NEWS
valfresco

U Domu za starije i nemoćne održano predavanje na temu “Prijevare starijih osoba”

IMG-d879207bdaf995e48974f4ed8b9cc8b2-V - Copy
13.11.2019. 18:43; Učitavanja: 160; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / U Domu za starije i nemoćne održano predavanje na temu “Prijevare starijih osoba”

U Domu za starije i nemoćne osobe Poreč, u utorak, 12. studenog 2019. godine održano je predavanje na temu „Prijevare starijih osoba“. Predavanje je održala policijska službenica Odjela prevencija Sanja Delač Fabris te je prisutnima pojasnila najčešće oblike prijevara koje su usmjerene prema starijim osobama, a to su: lažno predstavljanje, dovođenje u zabludu u pogledu tjelesnog ili materijalnog stanja ili stradavanja, dovođenje u zabludu u pogledu marke i kvalitete proizvoda te iskorištavanje odsustva, stresne situacije ili duševnog stanja žrtve. Također, govorila je o prijevarama koje osobe starije životne dobi mogu doživjeti na kućnom pragu tako što im se nepoznate osobe lažno predstave kao policajci, predstavnici humanitarnih akcija, prodavatelji medicinskih pomagala ili kućanskih aparata.

Ovo je predavanje bilo drugo u nizu, nakon prvog predavanja održanog u četvratk, 7. studenog 2019. godine na temu „Nestanci starijih osoba“, na kojemu je gđa Fabris prisutne upoznala s definicijom kada se osoba smatra nestalom, razlozima nestanaka starijih osoba među kojima su najčešći psihičke bolesti, staračka demencija, gubljenje u prostoru te druge bolesti. Osobe su također upoznate sa zakonskim odredbama prema kojima postupa policija u slučaju nestanka osoba, kao i s tijekom potrage. Prisutni su educirani što mogu učiniti kao obitelj, kao okolina, ali i sami za sebe kako bi pridonijeli prevenciji nestanaka i poticali samozaštitno ponašanje.

Predavanja su održana s ciljem edukacije i poticanja samozaštitnog ponašanja starijih osoba te članova njihovog kućanstva, kao i onih što skrbe o njima. Oba predavanja su bila dobro posjećena. Prisutni su bili uglavnom građani starije životne dobi i članovi njihovih obitelji te korisnici Poludnevnog boravka Doma za starije i nemoćne osobe Poreč. Nakon oba predavanja razvila se živa rasprava. Prisutni su imali brojna pitanja na koja su dobili odgovore i upute kako se postaviti u određenim situacijama u kojima se mogu naći. Prisutni su pohvalili ovakvu vrstu preventivnog djelovanja te predložili da se nastavi s ovakvim vidom suradnje u narednom razdobrlju.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email