NEWS

Turistički sektor treba ponovno pokrenuti na načelima održivog razvoja

capelli-2002
foto HINA/ Daniel KASAP
20.05.2020. 21:13; Učitavanja: 118; Početna / Gospodarstvo / Turistički sektor treba ponovno pokrenuti na načelima održivog razvoja

Ministar turizma Gari Cappelli rekao je u srijedu nakon drugog virtualnog sastanka s europskim kolegama da bi se pri ponovnom pokretanju turizma trebalo voditi načelima održivog razvoja, priopćeno je iz resornog ministarstva.  

“Ponovno pokretanje ovog sektora trebalo bi koristiti za primjenu načela održivog razvoja u destinacijama uz podršku digitalnih tehnologija jer je turizam ključan kao izvor prijeko potrebnog prihoda za lokalne zajednice i pojedince“, izjavio je ministar turizma Gari Cappelli.

Europski ministri razgovarali su o Paketu smjernica i preporuka za turizam i promet koji je Europska komisija predstavila prošlu srijedu. Paketom se predviđa postupno ukidanje ograničenja putovanja i ponovno pokretanje turizma uz poštivanje zdravstvenih mjera. 

Komisija je preporučila da vanjske granice EU-a ostanu zatvorene do 15. lipnja.

Također predlaže da vaučeri postanu alternativa povratu novca za otkazana putovanja, a unutar paketa preporuka i mjera navodi i kriterije za sigurno obavljanje turističke djelatnosti i zdravstvene protokole za smještajne objekte.

Kako se ljetna sezona brzo približava i postoji snažan pritisak pružatelja turističkih usluga jer još uvijek imaju mnogo otvorenih pitanja koja se odnose na ponovno pokretanje i provedbu smjernica i mjera Komisije, na konferenciji je istaknuto kako je potrebno definirati rokove i uvjete za provedbu Paketa i nastavak dijaloga između država članica, stoji u priopćenju.

Ministri turizma EU-a slažu se da je potrebna “daljnja suradnja na razini EU-a” te ohrabrivati turistički sektor da bude “kreativan i prilagodljiv promjenama”, navodi se u priopćenju. 

(Hina)

Print Friendly, PDF & Email