NEWS

U četvrtak, 12. svibnja otvorenje izložbe slika ALTERITETI: Anita Celić Cella, Vlatka Škoro, Igor Taritaš

skoro-celic-taritas-event
09.05.2022. 12:53; ; Početna / Kultura / U četvrtak, 12. svibnja otvorenje izložbe slika ALTERITETI: Anita Celić Cella, Vlatka Škoro, Igor Taritaš

ALTERITETI: ANITA CELIĆ CELLA, VLATKA ŠKORO, IGOR TARITAŠ
Izložba slika

Otvorenje u četvrtak, 12.5.2022. u 20.00
Galerija Zuccato, Decumanus 34
trajanje izložbe:  12.5.2022. – 30.6.2022.
radno vrijeme galerije: svakim danom od 10- 12 i 17 – 22
nedjeljom i državnim blagdanima zatvoreno 

U četvrtak, 12.05. 2022. u 20 sati  u Galeriji Zuccato   Pučkog otvorenog učilišta u  Poreču,   otvorit će se izložba Alteriteti: Anita Celić Cella, Vlatka Škoro, Igor Taritaš.

U ovogodišnjem izdanju izložbe posvećene umjetnicima i umjetnicama mlađe generacije u Galeriji Zuccato umjetničke radove predstavljaju Anita Celić Cella, Vlatka Škoro i Igor Taritaš u formi tripartitne samostalne izložbe. Unatoč tome što riječ o različitim medijima i bitno drugačijim umjetničkim rukopisima, uz osvrte na njihove opuse i sukladno formatu ovoga teksta, poveznice se nužno nameću. (…)

Tri predstavljena rukopisa realizirana u različitim medijima i obilježena drugačijim preokupacijama doimaju se konceptualno udaljeno. Ipak, barem su u jednom ishodištu povezana. U djelima predstavljenih umjetnica i umjetnika ljudska figura javlja se ili kao motiv od sekundarnog značaja ili kao predmet poruge ili su djela u potpunosti lišena ljudske figure. U Cellinim radovima tragove čovjeka prepoznajemo u kostima ili organima isprepletenim s biomorfnim pojavama, u djelima Vlatke Škoro čovjek je samo još jedna u nizu životinja, a u slikarskim djelima Igora Taritaša, ako se i javlja, figura je najčešće je citat iz povijesti slikarstva, a ljudska djelatnost vidljiva je u izgradnji i destrukciji  prostora. Djela tako analiziraju bića, pojave i odnose u posthumanom okruženju, to jest u svijetu obilježenom, ali zasićenom ljudskom egzistencijom. U njihovim radovima prepoznajemo suvremenu tendenciju društva da se nakon višestoljetnog inzistiranja na binarnoj opoziciji kultura-priroda, pojedinac ponovo inspirira alteritetom – svijetom u kojem čovjek nije protagonist ili gdje antropocentrične vizije više nisu ključne. Ovo dokidanje dihotomije zasigurno proizlazi iz zasićenja suvremenim životom te je ujedno odraz egzistencijalne praznine koju, barem ponekad, naša urbana stvarnost emanira. Ipak, baš kao i u djelima ovih autora, svaka pojava, pa i ona čovjeka, ili još bolje, umjetnika ima svoju ulogu – da nas iz kaosa koji nas okružuje vrati u ravnotežu, harmoniju. Patricia Počanić

Izložba je financirana sredstvima Grada Poreča – Parenzo, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Turističke zajednice Grada Poreča.

Print Friendly, PDF & Email