NEWS

Tko je Milan Prelog ?

22.04.2008. 00:00; ; Početna / Kultura / Tko je Milan Prelog ?
11016.jpg

Od 1951.- 1953. godine direktor Konzervatorskog zavoda Narodne Republike Hrvatske, a od 1948. – 1984. godine profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. U kolegij Opće povijesti umjetnosti srednjeg vijeka, uveo u nastavu predmet : Ikonografija; u Povijesti urbanizma, utemeljio nastavu Povijest naselja. Suosnivač je Instituta za povijest umjetnosti pri Filozofskom fakultetu, gdje je vodio i organizirao znanstvenoistraživački rad u području srednjevjekovne umjetnosti i studijska istraživanja urbanih aglomeracija jadranskog područja. Razvio je metodu dokumentarne arhitektonske obrade i postavio temelje suvremenoj interdisciplinarnoj analizi i valorizaciji povijesnih naselja. Pod njegovim vodstvom početkom 60 – tih godina 20. stoljeća Institut započinje istraživanje starih gradova na Jadranu i znanstveno obrađuje niz naselja, od sjeverne Istre do Dubrovnika.
Sudjeluje, sam i s ekipama Instituta, u izradi regionalnih i prostornih planova. Bio je članom matične grupe za izradu programa makroprojekta " Prostorno uređenje Jugoslavije " – 1969. godine. Od 1978.- 1980. godine direktor je Centra za povijesne znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Sudjelovao je u radu UNESCO – vog komiteta i pridonio da se u Popis svjetske baštine uvrste najvažnije spomeničke i prirodne cjeline Jugoslavije.
Autor je mnogih znanstvenih radova, studija, objavljenih u knjigama, zbornicima i znanstvenim časopisima u Jugoslaviji i inozemstvu, a između ostalog i " Poreč, grad i spomenici " – 1957. godine, "Mozaici Poreča" – 1959. godine, "Pred umjetničkom baštinom Istre " – 1969. godine, "Eufrazijeva bazilika u Poreču" – 1986.godine.
Umro je 25. kolovoza 1988. godine.

Izbor iz biografije, iz 1. knjige: Milan Prelog "Djela – Prostor i vrijeme" – Grafički zavod Hrvatske 1991. godine
Odabrao: Ratko Vlado Aleksić

Print Friendly, PDF & Email