NEWS
valfresco

U 2019. za više od 30 EU projekata preko 550 milijuna kuna

nor
23.01.2019. 14:29; Učitavanja: 605; Početna / Gospodarstvo / U 2019. za više od 30 EU projekata preko 550 milijuna kuna

Gradonačelnik Poreča Loris Peršurić, pročelnica Upravnog odjela za opću upravu i gospodarstvo Morena Mičetić Fabić i direktorica gradskog poduzeća Parentium d.o.o Gordana Lalić predstavili su danas, 23. siječnja 2019. aktualne projekte za 2019. godinu, koji se financiraju iz EU i ostalih fondova.

– U posljednje vrijeme ne prođe dan, a da ne čujemo o EU projektima u Hrvatskoj. Bilo da se radi o količini novca koja je povučena ili brojnim top listama gradova rekordera po povlačenju sredstava – priča oko EU projekata puno je složenija nego se čini. Pogotovo za najrazvijenije gradove u Hrvatskoj, u koje spada i Poreč, rekao je uvodno gradonačelnik Peršurić. – Visoki indeks razvijenosti katkad zna biti dvosjekli mač, jer vam onemogućuje da se uopće prijavimo na neke od natječaje, a s druge strane pokazuje da grad zahvaljujući svim relevantnim pokazateljima poput gospodarstva ili demografije sigurno ide naprijed.

– Zato s ponosom mogu reći da će se samo u 2019. u Poreču provoditi tridesetak EU projekata vrijednih oko 46 milijuna(u provedbi i prijavljeni), a tu je i 300 milijuna kuna za EU Projekt Poreč te dodatnih 110 milijuna navodnjavanje – sveukupno oko 556 milijuna kuna.

Projekti odvodnje, navodnjavanja, izgradnja vrtića i klubova za starije

Gradonačelnik je napomenuo kako se u Poreču provode ili prijavljuju projekti koji pokrivaju vrlo široki spektar – od odvodnje, poljoprivrede, vrtića, edukacije, mladih i starijih sugrađana, kulture, sporta, do zaštite okoliša na više razina.

– Za početak bih izdvojio svakako jedan od najvećih EU projekata na ovim područjima – EU Projekt Poreč, koji je vrijedan preko pola milijarde kuna., rekao je gradonačelnik i napomenuo kako je veliki dio radova dosad dovršen, a trenutno se izvode radovi na četiri pročistača i kompostani. Idući projekt, kojem Grad nije direktni prijavitelj, ali je aktivno s Istarskom županijom sudjelovao na njegovoj izradi i prijavi te se njegov najveći dio realizira na području Grada Poreča je projekt navodnjavanja poljoprivrednih zemljišta Červar Porat-Bašarinka, vrijedan čak 110 milijuna kuna.

– Ovdje se radi o više od tisuću parcela i više od stotinu različitih vlasnika, a uskoro očekujemo i početak radova jer je Županija odabrala izvođača, rekao je Peršurić.

– Proteklog tjedna nas je posebno razveselila vijest da je Poreč odobren projekt vrijedan 2,6 milijuna kuna za izgradnju vrtića u Dračevcu. Tako da i ove godine s veseljem nastavljamo ulagati u svoje najmlađe – prošlog smo tjedna otvorili novi vrtić/jaslice U Velom Maju vrijedan preko 800.000 kuna, sada krećemo u izgradnju vrtića u Dračevcu, a projektiramo i još jedan vrtić u Žbandaju za koji se nadamo da ćemo također povući nekakva sredstva od Ministarstva demografije. Želja nam je prijaviti i projekt produženog boravka u Dječjem vrtiću Radost, za što smo već proveli i potrebne ankete među korisnicima. Ne zaboravimo, sva ulaganja u vrtiće dolaze nakon što smo samostalno izgradili dvije nove osnovne škole na Finidi i u Žbandaju vrijedne gotovo 80 milijuna kuna. Za asistente u nastavi kroz projekt INkluzivne škole u 2019. ćemo osigurati pola milijuna kuna.

Osim ulaganja u najmlađe, gradonačelnik je napomenuo kako su prijavljen i vrlo važni projekti za naše najstarije sugrađane. Naime, kroz već prijavljene projekte Psihosocijalna podrška i Klubovi za starije koji se tek planira prijaviti, želi se unaprijediti infrastruktura za pružanje socijalnih usluga u zajednici. Dakle, osim u samom Domu za starije i nemoćne, želi se osigurati podrška i sadržaji za najstarije sugrađane i njihove obitelji i po brojnim porečkim naseljima.

Projekti u kulturi i sportu, daljnje uređenje gradskih plaža

Osim navedenog, Grad trenutno provodi ili sudjeluje kao partner u brojnim projektima: projekt kazališta za sugrađane starije od 54 godine – ”Kazalište u Poreču- KUP 54+”, zatim u više od milijun i pol kuna vrijednom projektu ‘I ja mogu trenirati’ koji će djeci s poteškoćama u razvoju omogućiti različite oblike treninga kroz suradnju s Društvom invalida Poreč i nositeljem projekta klubom „Veli Jože“.’ Tu su i dva projekta Pučkog otvorenog učilišta – Start In Camp koji educira teže zapošljive skupine te I Archeo S koji će po prvi put u Poreču organizirati Tjedan kulture življenja.

– Iako se ne radi europskim, već nacionalnim fondovima, volio bih napomenuti da smo od Ministarstva turizma dobili i oko pola milijuna kuna za uređenje plaže Špadići-Materada. To će biti već osma plaža koju uređujemo, a dosad smo na uređenje gradskih plaža izdvojili oko 20 milijuna kuna, od čega su četiri milijuna kuna sredstva dobivena od Ministarstva turizma. Za ovu ćemo plažu dodatno dobiti i 1.5 milijuna kuna od TZ Poreč. Sve dosad uređene plaže naišle su na veliko odobravanje korisnika i drago mi je da u prosjeku jednu plažu godišnje uređujemo i tako posvuda podižemo standard uređenja i ponude., kazao je gradonačelnik

Bilo je govora i o velikom dijelu projektnih aktivnosti vezani za održivo gospodarenje otpadom, koje je prije svega i zakonska obveza. Značajna sredstva dobivena su za dovršetak uređenja Reciklažnog dvorišta Poreč. Za to je dobiveno sufinanciranje od preko 90% za cijeli projekt vrijedan 2,7 milijuna kuna. Za nabavu specijaliziranih vozila za otpad ove je godine u proračunu rezervirano 2,2 milijuna kuna, a prijavljen je i projekt nabave spremnika otpada vrijedan 4,6 milijuna kuna koji će u potpunosti provoditi država, dok Grad čeka daljnje upute. Dodatno, tu je i edukativni projekt U koraku s prirodom, koji je Grad dužan provesti po zakonu o gospodarenju otpadom.

Poreč prednjači u „zelenim“ projektima

Nastavno na gospodarenje otpadom, Gordana Lalić napomenula je kako se Grad Poreč od samog početka pristupanja Hrvatske u punopravno članstvo EU, opredijelio za održivi razvoj, te nakon što je postao potpisnikom Sporazuma gradonačelnika 2013., te kao jedan od prvih šest gradova potpisnika ovog integriranog Sporazuma gradonačelnika 2016. godine, preuzeo određene obveze po pitanju smanjenja emisije CO2, prilagodbe klimatskim promjenama, održivog razvoja i dr.

-Kao najaktualniji projekt htjela bih naglasiti projekt vezan uz obnovu našeg postojećeg vrtića Radost 2, jer ne samo da se na području grada planira izgradnja novih kapaciteta vrtića, nego se i planira sanacija postojećih objekata. Tu smo sa Istarskom regionalnom energetskom agencijom (IRENA) kroz projekt uspjeli osigurati 100 posto bespovratnih sredstava, kako za izradu konzervatorske podloge, tako i za projektnu tehničku dokumentaciju i energetske obnove objekta. Nakon toga imamo projekt Life Sec Adapt čija je ukupna vrijednost oko 780 tisuća kuna, koji Grad Poreč provodi zajedno s Istarskom razvojnom agencijom (IDA) gdje kao jedan od šest gradova u Hrvatskoj, radimo i upravo smo pri završetku izrade Strategije prilagodbe klimatskim promjenama. To je jedan vrlo važan dokument kad uzmemo u obzir da je na razini Republike Hrvatske tek izrađena nacionalna Strategija, a ostali gradovi nisu još ni krenuli u taj postupak. Ono što želimo osigurati kroz ovaj, kao i kroz projekt Empowering što je još jedan projekt koji provodimo u suradnji s IDA-om, da razvojem čitavog niza strateških dokumenata, konkretno Strategije prilagodbe klimatskim promjenama, Revizije akcijskog plana energetski održivog razvoja grada, Izvješća o trenutnom stanju prometa na području Grada Poreča, budući da je ovo programsko razdoblje na kraju i da 2020. dočekamo u potpunosti spremni jer svi su svjesni da će svi budući natječaji koji se budu raspisivali, morati imati uporište u dokumentima na području Grada. Mi ćemo već sredinom 2019. biti spremni, sa svom dokumentacijom koja će biti potrebna za kandidiranje projekta u sljedećem programskom razdoblju.

-Još jedan vrlo važan projekt je Met mon, koji grad provodi sa Državnim hidrometerološkim zavodom, kroz koji će se postojeća klimatološka stanica na području Poreča, koja se nalazi kraj Instituta za poljoprivredu i turizam u potpunosti sanirati, te će se na području naselja Červar izgraditi nova klimatološka postaja, koja će omogućiti da se klimatski pokazatelji bilježe i koriste na dugoročnom stvaranju baze podataka koje će biti osnova za praćenje određenih rezultata.

-Projekta je jako puno, ono što nam predstavlja malu prepreku je naš izrazito visok indeks razvijenosti i što moramo čekati na raspisivanje natječaja na nacionalnoj razini, ali to ne znači da nismo aktivni, i mislim da projekti sami za sebe, govore sa svojim rezultatima, zaključila je Lalić.

Planovi za budućnost

Pročelnica Mičetić Fabić opisala je još nekoliko projekata koje je grad prijavio ili planira tek prijaviti.

– Jedan od nedavno prijavljenih projekta je Društveni centar – Kuća mozaika u Poreču, također je stopostotno sufinanciranje projekta, nositelj je Društvo za promicanje i skrb održivog korištenja kulturne baštine, a Grad je partner. Isto tako očekujemo rezultate u okviru mjere 7.4. iz Programa ruralnog razvoja, a to je za EU projekt Društveni dom Nova Vas i ukoliko bi bio odobren, imali bi 80 postotno sufinanciranje. Tu su i dva međunarodna projekta Capacity i Platone, u okviru programa Adrion prekogranične suradnje, oba se odnose na održivi turizam i promociju smanjenja zagađenja okoliša, a karakteristično za projekt Capacity je spoj turizma i kulture.

Dodala je i sanaciju ulice Mate Vlašića, projekt koji je prijavljen u okviru natječaja Ministarstva unutarnjih poslova, za podizanje nivoa sigurnosti pješaka, na koji se Poreč redovito javlja.

– U pripremni je projekt nerazvrstane ceste Rupeni, u okviru Programa ruralnog razvoja podmjere 7.2. i u pripremi je projekt Zavičajni muzej Poreštine, gdje konstantno pratimo sve natječaje na koje bismo mogli prijaviti taj projekt i postoji najava da bi ove godine mogao biti objavljen natječaj. Posljednja dva projekta Usefall i SUTRA u okviru programa Interreg Italija-Hrvatska. Projekt Usefall je promoviranje dostupnosti UNESCO – ve baštine osobama s posebnim potrebama. Projekt SUTRA je poticanje i promocije ekološki prihvatljivog javnog prijevoza koji je trenutno u provedbi. Završeni projekt je nacionalni projekt, nabava električnih vozila kroz koji su nabavljeni električno vozilo i skuter za naše komunalno redarstvo. I dalje pratimo takve natječaje u da ostvarimo rezultate i nabavimo takvu vrstu vozila i doprinesemo održivom razvoju našeg grada, rekla je pročelnica.

Gradonačelnik je zaključno ponovio kako kao Grad možemo biti itekako zadovoljni odrađenim poslom pri povlačenju EU sredstava, usprkos najvišoj kategoriji razvijenosti.

– Baš zato jer smo svjesni da uvijek može više i bolje, držat ćemo se naše politike da otvorenje natječaja dočekamo spremni s gotovom dokumentacijom i spremnom vizijom. Sami sebi uvijek moramo podizati ljestvicu i truditi se razvijati grad u svim njegovim sferama života – bilo da se radi o izgradnji vrtića, projektima u sportu ili infrastrukturi, zaključio je gradonačelnik Peršurić.

 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email