NEWS
Best of Poreč

U AZRRI-u održano predstavljanj završnih aktivnosti projekta MADE-IN LAND-Održivo upravljanje ruralnim prostorom

2021-10-05_17h56_11
05.10.2021. 17:59; ; Početna / Gospodarstvo / U AZRRI-u održano predstavljanj završnih aktivnosti projekta MADE-IN LAND-Održivo upravljanje ruralnim prostorom

U utorak, 5. listopada 2021. godine u Edukacijskom gastronomskom centru Istre na Gortanovom brijegu kraj Pazina održano je Predstavljanje završnih aktivnosti europskog projekta „MADE IN-LAND: Održivo upravljanje ruralnim prostorom“, kojega provodi AZRRI – Agencija za ruralni razvoj Istre d.o.o. Pazin.

Projektom se izradila zajednička strategija prekograničnog područja koja identificira mogućnost povezivanje obale i unutrašnjosti, na način da se gostima na obali prezentira i ponudi jedinstveni sadržaj koji uključuje nevaloriziranu prirodnu i kulturnu baštinu unutrašnjosti, gastronomiju, te sve to objedini u turističku ponudu ruralnog područja Istre.

Pilot aktivnost AZRRI-a bila je osmišljavanje turističkog itinerara nazvanog „Osjetilna ruta istarskog nasljeđa“ / „Sense route of Istria heritage“, koji uključuje dionike javnog i privatnog sektora s područja gradova Buzet, Pazin i Vodnjan, te općina Žminj i Svetvinčenat, a koji su sudjelovati u pilot testiranju spomenutog itinerara. U sklopu ove projektne aktivnosti izrađen je i Akcijski plan turističke valorizacije unutrašnjosti Istre.

Tijekom događanja, prisutnima je predstavljena Strategija prekograničnog područja projekta MADE IN-LAND, kao i Akcijski plan pilot aktivnosti odnosno fukcionalnost, te diseminacija rezultata softvera i aplikacije koji je izrađen u sklopu jedne od aktivnosti projekta.

Uz predstavljanje Strategije prekograničnog područja projekta MADE IN-LAND, održana je i prezentacija na temu: „Inovativna vizija poboljšanja lokalnog krajolika – Prirodna i kulturna obilježja unutrašnjosti“ pod vodstvom dr.sc. Ivone Orlić, Ravnateljice Etnografskog Muzeja Istre – Museo etnografico dell’ Istria.

Održana je i Panel diskusija na temu „Turistička valorizacija prirodne i kulturne baštine kroz inovativne projekte“ čiji je moderator bila Sanja Kantaruti, direktorica TZ središnje Istre.

Sudionici ovog projektnog događanja bili su predstavnici područne (regionalne) samouprave, predstavnici lokalnih turističkih zajednica, te dionici javnog i privatnog sektora istarskih gradova Pazina, Buzeta i Vodnjana, te općina Žminj i Svetvinčenat.

Svi sudionici složili su se kako je uz sinergiju aktera privatnog i javnog sektora, ovo vrlo dobar način za povećanje potencijala destinacije, te bi željeli nastaviti s korištenjem novoosmišljenog itinerara i nakon završetka projektne implementacije.

Europski projekt MADE IN-LAND, ukupnog budžeta 2.218,069,31 EUR, od čega za AZRRI 267.829,30 EUR, financiran je u sklopu Programa prekogranične suradnje Interreg V-A Italija-Hrvatska 2014-2020.

Agencija za ruralni razvoj Istre d.o.o. Pazin partner je na projektu MADE IN-LAND, te na istom surađuje sa 7 partnera iz Hrvatske i Italije.

Projekt ima za cilj zaštitu i valorizaciju neiskorištenih prirodnih i kulturnih potencijala kontinentalnih dijelova partnerskih regija, Italije i Hrvatske.

Print Friendly, PDF & Email
Ljeto u Funtani