NEWS
Ljekarna

U Eufrazijevoj bazilici održana svečana sveta misa povodom blagdana sv. Maura, zaštitnika Poreča

misa (3)
21.11.2020. 18:17; ; Početna / Novosti / Iz Grada Poreča / U Eufrazijevoj bazilici održana svečana sveta misa povodom blagdana sv. Maura, zaštitnika Poreča

Porečani su ovogodišnju proslavu blagdana gradskog patrona – Svetog Maura obilježili u smanjenom obliku, poštujući trenutno važeće epidemiološke mjere i ograničavanje okupljanja. Središnji dio proslave bila je svečana sveta misa u Eufrazijevoj bazilici, dok je tradicionalna svečana procesija gradskim ulicama s relikvijama sveca ove godine izostala, kao i proslava na Trgu slobode uz Festival palente.

Na svečanoj svetoj misi sudjelovao je gradonačelnik Poreča Loris Peršurić sa zamjenikom Eliom Štifanićem i potpredsjednicom Gradskog vijeća Gordanom Šušljik. Misno slavlje predvodio je mons. Zdenko Križić, biskup Gospićko-senjske biskupije.

– O svetom Mauru ne znamo puno. Ne znamo ni točnu godinu rođenja, a niti godinu smrti. Pretpostavlja se da je rođen negdje sredinom trećeg stoljeća, a da je podnio mučeništvo za vrijeme Dioklecijanova progonstva, s početka IV stoljeća. Nekih drugih detalja iz njegova života nemamo, osim da je bio biskup ove mjesne crkve. Međutim, sve ovo ne umanjuje njegovu duhovnu veličinu, i zbog toga on nije manje uzor vjerniku našeg vremena i poslije više od 1300 godina od njegove smrti.

Dovoljna je činjenica da je on bio mučenik za vjeru, i da je ostavio snažan dojam na vjernike svoga vremena koji su, čim je crkva dobila slobodu koju godinu iza njegove smrti, ekshumirali njegovo tijelo i pohranili ga u gradskoj crkvi sa natpisom: „Ovo sveto počivalište čuva čisto tijelo mučenika Maura“.Tako su ga vidjeli njegovi suvremenici. Ova mjesna crkva ga je, odmah nakon mučeničke smrti, počela častiti kao sveca i svoga zaštitnika, čijem se zagovoru utjecala u tim teškim vremenima, a nije se prestala utjecati sve do naših dana., rekao je biskup Križić, napomenuvši kako je  Svetom Mauru je vjera dala snagu za mučeništvo krvlju.

– Neka i nama njegov zagovor isprosi od Boga snagu ljubavi i služenja da prođemo ovom zemljom čineći dobro, da iza sebe ostavimo dobrote, plemenitosti i svakog blagoslova, zaključio je čestitavši biskupiji i Porečanima njihovi dan.

Proslava završava večernjom misom u porečkoj katedrali, koju će predvoditi mons.dr. Dražen Kutleša, nadbiskup, apostolski upravitelj Porečke i pulske biskupije i koadjutor Splitsko-makarske nadbiskupije. Po završetku mise održat će se podjela plaketa zaslužnim vjernicima.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email