NEWS
Best of Poreč

U četiri godine Poreč uredio sedam gradskih plaža, uskoro kreće uređenje plaže Špadići – Materada

Plaža Luna
13.02.2019. 22:28; ; Početna / Novosti / Iz Grada Poreča / U četiri godine Poreč uredio sedam gradskih plaža, uskoro kreće uređenje plaže Špadići – Materada

Grad Poreč-Parenzo iz godine u godinu nastavlja uređivati gradske plaže kako bi ih učinio što ugodnijima i pristupačnijima za svoje građane i turiste – dosad ih je uređeno sedam, a uskoro kreće uređenje još jedne. Riječ je o gradskoj plaži Špadići-Materada za čije je uređenje proveden postupak javne nabave, donijeta odluka o izvođaču i nakon što prođe rok mirovanja, krajem veljače planiran je početak radova. Grad Poreč-Parenzo je za uređenje navedene plaže od Ministarstva turizma dobio gotovo pola milijuna kuna kroz natječaj za sredstva iz Fonda za razvoj turizma, a dodatnih milijun i pol kuna uložit će Turistička zajednica Grad Poreča. Uređenje obuhvaća obalni dio koji se proteže između naselja Špadići i Materada u dužini od 400 metara, odnosno 2.834 metara kvadratnih, nakon čega će ova plaža postati i najveća plaža koju će Grad ove godine urediti i obnoviti. Radovi će obuhvatiti sanaciju postojećeg sunčališta od betona i „škrilja“. Postavit će se novi završni pokrov, izgradit dio nogostupa uz glavnu prometnicu, projektirati „zeleni džepovi“ s grmljem i raslinjem mediteranskog karaktera u obliku žardinjera, a plaža će se dohraniti kamenim oblutcima. Dotrajale ograde zamijenit se nove, bit će postavljena pametna klupa s wi-fijem, ugrađena dva „pametna“ tuša, te kante za razvrstavanje otpada, a postojeći objekt preuredit će se u sanitarni čvor (muški, ženski, za invalide). U projektu se posebno vodilo računa o osobama s invaliditetom, pa će se u sklopu radova za osobe s invaliditetom i smanjenom pokretljivošću izraditi pristup moru, jedna od dvije novouređene svlačionice bit će prilagođena navedenoj skupini, a na plaži će se ugraditi i taktilne površine za osobe s invaliditetom i slabim vidom.

Inače, Grad Poreč-Parenzo u protekle je četiri godine uložio gotovo 20 milijuna kuna u uređenje gradskih plaža. Od 2014. godine do danas, Grad je, uz već spomenutu plažu Špadići-Materada, uredio je šetnicu na Peškeri, u Červar Portu, između uvale Brulo i rta Bare, uvale Sveti Martin, te ispod hotela Zagreb, Gradsko kupalište, plažu Materada – uvala Srgulje.

Gradske su plaže, osim uređenja, dobile i sasvim novu opremu, ali i dodatne sadržaje poput teretana na otvorenom i terena za odbojku na pijesku.

– Naime, osnovni je cilj podignuti standarde svih gradskih plaža na razinu kakvu Poreč i zaslužuje te tako valorizirati porečku obalu – bilo uređenjem plaža ili šetnica uz more. Uz već uređene plaže, Grad je trenutno i u raznim fazama projektiranja uređenja gradske rive, i to od Marine Poreč, preko dijela rive ispod gradske palače i kavane, te od već uređenog dijela od Carinskog gata do hotela Palazzo dalje preko Rivete sve do talijanske osnovne škole. Osim vlastitih sredstava, uređenje plaža tijekom tri godine sufinanciralo je i Ministarstvo turizma, dodijelivši Gradu Poreču gotovo 4 milijuna kuna za uređenje nekih od najljepših i najpopularnijih plaža na Poreštini, na čemu im zahvaljujemo, rekao je gradonačelnik Loris Peršurić.

Tijekom 2014. uređene su plaža ispod hotela Zagreb i plaža između uvale Brulo i rta Bare  – poznatija kao Rekreacijska zona. Zahvaljujući blizini grada, obje su plaže oduvijek bile vrlo posjećene, a njihovim se uređivanjem svim gostima olakšao pristup u more i boravak na plaži. Ispod hotela Zagreb uređena je šetnica te sunčalište s kamenim oblucima, formirana je plaža i školjera radi zaštite plaže i sunčališta, a postavljena je i rampa za osiguranje pristupačnosti osobama s invaliditetom te prilazi za pristup u more. Na Brulu se sanirao i dogradio kameni zid, uredilo se sunčalište na novoizgrađenim platoima, a plaža se obogatila oblucima. Obje su plaže opremljene novim tuševima, suncobranima, klupama, ogradama i koševima za smeće.

U 2015. godini konačno je dovršeno uređenje plaže Materada sjever, smještene u omiljenoj uvali Sveti Martin. Nekadašnjoj „divljoj plaži“ s neuređenim pristupom u more i kupalištem, dodani su obluci, izgrađena je rampa za osiguranje pristupačnosti, a uređena šetnica popločena je tlakovcem. Na plaži su ostavljene svlačionice i tuševi, napravljen je teren za odbojku na pijesku, pješčanik za djecu, odmaralište za piknik, te dječje igralište. Netom nakon uređenja plaža je u vrlo kratkom roku postala omiljeno odredište domaćim obiteljima s djecom, ali i turistima.

Kroz 2016. godinu dovršeno je i uređenje gradske plaže u Červar Portu, koja je smještena gotovo u samom naselju. Na 500 metara kvadratnih obalnog prostora, uklonjena je šikara, produžena je asfaltirana šetnica uz more, a sama je plaža dobila oblutke, tuševe, kabine za presvlačenje, klupe, koševe za otpatke. Uređeno je i odmaralište za piknik i prostor za roštilj, čime je dodatno iskorišten potencijal zasigurno jedne od najljepših plaža Poreštine.

U istoj je godini Grad pokrenuo uređenje površine neposredno uz staru gradsku jezgru – u uvali Peškera, koja sa starogradskom jezgrom u pozadini, odsad ima uređenu šetnicu i plažu. Izgradnjom šetnice, koja nosi naziv „Obala 154. brigade Hrvatske vojske“, sjeverni dio Poreča spojen je s centrom grada. Duga je 500 metara, široka tri metra i podijeljena na dio za bicikliste i dio za pješake, obojana je različitom bojom tako da pješaci i biciklisti mogli nesmetano koristiti novi put uz obalu. Osvijetljena je javnom rasvjetom, postavljene su klupe i koševi za otpatke te izvedeni pristupi u more. Na gornjem dijelu šetnice uređena su i dva sunčališta te plaža sa šljunkom.

I dok su dosad uređene brojne gradske plaže, jedina koja i službeno nosi naziv Gradsko kupalište u turističku sezonu 2017. ušla je s uređenim dijelom od Naftaplina do Kupališta. Na 1500 kvadrata uređena je šetnica i plaža, izrađeni su dodatni pristupi plažama za osobe s invaliditetom i smanjenom pokretljivošću, plaže su nasipane kamenim oblutcima, a dotrajala ograda zamijenjena je novom. Potporni zid šetnice, koji je uslijed utjecaja mora i vremena dotrajao, saniran je, a uz šetnicu su postavljene i teretane na otvorenom, nove klupe, tuševi, koševi, ali i dvije pametne solarne klupe. Uz glazbenu ogradu, na kojoj se u hodu udaranjem po cijevima može odsvirati „La mula de Parenzo“ – jedan od najprepoznatljivijih simbola grada i neslužbena porečka himna, postavljena je i informativna ploča o skladbi na četiri jezika, kao i informativna ploča o Lorenskom križu koji se nalazi uklesan u obalnim stijenama. Porečki arhitekt Antonio Marion je na temelju istraživanja otkrio da se radi o zanimljivom primjerku križa koji se koristio u razvijenom srednjem vijeku, što svjedoči o prisutnosti francuskih moreplovaca u porečkom akvatoriju.

Protekle je godine dovršeno uređenje plaže Materada – uvala Srgulje. Na potezu od oko 160 metara sanirano je postojeće sunčalište i pristupne šetnice kamenim opločenjem, a jedan je pristup moru prilagođen potrebama osoba smanjenje pokretljivosti. U sklopu uređenja, saniran je i stari drveni mol, što uključuje sanaciju postojeće završne obrade mola i stepenica za pristup u more. Između šetnice i sunčališta projektirane su zelene površine – žardinjere, koje su se uredile grmljem i raslinjem mediteranskog karaktera nastavno na okolnu hortikulturu. U sklopu žardinjera postavljene su i drvene klupe, a plaža se dodatno opremila i laganim prenosivim svlačionicama, pametnim tuševima, koševima za otpatke i klupama. Postojeća rasvjetna tijela zamijenit će se LED tehnologijom, koja je potpunosti usklađena s Evropskim normama koje se odnose na ekološko svjetlosno zagađenje.

Inače, osim ulaganja koja Grad Poreč-Parenzo redovito vrši u svoje plaže, i velike hotelijerske kuće redovito se uređuju i opremaju plaže kojima upravljaju, kakao bi se zadržao visoki standard komunalne opremljenosti ovih sadržaja koji su jedan od glavnih aduta u ponudi grada koji nosi titulu perjanice hrvatskog turizma.

Grad Poreč

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
Ljeto u Funtani