NEWS

Tuni prijeti izumiranje do 2012.

19.04.2009. 00:00; ; Početna / Lifestyle / Ekologija / Tuni prijeti izumiranje do 2012.
204c1a5452f55.jpg

Ukoliko se nastavi s današnjom razinom izlova sva populacija plavorepe tune nestat će za tri godine. Očuvanje vrste moguće je jedino ukoliko se zaustavi ribarenje tune tijekom svibnja i lipnja kada čitava jata te ribe odlaze u Sredozemno more na razmnožavanje, ističe Svjetski fond za zaštitu prirode (WWF).

Fond je izdao upozorenje dva mjeseca prije početka sezone lova na tunu.

– Broj primjeraka plavorepe tune smanjuje i sada, no ribarske će kompanije ubrzo kao i obično započeti njihov izlov. Apsurdno je i neoprostivo otvoriti sezonu dok je količina tražene ribe u velikom opadanju – izjavio je Sergi Tudela iz WWF-a.

Povećanje mediteranske ribarske flote za izlov tune posljedica je sve veće potražnje te ribe u Japanu gdje se poslužuje kao delikatesa u obliku sushija. Većina tih flota koristi i ilegalne avione za izviđanje kako bi lakše pratili kretanje jata tuna.

WWF ističe kako je prosječna veličina odrasle tune, koja može težiti i do pola tone, prepolovljena u odnosu na 90-te godine prošlog stoljeća. To je imalo snažan utjecaj na populaciju tune jer manje ribe imaju i manje potomstva.

U studenom prošle godine, čelnici Europske unije potpisali su sporazum kojim se ograničava izlov tune. Međutim, stručnjaci ističu kako ograničenja neće imati nikakvog uspjeha na povećanje populacije tune jer su za 47 posto viša od preporučenih.

www.giornal.hr

Print Friendly, PDF & Email