NEWS

Što smo novog saznali na izletu s gradskim vijećnicima ?

30.03.2008. 00:00; ; Početna / Novosti / Iz Grada Poreča / Što smo novog saznali na izletu s gradskim vijećnicima ?
74204.jpg

Nakon župana i članova županijskog poglavarstva, gradonačelnika i članova gradskog Poglavarstva, te novinara koji prate rad gradske uprave, pa i ministrice graditeljstva, došli su na red i gradski vijećnici koji su donijeli Odluke o izgradnji tih objekata.
Prvo je posjećeno gradilište sportske dvorane na Žatiki, a vijećnici nisu skrivali impresioniranost veličinom objekta i količinom već obavljenih građevinskih radova. Direktor gradskog poduzeća "Parentium", Alen Benković je prezentirao objekt, sadašnju fazu izgradnje, te najavio da u prvom tjednu travnja stiže prvi segment čelične konstrukcije nosača krova dvorane, te odmah otpočinje njegova montaža na armiranobetonske noseće stupove, te varenje segmenta u luk iznad dvorane i budućih sportskih terena i gledališta.

Zatim je posjećeno gradilište novog dijela odlagališta otpada na Košambri, a nova ploha suvremenog odlagališta, koje nije vodopropusno, već se otpadna voda prikuplja, bit će dovršena za mjesec dana. Tada otpočinju veći radovi na sanaciji starog dijela odlagališta, ugradnja šahtova za otplinjavanje, prekrivanje starog smeća zemljom i ozelenjavanje cijele površine – brda.
Nakon ove prezentacije, tehnički direktor "Usluge", Savo Krajcar je iznio i dio planova koji su u fazi izrade projekata i razmatranja ekonomske opravdanosti: mala plinska elektrana, solarne ćelije na starom dijelu odlagališta, te korištenje otpadne bio mase za proizvodnju energije. Također je pokazao i parcelu na kojoj se u budućnosti planira izgraditi sortirnica i pakirnica otpada.
Direktor "Usluge", Rodoljub Kosić je najavio za ovu godinu postavljanje 88 eko otoka u Poreču, kompleta od 3 kontejnera za 3 vrste otpada, kako bi se već u gradu otpad razvrstavao, te i na taj način potaklo stanovništvo na taj oblik gospodarenja otpadom i zaštitu okoliša.
Na kraju obilaska porečkih gradilišta, gradski vijećnici su se zaustavili na gradilištu novog parkirališta kod Gradskog groblja. Pročelnik UO za komunalnu djelatnost Milan Laković je predstavio buduće parkiralište, te rekao da je konačno pred razrješenjem imovinsko-pravni problem, zbog koga još nije izdana građevinska dozvola, naime ovih dana se očekuje suglasnost Ministarstva obrazovanja i znanosti o korištenju dijela zemljišta na kojem se gradi parkiralište ( zemljište u vlasništvu Instituta za poljoprivredu i turizam ).
Osim ove nove informacije saznali smo da će od 28.000 četvornih metara površine, 20.000četvornih metara biti parkiralište i unutarnje prometnice, 3.000 četvornih metara površine su nogostupi, a 5.000 četvornih metara površine će biti zelene površine, na kojima će se zasaditi 98 stabala, te 1.200 sadnica niskog raslinja.
Završetak radova se očekuje pred Dan osolobođenja Poreča – 30.aprila 2008. godine.

R.V.A.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email