NEWS
VALFRESCO 4 S
Booktiga 2024

Traže se veći porezi na kuće za odmor

21.04.2006. 00:00; ; Početna / Kultura / Traže se veći porezi na kuće za odmor

Članovi Gradskog poglavarstva podržali su inicijativu Grada Umaga za izmjenu članka 36 stavka 1 Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave koji govori o tome da se porez na kuće za odmor razrezuje u visini od 5 do 15 kuna po četvornom metru godišnje. Umažani gornju granicu poreza žele udvostručiti, odnosno povisiti na 30 kuna, dok su članovi porečkog poglavarstva većinom glasova prihvatili prijedlog Denisa Žužića da to bude 50 kuna.

Inicijativa Umaga i Poreča bit će proslijeđena Istarskoj županiji kojoj se predlaže da putem saborskih zastupnika pokrene proceduru izmjene tog članka Zakona. Istu inicijativu Umag je proslijedio ostalim istarskim gradovima te općinama Medulin i Vrsar. Argument za veći porez je povećan intenzitet gradnje kuća i stanova za odmor u priobalju, što iziskuje sve veća ulaganja u infrastrukturu iz lokalnih proračuna, odnosno na račun domaćeg stanovništva.

– Prije nekoliko godina pokušali smo načeti tu temu, ali bezuspješno. Posljednjih godina sve je više kuća i stanova za odmor, a najtraženiji su oni bliže moru, što znači da smo dužni valorizirati naše područje bolje, odnosno uključiti i u naše poreze neku vrstu rente. Zato se zalažem da kod razreza ovog poreza imamo više zona jer nije svejedno ima li netko kuću 200 ili 1.200 metara od mora. Lani je, čini mi se, razrezano 1,5 milijuna kuna poreza na Poreštini, što je prosječno oko 36 četvornih metara, a to mi ne izgleda realno. Mnogi vlasnici kuća za odmor prijavljuju prebivalište kod nas da bi plaćali manje poreze i komunalije, rekao je Žužić.

Sandra Mušković, pročelnica Odjela za proračun i financije, rekla je da u Poreznoj upravi u postupku razreza poreza od vlasnika traže ne samo dokaz o prebivalištu, nego i uplatnice od struje, primjerice, te odabranog liječnika i slično kako bi lakše utvrdili živi li vlasnik cijelu godinu ili samo povremeno u svom objektu.

Arduino Matošević bio je skloniji stopostotnom povećanju gornjeg limita poreza, ali je Branko Curić rekao da se radi o poruci, o tome da Poreč želi destimulirati gradnju drugih kuća na svom području, no upozorio je i na to da će ovakva izmjena zakona teško proći jer, kako je rekao, većina saborskih zastupnika ima kuće za odmor na moru.

S.M., Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email