NEWS

Tsunami – druga strana (ne)čovječnosti

07.01.2005. 00:00; ; Početna / Novosti / Tsunami – druga strana (ne)čovječnosti
199tsunami.jpg

Amerčki mediji izvješćuju da je Pacific Warning Center na Hawaii-ma, pod upravom National Oceanic and Atmospheric Admistration, nakon što je zabilježio potres, odmah upozorio na mogućnost rušilačkih valova kao posljedicu jednog od jačih zabilježenih potresa.

Charles McCreery, direktor centra, je potvrdiol, da je njegov ´team´ o mogućem događanju obavijestio mornaricu SAD, Vladu SAD i Vladu Australije.

Više od dva sata je proteklo, dok su valovi dosegnuli pokrajinu Tamil Nadu u Indiji i Shri Lanku, a više od četiri sata su putovali do istočne obale Afrike. Niti Vlade niti mediji ugroženih zemalja, nitko niti u Indiji niti na Shri Lanki njie bio upozoren o dolazećoj katastrofi !

No, jedan od otočića u Indijskom oceanu bio je pravovremoeno obaviješten – američka vojna baza na otoku Diego Garcia, odakle saveznici bombardiraju Irak i Pakistan. Na otoku, 1000 milja južno od Indije, neposredno na udaru valova, nitko nije bio ozlijeđen !

Vremena je dakle bilo dovoljno. Amerika i Australija su imali podatke i vremena obavijestiti Svijet te spasiti na tisuće života.

….

Preživjelim žrtvama Tsunamia (3 miliona ugroženih) američka je administracija napriije namijenila "u dobrotvorne namjere" 15 miliona dolara, (manje nego što košta jedan lovac F16). Ta mrvica sa stola bogataša uzbunila je gnjev i kritku UN-a, Jana Egelanda, koji je zapadne države optužio za škrtost. SAD su pomoć dignule na 35 miliona dolara (manje nego što će koštati skorašnje ponovno ustoličenje Predsjednika Busha ili pak pola dnevnih troškova rata u Iraku)

Iznos je još uvijek 100 puta manji od pomoći Floridi nakon pustošenja uragana.

Danas "nadzornici" mogu pratiti poziciju svakog čovjeka s mobitelom preko satelita, a o tome da je potrebno postaviti sustav brzog obavještavanja za spašavanje ljudi u slučaju prijetećih katastrofa, "čovjekoljubi svijeta" će raspravljati tek sada, kad ih je tsunami na to prisilio.

Predviđeni trošak postavljanja svjetskog sustava upozoravnja u situacijama kao što je tsunami je 150 miliona dolara – četiri dana rata u Iraku !!!

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email