NEWS

U Boljunu, u Općini Lupoglav, danas je predstavljena nova pješačka staza na području Turističke zajednice središnje Istre (TZSI) – Staza Aurania

242105056_4372528236159635_6322380157027730967_n
16.09.2021. 14:52; ; Početna / Gospodarstvo / U Boljunu, u Općini Lupoglav, danas je predstavljena nova pješačka staza na području Turističke zajednice središnje Istre (TZSI) – Staza Aurania
Navedenom događaju prisustvovali su pročelnica UO za turizam Istarske županije – Nada Prodan Mraković, načelnik Općine Lupoglav – Franko Baxa i direktorica Turističke zajednice središnje Istre – Sanja Kantaruti.
 
Riječ je o kružnoj pješačkoj stazi, čiji je start u mjestu Vranja – pokraj stare škole, a dužina iznosi 11,5 kilometara i 450 metara visinske razlike.
Staza prolazi mjestima Sergovija, Rumanija, zatim prolazi Boljunom te se preko Šekulini i Vukovije stiže natrag u Vranju.
Zbog konfiguracije terena i tehničkih karakteristika, svrstana je u srednje teške staze i cijelom je duljinom označena zeleno-žutim markacijama, kao i oznakom Istra trails s brojem 731. Za šetnju ovom stazom, potrebno je izdvojiti otprilike tri sata.
 
Cilj uređenja staze Aurania, sufinanciranog od UO za turizam Istarske županije, unaprjeđenje je turističke ponude Općine Lupoglav, istaknuo je načelnik Baxa. „Ovim projektom povećat ćemo i unaprijediti turističku ponudu na našemu području. Želja nam je da staza, a samim time i sadržaji u okruženju, budu dobro posjećeni i atraktivni svim posjetiteljima Lupoglava, ali i čitave središnje Istre“, te dodao kako uz samu stazu postoji mnogo atraktivnih i turistički zanimljivih točaka – Rušanski potok, prekrasan ruralni ambijent, Boljunski kaštel, Boljunska kalvarija i pred kraj staze prekrasan izvor Kasegi.“
 
Kao područje s iznimnim potencijalom za daljnji razvoj outdoor ponude, realizacijom ovog projekta povezane su i već postojeće planinarske staze s dodatnim sadržajem – ugostiteljsko-turističkom ponudom. Naime, uz samu stazu nalaze se tri konobe (Ema, Tomaško i Boljunska konoba), jedna medna točka (OPG Baričević), jedan sirar (PO Buretić) te kulturno-povijesna baština Boljuna (kaštel, crkve, vidikovac). Također u Vranji i Boljunu nalaze se i brojni smještajni objekti.
 
Uređenje i obilježavanje nove pješačke staze sufinancirano je sredstvima UO za turizam Istarske županije, Općine Lupoglav te TZ središnje Istre. Naime, Općina Lupoglav je navedeni projekt kandidirala na javni poziv Program poticanja turističkih manifestacija, projekata i proizvoda na turistički manje razvijenim područjima u 2021. godini, a za isti joj je odobreno 10.000,00 kn.
 
Pročelnica Nada Prodan Mraković istaknula je da se kroz navedeni javi poziv potiče razvoj outdoor aktivnosti. „Outdoor proizvodi selektivni su oblik turizma, koji goste potiču na aktivnost te upoznavanje autentičnih i očuvanih područja Istre. Ravnomjerni razvoj turističkih proizvoda Istre od velike nam je važnosti te je stoga i ovaj javni poziv namijenjen turistički slabije razvijenim područjima. Dodjelom sredstava projektima poput pješačke staze Aurania, obogaćujemo turističku ponudu Istre.“
 
Više informacija o samoj stazi možete pronaći na službenoj web stranici TZSI, na poveznici: https://www.central-istria.com/hr/aktivnosti-activities-aktivurlaub/pjesacenje-walking/trail-aurania
 
Kružna staza br. 731 označena zeleno-žutim markacijama
Start: Vranja (prema Boljunu)
Kraj staze: Vranja
Dužina: 11,8 km
Težina staze: srednja
Visinska razlika: 400 m
Najviša točka: 372 m
Najniža točka: 172 m
Trajanje: 2:00 h
 
Organizirano besplatno pješačenje stazom Aurania
 
TZSI i Općina Lupoglav u subotu, 25. rujna 2021. godine, s početkom u 10:00 i sa startom u mjestu Vranja, pozivaju sve zainteresirane na organizirano besplatno pješačenje stazom Aurania u pratnji licenciranih vodiča. Maksimalan broj sudionika je 40, a svoje mjesto možete rezervirati putem e-maila [email protected], do petka 24. rujna 2021.
 
Turistički promet na području TZSI
 
Od 01. siječnja do 15. rujna 2021. godine na području Turističke zajednice središnje Istre ostvareno je 36.707 dolazaka, što je 42% više u odnosu na isto razdoblje 2020. godine.
Ostvareno je i 274.812 noćenja, što je 32% više u odnosu na isto razdoblje 2020.
U usporedbi s rekordnom 2019. godinom, TZSI je trenutno na 99% dolazaka te 99% noćenja.
 
Prema strukturi, kao i inače, najveći udio u noćenju imaju gosti iz Njemačke (65%). Slijede domaći gosti (6%), zatim gosti iz Austrije (6%), Nizozemske (4%), Poljske (3%) te Belgije (2,5%).
Ukupni smještajni kapacitet broji 4.666 kreveta (4% više u odnosu na lani), 795 objekata, odnosno 990 smještajnih jedinica.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email