NEWS
Max sredina 2 nagradna igra

Traži se neobičan kukac!

Trazi se kukac
26.05.2020. 12:53; Učitavanja: 232; Početna / Lifestyle / Ekologija / Traži se neobičan kukac!

Šetajući proljetnim ulicama grada Pule, prije nekoliko dana pažnju je privukla jedna neobična vrsta kukca još neobičnijeg imena – Takahashia japonica. Riječ je o vrsti porijeklom iz Japana koja je u Europi prvi puta uočena u Italiji i Ujedinjenom Kraljevstvu 2018. godine.

Iako je ponašanje ove vrste još uvijek relativno nepoznato, znamo da T. japonica živi u krošnjama čestih stablašica – javora, magnolije, graba ili murve. Prepoznatljiv je prema neobičnim (često okruglim) bijelim tvorevinama koje gradi u krošnjama a služe kao spremišta za jaja. Tijekom lipnja, iz jaja se razvijaju ličinke koje iz kukuljica prelaze na naličje lista (donju stranu).

Poznato je da T. japonica nije opasna za čovjeka, a kao nametnik na hortikulturnom drveću kvari estetsku vrijednost.

Kako bi saznali područje na koje se proširio ovaj stranac, molimo Vašu pomoć! Tijekom šetnje u Vašem mjestu, pogledajte prema krošnjama i provjerite vidite li bijele tvorevine na granama. Javite nam se s informacijom o lokaciji na broj telefona: +385 408 328, porukom na Facebook stranici Centra za invazivne vrste ili e-mailom na [email protected].

Na ovaj način svatko sudjeluje u širenju informacija i edukaciji znanoj kao Građani znanstvenici (Citizen science) važnoj inicijativi u nadolazećem desetljeću.

Print Friendly, PDF & Email