NEWS

Tjedni pregled događanja u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Poreč

poup-logo-v
09.12.2019. 13:40; Učitavanja: 50; Početna / Obavijesti / Tjedni pregled događanja u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Poreč

Kultni ponedjeljak

ponedjeljak, 9. prosinca u 19.00

Izgubljena cesta
izvorno ime: The Lost Highway (1997.)
redatelj: David Lynch
uloge: Bill Pullman, Patricia Arquette, Balthazar Getty, Robert Blake, Robert Loggia, Natasha Gregson Wagner
žanr: igrani film
trajanje: 134 minute

sadržaj: Sredovječni Fred Madison avangardni je džez-saksofonist koji s otuđenom suprugom Renee živi u moderno dizajniranoj, ali sterilnoj kući u Los Angelesu. Fred sumnja da mu je Renee nevjerna, no te će sumnje pasti u drugi plan nakon što na kućnom pragu počinje nalaziti videokazete sa snimljenim vrlo uznemirujućim sadržajima. Naime, netko intenzivno snima eksterijere i interijere njihove kuće, a rastuća paranoja tragično će eskalirati kad Renee ubrzo bude ubijena te kad Fred pod sumnjom da ju je ubio dospije iza rešetaka. Kad se jednog jutra neočekivano probudi izvan zatvora, postupno će shvatiti da se preobrazio u mladog Petea Draytona, automehaničara koji se upravo uvalio u velike nevolje. Naime, Pete održava ljubavnu vezu s atraktivnom plavušom Alice, djevojkom koja izgleda baš poput Renee i koja je supruga Dicka Laurenta, opasnog gangstera zvanog Mr. Eddy.

U foajeu kina će nakon projekcije filma Izgubljena cesta održati predavanje profesor i filmolog Nikica Gilić.

Predavanje će obuhvatiti pregled odgledanih filmova novog programa Kultnog ponedjeljka i osvrt na njih. Istaknut će se važnost kultnih filmova i kulture gledanja filmova uopće. Predavanjem će se zaključiti prvi ciklus novog programa Kultnog ponedjeljka te će se ujedno najaviti i sljedeći ciklus projekcija u 2020. godini.

Nikica Gilić izvanredni je profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Predaje kolegije iz teorije i povijesti filma na Odsjeku za komparativnu književnost i na Akademiji dramske umjetnosti. Voditelj je Doktorskog studija književnosti, izvedbenih umjetnosti, filma i kulture. Sudjelovao na više međunarodnih simpozija u Hrvatskoj, Mađarskoj, Njemačkoj, Rumunjskoj, SAD-u, Austriji, Srbiji i Francuskoj te održao gostujuća predavanja na sveučilištima u Njemačkoj, Austriji i Češkoj. Glavni urednik Hrvatskog filmskog ljetopisa, član uredništva internetskog časopisa Apparatus, član savjeta časopisa Ubiq i Autsajderski fragmenti te član Vijeća Animafesta. Dobitnik Nagrade Filozofskog fakulteta, Nagrade Vladimir Vuković i Nagrade SFERA.

Kazalište 

srijeda, 11. 12. u 20.00
Posljednja Freudova seansa
Kazalište Planet Art
drama
prijevod, scenografija i režija: Marko Torjanac
uloge: Marko Torjanac, Franjo Dijak

Godina je 1939. Europa tone u kaos Drugog svjetskog rata, a mi svjedočimo susretu Sigmunda Freuda i C. S. Lewisa. U neminovnom srazu dvaju svjetonazora, ova dva velika uma čije je mišljenje i djelovanje uvelike oblikovalo današnji svijet, sukobljavaju se oko pitanja: Postoji li Bog?

Kino 

četvrtak, 12. 12., petak, 13. 12. i subota, 14. 12. u 18.00

Snježno kraljevstvo 2 – sinkronizirano
izvorno ime: Frozen 2
redatelj: Chris Buck, Jennifer Lee
žanr: animirani
trajanje: 103 minute

sadržaj: Zašto je i kako Elsa rođena s čarobnim moćima? Odgovor na ovo pitanje progoni junakinju Snježnog kraljevstva i prijeti njezinom domu. Zajedno sa sestrom Anom, Kristofom i Olafom započinje opasno, ali izvanredno putovanje. U prvom nastavku Snježnog kraljevstva Elsa se pribojavala jesu li njene moći prejake za ovaj svijet, a u novom nastavku filma nada se da su one dovoljne.

četvrtak, 12. 12., petak, 13. 12. i subota, 14. 12. u 20.00

Black Christmas
izvorno ime: Black Christmas
redatelj: Sophia Takal 
žanr: horor, triler
uloge: Imogen Poots, Brittany OGrady, Aleyse Shannon, Lily Donoghue, Ben Black
trajanje: 98 minuta

sadržaj: Hawthorn Collage polagano se prazni i priprema za božićne blagdane. Dok se prijatelji i članovi sestrinstva spremaju za proslavu, maskirani ubojica kreće na svoj krvavi pohod ubijajući jednu po jednu studenticu. Krvožedan ubojica hara po studentskom kampu ostavljajući iza sebe trupla i teror. Kako se broj ubojstava povećava, prijateljice se počinju pitati mogu li više vjerovati i jednom muškarcu u njihovoj blizini uključujući dečke, simpatije pa i profesore. Tko god da je ubojica, uskoro će shvatiti da mlade žene odbijaju biti žrtve.

Osim na blagajni Učilišta, ulaznice za kinoprojekcije mogu se rezervirati i kupiti internetskim putem na [email protected].

Likovna djelatnost

U galeriji Zuccato otvorena je samostalna izložba fotografija Ferijade Renca Kosinožića.

trajanje izložbe: do 4. 1. 2020.
radno vrijeme galerije: svakim danom 10.00 – 12.00 i 17.00 – 21.00. Nedjeljom i blagdanima zatvoreno.

Renco Kosinožić (1952. – 2009.) fotografijom se amaterski počeo baviti još kao tinejdžer te je s vremenom stasao u vrhunskog autora tzv. turističke fotografije za propagandne publikacije hotelijera i turističkih zajednica. Od 1998. bio je službeni fotograf hrvatske skijaške reprezentacije. Posebno je bogat i raznolik njegov fotografski opus istarskih pejzaža, arhitekture, tradicijskih zanata i ljudi. Izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama, tematskim i prigodnim, u zemlji i inozemstvu, a fotografije su mu objavljene u mnogim monografijama.

Posjet izložbi je besplatan.

Print Friendly, PDF & Email