NEWS

TURIZAM U ISTRI NE SLIJEDI DUBROVAČKI TREND SNIŽAVANJA CIJENA

25.05.2006. 00:00; ; Početna / Gospodarstvo / TURIZAM U ISTRI NE SLIJEDI DUBROVAČKI TREND SNIŽAVANJA CIJENA
658Crveni-otok-h.Istra_.jpg

Vijest da su ovih dana cijene noćenja u nekim dubrovačkim hotelima zbog praznih postelja prepolovljene nije iznenadila upućene, koji znaju da Dubrovnik, usprkos privlačnosti i visokoj potražnji, već neko vrijeme drži cjenovni plafon. Na to je, uostalom, nedavno u Puli upozorio direktor Hrvatske turističke zajednice Niko Bulić, osobito ukazavši na izostanak francuskih gostiju, koji su se, nakon stalnih rekordnih rezultata, zbog visokih cijena u Hrvatskoj počeli vraćati u druga odredišta.

 – U formiranju cijena treba biti jako oprezan, postupno ih podizati, u suprotnom tržište može reagirati jako negativno. Potražnja u Dubrovniku bila je puno veća od ponude, što je dovelo do suludog skoka cijena i vjerojatno su prešli plafon, komentira Renzo Miletić, predsjednik Uprave Maistre. Lipanj ocjenjuje relativno dobrim, mada popunjenost objekata, što je uobičajeno za ovaj mjesec, neće biti puna, nego veća od 80 posto. Miletić podsjeća da je koncem prošle godine zbog dotrajalosti izvan funkcije stavljeno oko 2,1 tisuće postelja, a tome treba pridodati 2,4 tisuće kreveta u apartmanima »Belvedere« i »Koversada« i hotelu »Istra« na Crvenom otoku koji se obnavljaju i bit će neupotrebljivi do 10. lipnja. Srpanj predviđa jako dobrim, a kolovoz dobrim, boljim nego lani. Primjedbi touroperatora nije bilo Kada je o cijenama riječ, i u Maistri slijede uhodanu politiku istarskih hotelijera: objekti u čiju se kvalitetu ulagalo bit će nešto skuplji nego lani, mada Miletić ne voli rabiti termin poskupljenje, nego formiranje cijena. U svakom slučaju, cijene se ni u kojem slučaju neće spuštati, a gdje se podiže kvaliteta, smještaj će biti do 30 posto skuplji. Nove, više cijene tako dobivaju apartmani »Belvedere« i »Koversada« te hoteli »Istra« i »Eden«. Za desetak posto poskupjet će čak i objekti u koje se ulagalo lani, a riječ je o turističkim naseljima Petalon u Vrsaru i Amarin u Rovinju. Ostali će kapaciteti poskupjeti za dva posto, u skladu sa stopom inflacije. Miletić ističe da nije bilo primjedbi touroperatora na visinu cijena. Franco Palma, direktor porečke Riviere i predsjednik Hrvatske udruge hotelijera, ne smatra, međutim, da je Dubrovnik preskup jer je lani, objašnjava, bio prejeftin. Babin Kuk je, napominje, lani bio prodan za cijelu godinu već u travnju, pa je normalno da su cijene ove godine povećane. – Dubrovnik je destinacija s više prostora za rast cijena. Radi se o zakonu ponude i potražnje, a u Dubrovniku je potražnja veća od ponude. Ove godine trebala se samo promijeniti klijentela, jer oni koji su lani dolazili, ove godine neće doći ukoliko je smještaj znatno poskupio. Dobro je da cijene rastu, ali nije dobro u jednoj godini jako poskupiti kapacitete. To treba učiniti postupno, u dvije, a ne jednu godinu, kako bi bilo dovoljno vremena za izmjenu gostiju, kaže Palma.

Cijene u Dubrovniku nezahvalno komentirati

Hotelijerska logika nalaže da u trenutku postizanja optimalne cijene objekti ne smiju više poskupljivati za deset i više posto bez investiranja, dopušten je rast za nekoliko postotaka, odnosno za iznos inflacije. Tako su i cijene u Rivieri, kao i u ostalim istarskim hotelskim kućama, više za jedan do dva posto u odnosu na lani, ističe Palma. Hotel »Rubin«, u koji se ulagalo, poskupio je za deset posto. Booking istarskih hotelijera za lipanj ocjenjuje dobrim, a cijelu sezonu procjenjuje boljom u odnosu na prošlu, i to jedan do dva posto više noćenja te tri do četiri posto više financijskih učinaka. Predsjednik HUH-a na koncu poručuje da se ne treba »hvatati« za dnevna noćenja: »Pa i lani smo znali da će ovogodišnji svibanj biti loš. Ove godine Duhovi su u lipnju, a lani su bili u svibnju. Nekome to izgleda nije jasno.«

– Nezahvalno je komentirati cijene u Dubrovniku, koji je vjerojatno najbolje tržišno pozicioniran.Ako je hotelski smještaj toliko pojeftinio, onda su vjerojatno pretjerali u politici cijena, smatra direktor Rapca Edi Černjul. U toj su hotelskoj kući još prije godinu dana prilagodili cijene. Lipanj je, navodi direktor, više od 90 posto popunjen, noćenja nisu upitna, pa se uopće ne razmišlja o snižavanju cijena. Štoviše, smještaj je u odnosu na lani skuplji u prosjeku za dva posto u objektima u koje se nije ulagalo, dok su oni u koje se ulagalo u prosjeku skuplji tri do četiri posto, mada ima i onih koji su zbog povećanja broja zvjezdica poskupjeli do deset posto. U Rapcu očekuju vrlo dobar srpanj, dok ni lipanj i kolovoz ne bi smjeli biti problematični. Za cijelu pak godinu očekuje se nekoliko postotaka bolji fizički i financijski rezultati, mada Černjul očekuje četiri milijuna kuna manje prihoda zbog uvođenja deset posto PDV-a na smještaj svih gostiju. Kao što je poznato, ranije se na organizirane dolaske iz inozemstva nije obračunavao PDV, a sada i oni, kao i individualni gosti u kampovima koji su prije plaćali 22 posto, moraju izdvajati deset posto ovog poreza. S obzirom na to da Rabac nema puno kampova (za svega tisuću gostiju), ova tvrtka neće osjetiti pozitivan efekt uvođenja diferencirane stope PDV-a. Ni u porečkoj Plavoj laguni neće spuštati cijene jer za to nema razloga. Predsjednik Uprave Đenio Radić ističe da je booking za lipanj »korektan« te procjenjuje puno bolju popunjenost nego lani. I u ovoj su kući općenito povećali cijene za nekoliko postotaka, a u sezoni očekuju dobru popunjenost. Istarski su hoteli u odnosu na dubrovačke jeftiniji deset do dvadeset posto, smatra Radić.

Piše M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ

Istra dvostruko jeftinija nego Dubrovnik

Dubrovačka hotelska kuća Hoteli maestral na svojim je web stranicama nedavno u hotelima »Adriatic«, »Vis« i »Komodor« objavila pad cijena za 50 posto. Sniženje traje do 4. lipnja uz obrazloženje da u tom razdoblju ima previše slobodnog mjesta u hotelima. Tako noćenje u »Komodoru« (tri zvjezdice) u dvokrevetnoj sobi s pogledom na more s doručkom, za razliku od prijašnjih 122 do 142, sada stoji 74 eura. Noćenje u »Visu« sniženo je sa 112, odnosno 132 na 68 eura. Kada je o istoj kategoriji riječ, Istra je kudikamo povoljnija. U Rivierinom hotelu »Pical« (tri zvjezdice) polupansion u dvokrevetnoj sobi od 27. svibnja do 16. lipnja stoji od 42 do 46 eura. Isti smještaj u Maistrinom hotelu »Park« iste kategorije od 20. svibnja do 3. lipnja stoji od 37 do 46 eura, a u hotelu »Adriatic« 39 do 44 eura, ukoliko se noćenje ostvari između 20. svibnja do 17. lipnja.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email