NEWS

Turistička zajednica Istarske županije u Milanu predstavila ono najbolje što istarski poluotok nudi

ChefEnricoBartolini
20.10.2023. 14:33; ; Početna / Gospodarstvo / Turistička zajednica Istarske županije u Milanu predstavila ono najbolje što istarski poluotok nudi

Turistička zajednica Istarske županije sinoć je na konferenciji za novinare održanoj u muzeju Mudec u Milanu predstavila ono najbolje što istarski poluotok nudi

Istra je sve bliže Italiji. I to nije samo tvrdnja: istarski poluotok na talijanskom tržištu postaje sve traženija destinacija, toliko da je u prvih devet mjeseci 2023. godine zabilježen porast od 6% dolazaka iz Italije u odnosu na 2002. godinu te 3% noćenja (od siječnja do rujna 2023. ukupno 363.444 Talijana ostvarilo je 1.701.123 noćenja u Istri).

Prednosti? Relativno mali teritorij (Istra se proteže na površini od 2.820 km2, manjoj od Valle d’Aosta), ali iznimno raznolik, od plaža s pogledom na Jadransko more do izrazito zelene unutrašnjosti, od povijesno bogatih gradova do šarmantnih srednjovjekovnih mjesta, od romantičnih svjetionika do prekrasnih brežuljaka prošaranih vinogradima. Nadalje, blizina Italije nije samo geografskog tipa, već i jezičnog: gotovo svi razumiju i govore talijanski, jedna od pojedinosti koje doživljaj putovanja u Istru čini još jednostavnijim za sve turiste koji dolaze iz naše zemlje.

«Istra i Italija njeguju poseban odnos za koji se nadamo da će se nastaviti razvijati i u nadolazećim godinama. Ove godine je, kad je Hrvatska ušla u euro zonu i kad su se ukinule granice, dolazak u Istru postao još jednostavniji: na udaljenosti od pola sata ili nešto više od Trsta, gosti iz Italije pronalaze savršenu destinaciju za relaksirajući vikend, gastronomski bijeg, kratki boravak u našim slikovitim vinskim resortima, dok ljeti obala Istre nudi smještaj za sve potrebe: od hotela s 5 zvjezdica do glamping odredišta za one koji se tijekom odmora žele buditi s prirodom. A onda su tu i kultura, povijest, izvrsni proizvođači ekstra djevičanskog maslinovog ulja, biciklističke staze, a da ni ne spominjemo sve aktivnosti na otvorenom. U Istri se krije cijeli jedan svijet koji tek čeka da bude otkriven, a mi smo večeras s vama jer jedva čekamo da vam ga otkrijemo“, izjavio je tijekom konferencije za novinare Denis Ivošević, direktor Turističke zajednice Istarske županije.

Gourmet Istra predstavljena u Milanu

Kao gost na konferenciji za novinare održanoj u Mudecu – Muzeju kultura u Milanu, sudjelovao je i Enrico Bartolini, chef ovjenčan s nekoliko Michelinovih zvjezdica, koji je nahvalio Istru u kojoj je bio nekoliko puta. Istaknuo je da je imao priliku kušati brojne izvrsne proizvode, među kojima su ga posebno osvojili istarski tartufi i ekstra djevičansko maslinovo ulje.

Uz delicije koje je za goste pripremao chef Bartolini, Turistička zajednica Istarske županije predstavila je svoje najpoznatije svjetske izvrsnosti: ekstra djevičansko maslinovo ulje i vino.

EKSTRA DJEVIČANSKO MASLINOVO ULJE

Vrhunska proizvodnja s istarskog teritorija, maslina je na poluotoku prisutna još od vremena starih Grka, o čemu govore različita pisana svjedočanstva. Tim spisima pridodaju se i ostaci antičkih uljara, smještenih duž zapadne istarske obale, posebice na Brijunima, u Barbarigi, Poreču i Červar-Poratu. U njihovoj blizini nalazila su se prava industrijska područja za proizvodnju amfora. Naravno da su se uz postrojenja nalazili veliki maslinici autohtonih istarskih sorti: bianchere, carbonazze, buže i ostalih.

Povijesna tradicija danas nije nimalo manje važna pa tako najvažniji svjetski vodič posvećen ekstra djevičanskom maslinovom ulju, Flos Olei, nagrađuje Istru i njene maslinare i 2024. godine: Istra će osmi put postati najbolja regija na svijetu za ekstra djevičansko maslinovo ulje, s najvećim brojem ulja uključenih u vodič (ukupno 69).

Uljara Aleksandre Vekić – MATE iz Savudrije – koja je sa svojim proizvodima bila prisutna na konferenciji za novinare u Milanu – ušla je u Kuću slavnih, postigavši ​​maksimalnu ocjenu 100/100 (nikada se dosad nije dogodilo da jedno istarsko ulje dosegne apsolutni vrh).

VINO

Crvenica i laporasto tlo, poznatije pod nazivom bijela zemlja ili terra bianca, dvije su vrste tla koje su se u Istri pokazale posebno pogodnima za uzgoj vinove loze. Stručnjaci kažu da crvenica daje ono najbolje od sebe za uzgoj kvalitetnih crnih loza (od kojih se dobivaju strukturiranija vina), dok je laporasto tlo pogodno za bijelu lozu koja zadržava svježi, mirisni okus i daje nježnu, baršunastu aromu.

Brežuljkasti tereni kojima Istra obiluje smješteni su na sunčanoj strani, a u kombinaciji s dnevnim i noćnim promjenama temperatura dodatno naglašavaju intenzitet mirisa vina. Među brojnim autohtonim trsovima najvažnija je bijela malvazija (koja nosi znak istarske kvalitete IQ, Istrian Quality). U Istri je ima posvuda i sastavni je dio poljoprivrednog identiteta kraja. Vino je slamnato žute boje, ugodnog mirisa koji podsjeća na cvijet bagrema. Harmonično je, umjerene svježine i uravnotežene strukture. Teran je jednako tipičan za Istru, vino intenzivne ljubičasto – rubin-crvene boje, živahne voćne arome, izrazito svježe i lako pitko.

Na predstavljanju u milanskom Mudecu gosti su posebno mogli kušati prirodna vina proizvođača Mladena Rožanića koji sa svojom vinarijom i hotelom Roxanich Winery and Design Hotel danas predstavlja jednu od najvažnijih investicija na istarskoj vinskoj sceni.

Od novih vinarija koje zaslužuju pozornost, na kraju izdvajamo vinarije Tomaz, Kabola, Deklić i Radovan.

 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email