurira se svakodnevno, HUT je pokrenuo u lipnju 2020. godine i od pokretanja je zabilježila gotovo 1,5 milijuna otvaranja. Ove godine je kartu, koja se promovira putem ovog newslettera ali i putem promotivnih kanala najvećih domaćih turističkih kompanija, otvorilo 600.000 posjetitelja, a najviše interesa je bilo u srpnju, kada je zabilježeno preko 170.000 otvaranja.

HUT

Print Friendly, PDF & Email
Ljekarna