valfresco

Treći dan BOOKtige nanovo je okupio brojne zaljubljenike u knjige, navečer sa Zoranom Predinom

JPR_3900
26.04.2019. 11:22; Učitavanja: 84; Početna / Kultura / Treći dan BOOKtige nanovo je okupio brojne zaljubljenike u knjige, navečer sa Zoranom Predinom

Treći dan BOOKtige nanovo je okupio brojne zaljubljenike u knjige na trgu Matije Gupca u porečkoj starogradskoj jezgri. Građani su imali mogućnost procjene i otkupa starih knjiga iz svojih kućnih biblioteka u satu za kolekcionare koji je vodio Rok Glavan iz Antikvarijata Glavan iz Ljubljane.

Popodnevno druženje s najmlađima proteklo je u veseloj atmosferi, a oduševljenje malim čitačima donio je Gricko, jedno malo žuto čudovište koje je pobjeglo iz priče. Čitanje u paviljonu, uz stručno vodstvo knjižničarke, bila je nova prilika da se djeca upoznaju s važnošću čitanja i da probude svoju maštu kroz kreativno izražavanje.

Četvrto po redu “udomljavanje knjiga” u Gradskoj knjižnici Poreč, u suradnji s Antikvarijatom Glavan iz Ljubljane te antikvarijatom Mali neboder iz Rijeke, privuklo je zaljubljenike u stare knjige i tiskovine, a ovaj, u prošlosti najdinamičniji oblik prodaje, prisjetio nas je javnih nadmetanja na kojima kupac knjige postaje onaj koji ponudi najveći iznos. Prihod od 4. javne aukcije starih knjiga i tiskovina antikvari su donirali porečkoj knjižnici i još jednom potvrdili svoju prijateljsku vezu s Gradskom knjižnicom Poreč i samom BOOKtigom, čiji su dionici od njezinih samih početaka.

Knjižnica na Maraforu bila je premala za sve ljubitelje kantautora, pjesnika i pisca, čovjeka koji je s grupom Lačni Franz ispisao najljepše stranice slovenske glazbe, brišući granice i spajajući svjetove, Zorana Predina. Uz stručno i duhovito vodstvo moderatorice susreta, dr. sc. Ivone Orlić, predstavio nam je svoju najnoviju knjigu, petu po redu, “Glavom kroz zid”, u izdanju Frakture. Zavukao se Predin u brojna sjećanja iz svoje bogate četrdesetogodišnje karijere i uz puno humora i sjete umiješao crtice o burnoj mladosti i surovoj političkoj sadašnjosti, o ljepotama i vrijednostima njegovih obiteljskih trenutaka, o karijeri i glazbi.

Ovaj nepopravljivi romantičar, neizliječeni nostalgičar i strastveni kritičar oduševio je brojnu okupljenu publiku, koja je dugo čekala svoj prvi susret s omiljenim glazbenikom i piscem u Poreču. Ovo je Predinovo prvo gostovanje u Istri, a po reakcijama čitalačke publike nadamo se i nekom novom štivu koje će biti predstavljeno u ugodnoj i toploj atmosferi porečke knjižnice.

 

FOTO: Jelena Prekalj

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email