NEWS
valfresco

Turistička predsezona: Dolazaka deset, a noćenja tri posto više nego lani

08.07.2007. 00:00; Učitavanja: 32; Početna / Gospodarstvo / Turistička predsezona: Dolazaka deset, a noćenja tri posto više nego lani

 »Možemo biti zadovoljni ukupnim predsezonskim rezultatima, ali uz napomenu da imamo pad na našem najvažnijem tržištu – njemačkom – što bi, ako se taj trend nastavi u špici sezone, moglo postati problem«, sažeo je netom objavljene polugodišnje podatke o dolascima i noćenjima turista u Istarskoj županiji direktor njene Turističke zajednice Tomislav Popović.

U prvih šest mjeseci Istru je posjetilo gotovo milijun turista – točnije 925 tisuća, koji su ostvarili više od četiri i pol milijuna noćenja. U odnosu na isto lanjsko razdoblje zabilježeno je 10 posto više dolazaka i tri posto više noćenja. Te su brojke nešto manje nego za prvih pet mjeseci jer je lipanj u dolascima porastao za »samo« šest posto, a u noćenjima pao za jedan posto u odnosu na prošlogodišnji. Ukupno je u prošlom mjesecu bilo 439 turističkih posjetitelja i 2,6 milijuna noćenja.


Nijemci manje noćili

Među inozemnim gostima, koji u Istri ostvaruju ogromnu, 93-postotnu većinu noćenja, i dalje su vodeći Nijemci s udjelom od 31 posto, ali uz zamjetan pad u odnosu na 2006. Posebno loš posjet imali su u lipnju – bilo ih je 21 posto manje i ostvarili su 15 posto manje noćenja nego u istom lanjskom mjesecu. Dio tog pada je i očekivan i najavljivan zbog ovogodišnjeg pomicanja vjerskih praznika (Duhova i Tijelova) tjedan dana »unatrag«, pa su s njima tradicionalno povezana turistička putovanja Nijemaca (i Austrijanaca) više »pala« u svibanj. Lipanjski pad »pojeo« je dobre brojke iz svibnja, pa su Nijemci ukupno, za šest mjeseci, na jedan posto manje dolazaka i četiri posto manje noćenja nego lani. Relativni minus i nije velik, ali u apsolutnim brojkama to je čak 56 tisuća noćenja manje. Toliko su primjerice porasli Rusi, ali s ogromnim indeksom od 154.

Rusko tržište i dalje pozitivno odgovara na istarsku turističku ponudu, uglavnom onu hotelsku. Rusi su u pola godine povećali broj dolazaka s lanjskih 12 tisuća na čak 21,4 tisuće i ostvarili 161 tisuću noćenja. Povećao se i njihov udio u ukupnom broju gostiju po zemljama dolaska. Sada su već na 3,6 posto i tek su pola indeksnog poena iza Čeha, a jedan iza Nizozemaca. Ispred ovih, a iza Nijemaca su, redom, Austrijanci, Slovenci, Talijani te domaći gosti. Iza Rusa pali su Britanci koji su 14 posto slabiji u noćenjima nego lani. Očito ih turoperatori i hotelijeri nisu ove godine uspjeli pridobiti, iako je, naravno, za konačnu ocjenu daleko prerano.

Za razliku od Britanaca, njima susjedni otočani – Irci, svoj su broj noćenja u Istri utrostručili. Istina, to su male brojke: bilo ih je do 1. srpnja tek nešto više od tri tisuće i ostvarili su 13 tisuća noćenja.

Sva glavna inozemna tržišta, osim spomenutog njemačkog i britanskog, u solidnom su plusu. Vratili su se Talijani, do sada su ostvarili pola milijuna noćenja, deset posto više nego lani, uz napomenu da njihova sezona odmora još nije počela. Slovenci su 16 posto u plusu i po broju noćenja su na 533 tisuće. Austrijanci su došli nadomak 600 tisuća noćenja što je šest posto više nego lani.

Domaći su gosti po dolascima u malom plusu, a po noćenjima 14 posto slabiji nego lani, ali i ovom zgodom valja napomenuti da je pad noćenja zbog toga što su lani neki hotelijeri radnike pridošle na izgradnju njihovih turističkih objekata vodili kao turiste.


Poreč najposjećeniji

Gledajući podatke po turističkim mjestima u predsezoni je, po običaju, najposjećeniji bio Poreč koji ima i najveće kapaciteta za prihvat gostiju u izvansezonskim mjesecima. Na području porečkog TZ-a bilo je bezmalo 800 tisuća noćenja, ali to je četiri posto manje nego lani. Njegov tradicionalni rival – Rovinj, imao je tri posto više noćenja nego lani i stigao na ukupno 614 tisuća. Slijedi Umag s 448 tisuća (plus 3 posto), Medulin s 382 tisuće (plus 14), Vrsar s 326 tisuća (minus 13), Tar-Vabriga s također 326 tisuća, ali plus tri posto, te Labin, bolje rečeno Rabac s 320 tisuća (plus 9), Funtana s 315 tisuća (minus 1) i Pula s 300 tisuća (plus 7). Među »šesteroznamenkastim« su još Novigrad sa 199 tisuća noćenja, 14 posto više nego u prvih šest mjeseci 2006. i Fažana sa 130 tisuća, isto kao i lani.

Tomislav Popović uz brojke dolazaka i noćenja upozorava da ih valja pogledati i prema vrstama smještaja. »Tu analizu još nismo napravili, ali po do sada prikupljenim podacima čini mi se da su u padu kampovi i to baš s njemačkog tržišta«, kaže Popović. No, zaključuje on, kad bi ovaj ukupni postotak rasta noćenja ostao do kraja ljeta – a glavna sezona tek je počela – bio bi to vrlo dobar rezultat.

Goran Prodan,  Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email