NEWS

U Bujama otvoren prvi senzorni park u Istri, mjesto gdje će se djeca igrati, ali i učiti te buditi osjetila u prirodi

124357235_10158704915203116_2283997361924061782_n
09.11.2020. 09:59; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / U Bujama otvoren prvi senzorni park u Istri, mjesto gdje će se djeca igrati, ali i učiti te buditi osjetila u prirodi

Senzorni park za djecu, u cijelosti uređen recikliranim i prirodnim materijalima, otvoren je u subotu u Bujama, a riječ je o prvom takvom parku u Istri. Projekt je većim dijelom financirala Zaklada za poticanje partnerstva Istra, dio novca dobiven je preko natječaja “Mali projekti za bolje sutra”, a vlastitim sredstvima pomogli su i mnogi donatori.

Nastao je na inicijativu bujske Udruge ZiiD, u suradnji s prof. Oljom Dijanošić koja je osmislila prvi takav park u HR u Ludbregu. Tako su se nakon prvotne ideje ovom hvalevrijednom projektu pridružili brojni volonteri Udruge, ali i članovi Udruge umirovljenika Bujštine, Speleološkog društva Buje, Zajednice Talijana Kaštel, NTC-a Sophia centar Buje, OŠ Mate Balota (učenici pod vodstvom profesorice likovne kulture Nataše Bezić), učenici TOŠ Edmondo de Amicis, pod vodstvom prof likovnog Silvie Cindrić (oslikali su kućicu, stolove i klupice i društvenu igru “Čovječe ne ljuti”;), učeniici TOŠ Galileo Galilei iz Umaga pod vodstvom prof. Marvi Novak Krenek te mališani bujskih vrtića i korisnici Centra za inkluziju.

A kada govorimo o senzornom parku, njegov osnovni cilj je pobuđivanje osjetila, poput vida, sluha, njuha i opipa, a sve kroz različite materijale, teksture, boje i mirise. Zamišljen je kao “živi organizam” koji će disati s građanima i njihovim potrebama. Tako će djeca, primjerice, zvučne i svjetlosne efekte otkrivati u igri sa starim, iskorištenim CD-ima koji su oslikani i postavljeni kao mobili, igra svjetlosti. Mirisni kutak, prepun sadnica tipičnih za istarsko podneblje, poput ružmarina, lavande i lovora, pobudit će kod djece, kao što mu i ime govori, osjetila mirisa kojima će prepoznavati prirodu. Kućica, mala kuhinja i stol za šah napravljeni su od starih paleta, kolutovi za struju postali su životinje ljuljalice, veliki krug za provlačenje i igra “Čovječe ne ljuti se”. Speleolozi su osmislili poseban poligon, a kroz donaciju je stigla i antistres podloga koja sprječava nezgode i ozljede. Tu je i senzorna staza prekrivena pijeskom različite granulacije, svih 11 tona donacija je Holcima, te oblucima od drveta ili cigle, a svrha joj je da djeca dožive različite teksture i osjete. Djeci najzanimljiviji dio je zasigurno glazbeni kutak koji je nastao od paleta i odbačenih lonaca, poklopaca, cijevi i komada pribora za jelo. Kako ističu u Udruzi Ziid, senzorni park je zamišljen kao mjesto gdje će se okupljati i kvalitetno zajednički provoditi vrijeme djeca, mladi i stariji, s obzirom da je pokraj parka boćalište kojeg ponajviše koriste umirovljenici.
– Neopisivo smo sretni zbog realizacije ovog projekta, i od srca zahvaljujemo svima koji su
sudjelovali u njegovom stvaranju. Iskreno se nadamo da će građani i posjetitelji paziti na park i čuvati ga. S obzirom da pokraj njega trenutačno nema rasvjete, apeliramo na mlade koji se tamo okupljaju da budu pažljivi i ništa ne uništavaju. Prema našim informacijama, Grad Buje će sljedeće godine investirati u rasvjetu, što nas iznimno veseli – rekla je Maja Livada iz Udruge Ziid.

SPONZORI I DONATORI KOJI SU POMOGLI U REALIZACIJI PROJEKTA:

Gradsko komunalno poduzećE Civitas Bullearum, Lovačko društvo Buje, Holcim d.o.o., Metior Gradnja d.o.o. Buje, Daki, obrt za zemljane radove, LIMENIT, obrt za proizvodnju predmeta od metala, LAPIS d.o.o., S-CO d.o.o. Umag, Simbol grafika, AUTO HIT j.d.o.o., Showroom Antonela, BROLEX d.o.o., PAPION d.o.o. Frizerski salon Miki, VALENARI d.o.o., BBK Grožnjan, Premium Image.

Print Friendly, PDF & Email