NEWS

Što su vidjeli i saznali novinari u obilasku gradilišta u Poreču

08.09.2007. 00:00; ; Početna / Novosti / Iz Grada Poreča / Što su vidjeli i saznali novinari u obilasku gradilišta u Poreču
118Pi142.jpg

Gradonačelnik Poreča, Edi Štifanić je predstavljajući projekte Grada Poreča na kojima se trenutačno radi, županu Ivanu Jakovčiću i delegaciji Istarske županije rekao da u Poreču ima više od 18.000 registriranih vozila, te da je problem nedostatka parkirališta ograničavajući faktor u razvoju grada, no upravo sada se gradi novo parkiralište kod Gradskog groblja na 28.000 kvadratnih metara površine, a od toga će 6.000 metara kvadratnih biti zelene površine. Parkiralište će koristiti gradjani, turisti, korisnici sportske zone i posjetitelji groblja.

Zatim je dodao da će se graditi i parkirališta na starom nogometnom igralištu ( pokušat će se prodati projekt zainteresiranom investitoru ) i na sadašnjem gradskom parkiralištu ( podvostručio bi se kapacitet, a eventualni investitor bi dobio u vlasništvo 4 stambeno-poslovne zgrade u zamjenu za parkiralište ) .

Za parkiralište na starom nogometnom igralištu prije nekoliko dana izabrano je Idejno rješenje, mladih projektanata iz pulskog "Urbisa 72". Sa ova 3 nova parkirališta donekle bi se ublažio problem nedostatka parking mjesta u Poreču.

Govoreći o projektu "Jadran" rekao je da se Poreč opredjelio za modernu tehnologiju, koja bi omogućila da ubuduće ni kap vode iz kanalizacije ne ide u more, već bi se voda preradjivala i tako pročišćena koristila za polijevanje i navodnjavanje.

U sportu je najznačajniji projekt Sportskog parka Žatika, gdje se već radi na pripremi terena za gradnju Sportske dvorane sa 3500 mjesta u gledalištu. U sadašnjoj fazi radova bilo je potrebno odvesti 70.000 kubičnih metara materijala, a već je odvezeno oko 65 % materijala. U rujnu će se raditi i subotom i nedjeljom te će rok dovršenja 19. rujna biti ispoštivan. Natječaj za izvodjača radova na dvorani je u tijeku. U autobusu na putu za gradilište gradonačelnik je rekao da se pregovara s vlasnikom skladišta na Žatiki "Vindijom", koja za ustupanje zemljišta ( mjesto za planirani nogometni stadion ) traži zamjensku parcelu za svoj distributivni centar i novo skladište.

U Domu za starije osobe saznali smo podatak da je uporabna dozvola dobijena, a da je u tijeku Registracija javne ustanove, što bi trebalo biti dovršeno do planiranog otvorenja 1. listopada 2007. godine.

Za stanove u Vranićima je rečeno da će useljenje biti oko Božića i da se pripremaju projekti za 80 novih stanova u Novoj Vasi, jer za stanove ima više od 120 kandidata.

To nije sve što gradi Poreč trenutačno, godišnje se asfaltira 10 kilometara cesta po selima, gradi se 12 kilometara nove javne rasvjete.

Edo Kos je izvjestio da se trenutačno projektira plinska mreža za Poreč, u sklopu plinifikacije Istre do 2009.godine.

Na kraju je gradonačelnik zahvalio županu Ivanu Jakovčiću na pomoći u odnosima sa centralnim vlastima.

R.V.Aleksić

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email