Tko može reći kad će Poreč napokon dobiti gradski bazen

23.01.2006. 00:00; ; Početna / Sport i rekreacija / Tko može reći kad će Poreč napokon dobiti gradski bazen
149GO119982.jpg

 Predsjednik Plivačkog kluba »Poreč« Duško Dozet sazvao je u petak konferenciju za novinare, na kojoj je bilo riječi o tome kako Grad ništa ne čini da bi im omogućio normalan rad. – Devedesetih godina je Grad krenuo s inicijativom populariziranja plivanja i sportova na vodi, koja je rezultirala osnivanjem kluba. Tada su obećali bazen i rekli da Poreč ima dovoljno novca da bi podržao klub. No, bazen, o kojem se govori više od 30 godina, do danas – nemamo, rekao je Dozet. Napomenuo je da su prije tri tjedna razgovarali s gradonačelnikom Edijem Štifanićem i shvatili da u natječajnim dokumentima za arhitektonsko-urbanističko rješenje zone Finida bazen treba samo predvidjeti, a ne i arhitektonski riješiti, kao školu i dvoranu.

– To znači da bazen nije uopće predviđen za gradnju u ovom trenutku. Spominjali su i zonu sporta i rekreacije ispod Žatike, ali predsjednik Zajednice sportova Milan Markežić javno je rekao da su nogometni stadion i sportska dvorana prioritetni i bit će građeni u prvoj fazi. Dakle, ni tu bazen nije predviđen u bližoj budućnosti. Od gradonačelnika smo tražili konkretan odgovor, jer sada osim plivačkog kluba u gradu imamo i vaterpolo klub, jedriličarski i klub za daljinsko plivanje, a ukupno okupljamo dvjestotinjak djece, koja nemaju gdje trenirati dobar dio godine, naglasio je Dozet. Plivačka škola zasad koristi bazen u hotelu »Parentium«, koji je premali i ne nudi uvjete za ozbiljne treninge, pa ostali plivači putuju u Rovinj ili Pulu. Bazen hotela »Pical« je zatvoren do daljnjega iz sigurnosnih razloga, o čemu ih je obavijestila Uprava Riviera holdinga. S gradonačelnikom je načelno dogovoreno da Grad kupi »balon« kojim bi se natkrio otvoreni bazen.

Dozet je napomenuo da su sve pokušali, no mnoge njihove aktivnosti su u Zajednici sportova ocijenjene negativno, pa im još jedino ostaje utaboriti se pred gradskom vijećnicom, što ne smatra prihvatljivim.

– U posljednjih pet godina u Istri je potrošeno pet milijuna kuna za projekte bazena, a niti jedan nije izgrađen. Uz Ličko-senjsku županiju Istarska je jedina koja nema niti jedan gradski bazen, rekao je trener plivačkog kluba Milan Žužić.

Roditelji plivača, koji su također prisustvovali konferenciji za novinare, rekli su da je trebalo pozvati i liječnike da kažu koliko je plivanje važno za zdravlje, da se u antičkoj Grčkoj nepismenim smatrao čovjek koji nije znao pisati, čitati, računati i plivati, da je u liječenju alergijskih bolesti i anomalija zbog tjelesne neaktivnosti kod djece nužno upravo plivanje, odnosno da 80 posto školske djece u Poreču treba vježbe u vodi. Rečeno je također da sportom u gradu vladaju dobrim dijelom privatni, pa i politički interesi dodvoravanja »popularnim« sportovima, a bazen služi uglavnom kao sredstvo prikupljanja glasova na lokalnim izborima.

Istaknuto je i da se troškovi gradnje bazena, otprilike 800 tisuća kuna, u Gradu prikazuju višestruko većima. Nitko od roditelja nije znao što dalje poduzeti, osim da se s roditeljskog sastanka i konferencije za novinare napiše pismo gradonačelniku i traži obećanje da će se iz gradskog proračuna financirati barem kupnja balona za natkrivanje jednog vanjskog bazena.

Piše S. MATEJČIĆ

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email