NEWS

U četvrtak posljednja ovogodišnja ribarska fešta u Vrsaru uz Klapu Cambi i riblje specijalitete

apimg-037
19.09.2023. 12:30; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / U četvrtak posljednja ovogodišnja ribarska fešta u Vrsaru uz Klapu Cambi i riblje specijalitete

Ovaj četvrtak, 21.9.  definitivno ne biste smjeli zaobići Vrsar i zadnju, osmu ovogodišnju Ribarsku feštu. Zašto? Pa zato jer u Vrsaru ribarska fešta nije obična ribarska fešta. To je pravi gastronomski doživljaj koji pruža more na stolu.  Ovdje vas ne čekaju samo slasne sardele na žaru, ili pak ukusni pedoći na buzaru. U Vrsaru na rivi dok zalazi sunce u more možete kušati polpete od plave ribe, punjene srdele, pljukance s kaneštrelama, kapešante, pedoće, ribu na žaru, burger od tune, paštetu od tune, fritto misto, brodet po recepturi lokalnih ribara i kuharica. I osim što je sve tako ukusno, jako je lijepo posluženo i aranžirano.

 Ovu ukusnu hranu pripremaju kuhari amateri, ribari i njihove obitelji i svi oni koji su na neki način vezani uz more, ali nemaju svoje restorane ili barove. Većina sama ide na more i lovi ribu te ostale plodove mora.

Gourmet ponudu čini šest punktova tematski podijeljenih na bijelu ribu, plavu ribu, školjke, fritto misto te lignje, sipe i hobotnice.
Sve je lijepo označeno i uz svaki štand stoji oznaka što se priprema.
Jedino brodet, neizostavno ribarsko jelo svake Ribarske fešte u Vrsaru, svaki put priprema drugi štand. Na ovoj će ga fešti pripremati Nikola Bikić na štandu s bijelom ribom.

Svi su štandovi smješteni na rivi, a svaki nudi i piće, od domaćeg vina, do vrsaranskih žestica i likera.

Štand s plavom ribom drži Ante Juran, a ovdje možete kušati specijalitete na bazi tune od klasičnog odreska, do štapića od tune ili burgera. Tu možete probati i sardele te škombre na žaru, ali i burger od pohanih sardela te kupus salatu. Njihova uzdanica je burger od tune. 
S druge strane rive je pak smješten štand s frittom mistom, odnosno svim friganim slasnim stvarima kao što su girice, frigane lignje, sardele, repovi od kozica, okruglice od tune, panirani oslić, gamberi, kliješta raka te panirane kapešante. Štand vodi Tena Peršurić te njezina sestra Tea Juran.

Mirijana Žiković zadužena je za štand s plavom ribom, a tu možete kušati specijalitete od srdele kao što su frigana sardela, pohana sardela, polpete od plave ribe, punjene sardele, hladni pijat s mariniranom sardelom i barkice s paštetom od tune, peperonatu sa slanim sardelama.
Roberto i Irena Deak te njegov tim spremaju pak sve moguće delicije od glavonošaca, odnosno od lignji, sipa, hobotnica. Tako kod njih možete isprobati ražnjiće od lignji i sipa, salatu od folpi, pečene lignje, pržene lignje, pečene krakove od hobotnice.
Festival raznih školjki priprema pak štand koji vodi Ranka Pavišić, a tu možete probati pedoće na buzaru, pljukance s kaneštelama, šparugama i domaćim kozicama, kapešante na grilu. Specijalitet im je i rižoto s kaneštrelama i jadranskim kozicama.

Od samih početaka Ribarske fešte na njoj bijelu ribu priprema ribar Nikola Bikić. Tu možete probati divlje orade, brancine, i to cijele na žaru, ali i filetirane,  riblju paštetu, salatu od razne vrste riba i povrća te riblji miks svega od bijele ribe.

Osim odlične gastronomije, organizatori su se pobrinuli za dobru zabavu, pa će publiku zabavljati Alfa Time band, Le Monde Band te posebni gosti večeri – klapa Cambi. Ni djeci neće biti dosadno jer je u sklopu fešte organiziran i dječji kutak kojeg vodi ekipa „Žutog kišobrana“. Oni će organizirati kreativnu radionicu gdje će djeca moći izrađivati čarobno podmorje ili svoj mali akvarij, a sve od kolaža i kartona. Sve što im treba je mašta i dobra volja.

Sve u svemu, više nego dovoljna pozivnica svima da rezerviraju ovaj četvrtak za Ribarsku feštu. Početak fešte je u 17 sati, a više informacija možete pronaći na www.infovrsar.com  

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email