Trenutačni turistički promet je na 27% od lanjskog, u Istri i na Kvarneru i veći

IMG_20200625_131335-01
Decumanus, 25.6.2020.
25.06.2020. 15:13; ; Početna / Gospodarstvo / Trenutačni turistički promet je na 27% od lanjskog, u Istri i na Kvarneru i veći

Turistički promet trenutačno je na 26 do 27 posto u odnosu na lanjski, u Istri i na Kvarneru i veći, a buking nije stao, rekao je u četvrtak ministar turizma Gari Cappelli, najavivši i kako od 4. srpnja kreće oko 80 zračnih linija prema Hrvatskoj iz europskih zemalja.

Cappelli je nakon Vladine sjednice rekao da su se pokretanjem turizma aktivirale i sve druge djelatnosti koje su s njime povezane.

“Od 4. srpnja krećemo sa 80-ak zračnih linija, koridora, prema Hrvatskoj, iz europskih zemalja i to će povećati promet u Splitu i Dubrovniku, gdje je sada smanjen”, rekao je Cappelli, dodavši da smo sada negdje na razini od 26 ili 27 posto turističkog prometa u odnosu na prošlu godinu u šestom mjesecu.

Naglasio je i da je ponegdje u Istri i na Kvarneru promet i iznad 50 posto u odnosu na lani, što je više od onoga na što je Vlada računala.

Na pitanje je li testiranje trebalo uvesti bar za neke događaje, poput teniskog turnira, odnosno je li normalno da igrači dolaze a da se ne testiraju, rekao je da bi volio da se to pitanje postavli struci.

“Moramo početi razdvajati tko što može odgovoriti, mogu samo reći da danas imamo povećanje broja gostiju u odnosu na jučer, dakle još uvijek smo prepoznatljivi kao sigurna destinacija, ljudi dolaze, ima malo više upita u smislu događanja zadnjih 24 sata, ali nema zaustavljanja bukinga”, istaknuo je Cappelli.

Naglasio je i kako je procjena struke da je epidemiološka situacija došla na tu razinu da trenutačno ne možemo prihvatiti veći broj dolazaka turista u Hrvatsku iz određenih zemalja.

Plenković: Virus je i dalje tu, moramo se pridržavati mjera

Premijer Andrej Plenković rekao je na sjednici Vlade u četvrtak da je koronavirus nakon uspješne borbe u prvom valu ponovno tu te je istaknuo važnost pridržavanja propisanih epidemioloških mjera jer je, smatra, riječ o borbi na srednje pruge.

“Posljednjih dana zabilježili smo ponovno porast broja zaraženih i uglavnom je riječ o našim građanima koji su došli iz neke od susjednih zemalja. To treba poslužiti kao upozorenje da se i dalje moramo pridržavati mjera”, rekao je Plenković.

Dodao je da je razumljivo da je nakon dva mjeseca zatvaranja došlo do određenoga opuštanja. Najbitnije je, ističe, da je od trenutno aktivnih 117 slučajeva, svega 18 hospitalizacija te da nema niti jednog bolesnika u kritičnom stanju i da nitko nije na respiratoru.

“To je bitno drugačija okolnost nego što je to bilo na početku ove epidemije”, poručio je premijer.

Plenković je podsjetio na mjere koje su Vlada i Nacionalni stožer civilne zaštite provodili od početka epidemije u veljači, koje su dovele do obuzdavanja širenja virusa u ožujku i travnju i dobru epidemiološku situaciju u odnosu na druge europske zemlje, nakon čega su te mjere bile postupno popuštane u tri faze.

Hrvatska se otvorila prema desetak europskih država koje su također imale povoljnu epidemiološku sliku te je poduzela potrebne mjere kako bi omogućila turizam u sigurnim uvjetima, svjesna da to predstavlja potencijalan rizik.

Prema trenutnim podacima, u Hrvatskoj boravi preko 200 tisuća turista, izvijestio je premijer.

Kao temeljni razlog da se na izbore ide u ljetnim mjesecima, Plenković navodi činjenicu da je intenzitet ovakve respiratorne zarazne bolesti najniži u ljetnim mjesecima i jer su željeli doći u poziciju da na jesen, kada brojni epidemiolozi smatraju da bi moglo doći do drugog vala, imamo novi legitimitet i stabilnu vlast te institucije za suočavanje s tim problemom.

“Naš suživot s virusom se nastavlja, toga moramo biti svjesni. To je činjenica na koju se svi moramo prilagoditi i naviknuti. Učinit ćemo sve da ga održavamo na što nižoj razini. U tom pogledu, moramo biti spremni na izbijanje pojedinih žarišta, ali i moramo voditi računa da održimo gospodarstvo i turizam”, naglasio je.

Moramo shvatiti da je ovo za sve svojevrsni ples balansiranja između samodiscipline, odgovornosti, restriktivnih mjera i zajedničkih nastojanja da, vodeći računa o preporukama epidemiologa, pazimo na higijenu, dezinfekciju i distanciranje, naveo je.

“To su poruke koje su važne i gdje moramo štititi i sebe i druge”, poručio je Plenković, istaknuvši da će borba protiv virusa trajati. Ovo sigurno nije sprint, nadamo se da nije maraton, ali, dodaje, očito je borba na srednje pruge i s te strane moramo imati nove reflekse.

HINA

Print Friendly, PDF & Email