NEWS

U četvrtak, 20. lipnja otvorenje izložbe Sabine Damiani “Sve vode pripadaju Vodi”

sabina press
18.06.2024. 08:05; ; Početna / Kultura / U četvrtak, 20. lipnja otvorenje izložbe Sabine Damiani “Sve vode pripadaju Vodi”

Sabina Damiani
Sve vode pripadaju Vodi / All waters belong to Water

Mala galerija, 20. 6. – 20. 7. 2024.
otvorenje 20. 6. 2024. u 21.00

Kroz rezidencijalni boravak u Val Verzaschi (Švicarska) kroz 2021. i 2022. godinu, započeto je umjetničko istraživanje kojim umjetnica prati pješice tok rijeke Verzasca na putu od izvora do mjesta gdje ulazi u jezero Lago Maggiore.

Put kojeg prehodava (četrdesetak km u višestrukim dionicama) bilježi slikom, crtežom i videom. U prošlosti su se civilizacije rađale uz vodene tokove, oni su definirali izvor prihoda ali i davale duhovnu dimenziju zajednicama koje su ih obitavale. Spomenuta je dolina pogođena iseljavanjem stanovništva, napuštanjem tradicionalnih kamenih kuća, porastu turizma ali srećom i povratkom mnogih iseljenika na djedovinu te sustavna (iako spora) obnova iste. Takav se uzorak može naći u mnogim drugim planinskim i općenito ruralnim dijelovima te je istraživanje tih sličnosti iznimno zanimljivo za shvaćanje kako se mijene događaju ciklički te kako naoko različite zajednice, zapravo imaju mnogo toga zajedničkog.

Priroda ne postavlja granice, no čovjek svojim djelovanjem mijenja prirodne tokove kako bi ih podredio svojim potrebama i idejama. U prirodi sve je povezano, sve teče a naposljetku i mi ljudi smo dio te iste prirode i tim samim i povezani. Voda koja izvire i postane rijekom, završava u moru, isparava i kišom se vraća u iste tokove. Sva voda pripada istoj vodi.


Sabina Damiani rođena je 1985. u Kopru. Završava Likovnu pedagogiju i didaktiku umjetnosti na Likovnoj akademiji u Veneciji te magisterij fotografije na Likovnoj akademiji Brera u Milanu. U istraživačkoj i umjetničkoj praksi zanima se za društvene i geopolitičke transformacije svojstvene današnjem vremenu; nesigurnost, nestabilnost, teritorijalne promjene, migracije, memorija prostora te utjecaj na čovjeka, identitet i odnos kojeg gradimo s prostorom u kojem obitavamo. Radi pretežito u mediju fotografije no koristi i grafiku te instalacije. Osim umjetničkim, bavi se dizajnerskim i produkcijskim radom, organizacijom festivala i izložbi te edukacijom.

Svoje je radove prezentirala na skupnim i samostalnim izložbama, rezidencijama i festivalima (Galerija Remont, Beograd, KIC Galerija, Zagreb, Brighton Photography Festival, Bristol Photo Festival, Mark Rothko Arts Center Latvia i drugi).

Više info na www.sabinadamiani.com

radno vrijeme galerije: 10 – 12 i 18 – 21
nedjeljom i praznikom zatvoreno

Izložbe u maloj galeriji financiraju se sredstvima Grada Poreča – Parenzo. Nakon otvorenja podružit ćemo se uz vina naših donatora Vina Rossi i Veralda.

 

Print Friendly, PDF & Email