NEWS
HALF MARATON S

U dvorištu Zavičajnog muzeja Poreštine (ponovno) otvoren kafić Lapidarium

20.07.2016. 09:58; ; Početna / Lifestyle / Zabava / U dvorištu Zavičajnog muzeja Poreštine (ponovno) otvoren kafić Lapidarium
lapidarium-ev

Krajem prošlog tjedna u dvorištu porečkog Zavičajnog muzeja otvoren je caffe bar Lapidarium, nova i zanimljiva ponuda gradske institucije sa stoljetnom tradicijom i ogromnim arheološkim fundusom. Prostrano dvorište pretvoreno je u lapidariji, posvuda su ostaci nadgrobnih spomenika i ostaci kolona palača koje su u antici ukrašavale obalu cijele Poreštine od Limskog kanala pa sve do Tarske vale.

Gosti sjednu, naruče piće i istovremeno uživaju u arheološkoj ponudi. U atriju palače Sinčić, sjedištu Muzeja nalazi se kameni blok na kojemu je stari Rimljanin ostavio za vjekove trag o osobnoj ovozemaljskoj sreći. Na kamenom bloku koji je poslužio kao nadgrobni spomenik dao je isklesati reljef sebe kako obrađuje maslinu, a na drugoj strani bloka kako njeguje vinovu lozu. Čovjek je bio proizvođač vina i maslinovog ulja, ujedno i trgovac. Brodovima su vino i ulje odlazili u Akvileju i dalje prema sjeveru kontinenta. U dvorištu i atriju ima se što vidjeti, a ujedno su djelatnici Muzeja stvorili mjesto gdje se gosti mogu osvježiti i odmarati u hladovini.

E. V. Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email