NEWS
VALFRESCO sredina

U akciji čišćenja porečkog akvatorija “Ča sa škovacama” izvučeno pet kubika otpada

rhdr
10.10.2022. 14:44; ; Početna / Lifestyle / Ekologija / U akciji čišćenja porečkog akvatorija “Ča sa škovacama” izvučeno pet kubika otpada

U nedjelju, 9. listopada 2022. održana je eko akcija čišćenja podmorja ispred porečke rive. Akcija je nastavak projekta Ča sa škovacama koji Društvo za podvodne djelatnosti i sportski ribolov Poreč provodi u partnerstvu s Gradom Porečom-Parenzo i u sklopu kojeg su nedavno na Gradskom kupalištu provedene edukativno zabavne radionice za polaznike Dječjeg vrtića Radost.

Akcija trajala je od 10 do 13 sati, a tijekom čišćenja ronioci su iz mora izvukli oko 5 kubika otpada. U akciji je sudjelovalo četrdesetak ronioca iz porečkog ronilačkog kluba, te iz Centra za podvodne aktivnosti Pula, medulinskih klubova Eko more i RK Centar. Pomoć na kopnu dalo je desetak volontera, a sav se sakupljeni otpad odlagao u kontejnere koje je za ovu priliku osigurala komunalna tvrtka Usluga Poreč d.o.o., a podršku je dala i Lučka uprava Poreč.  Među otpadom bilo je automobilskih guma, plastičnih i staklenih boca, čaša, pa čak i stolica.

Nakon akcije u prostorijama kluba održano je druženje ronioca, volontera i ostalih sudionika.  

Godišnje DPDSR uspješno provede do dvije eko akcije na području Grada Poreča-parenzo i redovito okupi velik broj sudionika. Ovim su projektom po prvi puta, radi osvještavanja javnosti o važnosti očuvanja okoliša i mora,  izravno u provedbu uključeni i najmlađi sugrađani pa su za polaznike Dječjeg vrtića Radost ranije organizirane zabavno-edukativne radionice. Ciljevi projekta su zaštita podmorja i ublažavanje negativnih posljedica na morska staništa uzrokovana onečišćenjem, podizanje razine svijesti građana o važnosti očuvanja biljnog i životinjskog svijeta u Jadranskom moru i edukcija najmlađih Porečana o morskim vrstama te važnosti i načinima očuvanja njihovih staništa.

 Projekt je sufinanciran sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu od  33.353 kuna što je 40 % ukupne vrijednosti projekta.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
Ljekarna