NEWS
VALFRESCO 4 S
SPORTduo – s2

U četvrtak, 15. prosinca otvorenje izložbe BROKEN MIRROR u galeriji Zuccato

318814917_588391556623185_929772021552172994_n
12.12.2022. 14:51; ; Početna / Kultura / U četvrtak, 15. prosinca otvorenje izložbe BROKEN MIRROR u galeriji Zuccato

Markus Pippan, Michael Fanta, Jonas Fliedl /

BROKEN MIRROR

Otvorenje u četvrtak, 15. 12. 2022. u 19.00

Galerija Zuccato

kustos: Sebastijan Vojvoda

trajanje izložbe:  15. 12. 2022. – 5. 1. 2023.

radno vrijeme galerije: svakim danom od 10.00 -12.00 i 17.00 – 21.00, osim nedjeljom i državnim blagdanima

Ulaz Slobodan 

Troje pripadnika mlađe generacije austrijskih slikara iz Graza i Beča, materijal za svoj rad crpi iz okoline i onog što vide, što doživljavaju. Fanta, Fliedl i Pippan reagiraju na okruženje kao da se gledaju u ogledalo. Ono što je zajedničko slikama i crtežima sve trojice jest da se bave ljudskom figurom koja je krhka ili na neki način slomljena tj, razbijena. Tako zapravo gledaju u svoju slomljenu, razbijenu refleksiju, u terminima psihoanalize moglo bi se reći u svoju sjenu, u slomljeno, razbijeno ogledalo. To se pogotovo odnosi na Pippanov rad koji nastavlja tradiciju ekspresivnog austrijskog slikarstva u vlastitom pokušaju da se pomiri sa svojim vlastitim svijetom.  Djelo Michaela Fante, koji je svakako najartikuliraniji i najzreliji autor,  isprepliće mješavina filmskog i oniričkog. Njegove slike hvataju snimke intrigantnih kadrova na malim formatima, koje postavljaju gledatelja iz pozicije voajera u poziciju aktivnog sudionika. Ovi se prizori odvijaju kroz apstraktne stilizacije likova, nasumične situacije i natpise. Nastali narativi tako postavljaju pitanje je li u pitanju samo umjetnikova fantazija ili gledateljeva projekcija. Fantine slike odražavaju imidž bečkog enfant terribla koji voli kopati po apsurdima svakodnevice sa duhovitim disocijacijama i distorzijama stvarnosti. U svojim radovima pokazuje poglede na različite intimne i spolne susrete: od komičnog talijanskog uzvika zadovoljstva, lebdeći prostorijom do groteskno-komičnih položaja svakog od seksualnih partnera iz dvije perspektive — od kojih  je jedan zamagljen od znoja ili  pokreta. Fiedel slika sobe prijatelja sa bečke graffiti scene kako bi kroz platna i razgovore s njima dočarao svoju okolinu. U sobi gdje slika za diplomski ispit oslikava sam strop svojim apstraktnim formama pod utjecajem grafiterske estetike. Portrete u prostoriji na taj način konfrontira sa stropnim slikama.  S. Vojvoda

MICHAEL FANTA (r. 1989. u Grazu) studirao je na Umjetničkoj akademiji u Beču. Pokazuje najnoviju seriju malih crteža.

JONAS FLIEDL (r. 1993. u Klagenfurtu) studirao je slikarstvo i grafiku na Sveučilištu za umjetnost u Linzu.Slike koje prikazuje prizori su interijera, intimni snimci i difuzni spojevi interijera i eksterijera prostora.

MARKUS PIPPAN (r. 1980. Villach) pohađao je Masterclass za slikarstvo na Ortweinschool for Art and Design u  Grazu. Primarna područja rada su mu slikarstvo, crtež i grafika.

 

Print Friendly, PDF & Email