NEWS
valfresco

Turizam kakav bi mogao biti: Touroperatori iz inozemstva na porečkom Okolu, tjednu kulture življenja

IMG-d92a705d805e2bc636f940c2b45c1155-V
03.05.2019. 17:29; Učitavanja: 272; Početna / Lifestyle / Zabava / Turizam kakav bi mogao biti: Touroperatori iz inozemstva na porečkom Okolu, tjednu kulture življenja

U tijeku je porečki pilot-projekt Okolo, tjedan kulture življenja. Uz umjetnički, edukativni i zabavni program koji se od 28. travnja do 5. svibnja održava na brojnim gradskim lokacijama, ovih osam dana posvećenih razvoju ponajprije kulturnog turizma u Poreču ima svrhu i edukativne ture za domaće i strane touroperatore.  

Pučko otvoreno učilište Poreč u okviru projekta Europske unije I-Archeo.S. organiziralo je četverodnevnu edukativnu turu s ciljem predstavljanja svega što Poreč nudi, kao i novih te unaprijeđenih usluga u kulturi i turizmu na kojima se radilo tijekom posljednjih godinu dana u suradnji s javnim i privatnim sektorom. 

Uz hrvatske i talijanske partnere na projektu I-Archeo.S. iz Crikvenice, Pazina, Barija, Ancone i regije Abruzzo koji ovih dana posjećuju Poreč, stigli su i njemački touroperatori te gosti zainteresirani za razvitak sportskog turizma, među njima i predstavnica talijanskog Olimpijskog odbora. 

Edukativna je tura podijeljena po tematskim cjelinama, a uz posjet događajima poput koncerata Tamara Obrovac TransAdriatic Quarteta u kazalištu i koncertu talijanske pijanistice Elise Tomellini u Eufrazijani, uključuje obilazak porečkih skulptura na otvorenom, posjete galerijama i izložbama, radionice mozaika, slikanja i gastronomije…

Gosti će tijekom boravka upoznati i Jamu Baredine, turističke kompanije i vinarije na području Poreča, a uz stručno vodstvo kompleksom Eufrazijane naučiti više o porečkom spomeniku pod zaštitom UNESCO-a te tako dobiti bolji uvid u kulturno-turističku ponudu koju će zatim moći bolje prezentirati vlastitim klijentima i suradnicima.

Edukativnu turu čine dionici javnog i privatnog sektora, koji su se ljetos udružili u klaster, s ciljem uspostavljanja integriranog sustava usluga te valorizacije kulturne i prirodne baštine na području Poreštine. Uz novouvedene usluge poput stalno dostupnog stručnog vodstva Eufrazijanom, za što su tijekom veljače i ožujka organizirane radionice s dr. sc. Ivanom Matejčićem, suradnja na projektu I-Archeo.S. objedinjena je u Okolo, tjedan kulture življenja.

Projekt I-Archeo.S: ukupne vrijednosti 1.176.243,00 eura financiran je u okviru programa za prekograničnu suradnju 2014-2020 Interreg V-A Italija-Hrvatska, s 999.806,55 eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a provodi se od siječnja 2018. do lipnja 2019., kad će partneri evaluirati postignuto na svojim područjima.

Vrhunac porečkog pilot-projekta Okolo označit će subotnji audio-vizualni spektakl u porečkom kazalištu, odmilja nazvan Megašpetakolo, na kojemu istovremeno nastupaju etnoskupina Veja, Visualia Group, Alex Brajković i Letronika, pa će se gostima i publici na samom kraju Tjedna kulture življenja predstaviti sukus porečke i istarske kreativnosti i kulture.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email