NEWS
valfresco

Tjedna najava događanja u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Poreč

poup-logo-v
11.11.2019. 12:59; Učitavanja: 76; Početna / Obavijesti / Tjedna najava događanja u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Poreč

Kino

Kultni ponedjeljak

Novi program kinoprojekcija na porečko veliko platno donosi filmske klasike istaknutih svjetskih autora. Ne propustite izuzetan doživljaj projekcija vrhunskih filmskih uradaka u svom gradu! 

ponedjeljak, 11. 11. u 19.00

Slatki život
izvorno ime: La dolce vita (1960.)
redatelj: Federico Fellini
uloge: Marcello Mastroianni, Anita Ekberg, Anouk Aimée, Yvonne Furneaux, Alain Cuny
žanr: igrani film, humoristična drama
trajanje: 174 minute

sadržaj: Rimski novinar Marcello Rubini dane provodi u neprestanom traganju za senzacionalnim pričama iz gradskog javnog života i mondenog svijeta, koje objavljuje u popularnom dnevnom listu. On nazoči svim događajima iz života gradske elite, od otvaranja velike izložbe preko razuzdane zabave do tiskovne konferencije velike filmske zvijezde Sylvije, koja u studijima Cinecittà snima svoj novi film. No Marcello je i frustriran čovjek čija će djevojka Emma zbog njegove nevjere pokušati samoubojstvo, koji Emmu vara s bogatom, ali zamornom Maddalenom, koji se u noćnom lokalu sastaje s ocem te kojeg će potresti naizgled posve neočekivano samoubojstvo prijatelja, filozofa Steinera. A nakon što noć provede kao gost u domu otmjene obitelji, Marcello će jutro dočekati na plaži, pokušavajući pisati dok ribari iz mora izvlače golemu hobotnicu.

 

redovan kino-program

četvrtak, 14. 11. i subota, 16. 11. 2019. u 18.00

Izazivač: Le Mans ’66. – kategorija 12
izvorno ime: Ford v Ferrari
redatelj: James Mangold
žanr: akcijski, biografija , drama
uloga: Christian Bale, Matt Damon, Jon Bernthal
trajanje: 152 minute

sadržaj: Film je snimljen prema istinitom događaju o trostrukoj pobjedi Forda s modelom GT40 1966. godine, nakon šestogodišnje dominacije Ferrarija na čuvenoj utrci izdržljivosti 24 sata Le Mansa. Matt Damon u ulozi je konstruktora Carrolla Shelbyja, a Christian Bale vozača Kena Milesa, koji su s trkaćim modelom GT40 stvorili sve preduvjete za Fordov trijumf na legendarnoj francuskoj pisti.

 

četvrtak, 14. 11. i subota, 16. 11. 2019. u 20.40

Doctor Sleep – kategorija 15
izvorno ime: Doctor Sleep
redatelj: Mike Flanagan 
žanr: horor
uloge: Ewan McGregor, Rebecca Ferguson, Zahn McClarnon
trajanje: 152 minute

sadržaj: Doktor Sleep, odnosno dječak Danny Torrance iz Isijavanja, u ovom je filmu četrdesetogodišnjak koji pati od istih demona, alkoholizma i nasilja koji su opsjedali i njegovog oca. Torrence počinje koristiti svoj dar kako bi komunicirao s umirućima u lokalnom hospicijskom centru, a njegova priča doživljava zaokret nakon što upozna mladu djevojku koja također ima “sjajne” moći.

 

Kultni ponedjeljak 

ponedjeljak, 18. 11. u 19.00

Persona
izvorno ime: Persona (1966.)
redatelj: Ingmar Bergman
uloge: Bibi Andersson, Liv Ullmann, Margaretha Krook, Gunnar Björnstrand
žanr: igrani film, drama
trajanje: 83 minute

sadržaj: Glumeći Elektru u novoj predstavi, ugledna kazališna glumica Elisabet Vogler usred predstave odjednom zanijemi. Kad dospije u bolnicu, skrb o njoj preuzet će mlada medicinska sestra Alma, koja će ubrzo otkriti da Elisabet moć govora nije izgubila zbog nekog tjelesnog ili psihičkog poremećaja. Glumica je, naime, potpuno svjesno odlučila prestati govoriti, a dok bude skrbila o njoj, Alma će s Elisabet postupno razviti složen odnos. On će se dodatno zakomplicirati nakon što Alma ispripovijeda Elisabet o jednom svom seksualnom iskustvu i nelagodnim posljedicama te avanture. Kad Alma, ubrzo nakon što se povjerila Elisabet, dozna da je glumica njezinu priču zapisala u pismu te da ju smatra osobom zanimljivom za analizu, medicinska sestra će biti zatečena i šokirana. No to je tek početak mijena u odnosu dvije žene, odnosu koji će postajati sve napetiji i u kojem će se granica između sna i jave početi sve više zamagljivati.

Osim na blagajni Učilišta, ulaznice za kinoprojekcije mogu se rezervirati i kupiti internetskim putem na [email protected].

Likovna djelatnost

U Maloj galeriji otvorena je samostalna izložba fotografija Luke Pešuna Radite to u svoja četiri zida.

Narodni trg 1

trajanje izložbe: do 12. 11. 2019.
radno vrijeme galerije: svakim danom 16.00 – 21.00. Nedjeljom i blagdanima zatvoreno.
Radnim danom u prijepodnevnim satima posjet izložbi može se dogovoriti na telefon (052) 887 – 217.

Zamišljena kao odgovor na krilaticu radite to u svoja četiri zida, ova serija fotografija prikazuje svakodnevicu LGBTIQ+ osoba unutar prostora njihova doma. Fotografijama postojećem diskursu rodne, spolne i seksualne raznolikosti pridonosi tamo gdje je manjkav, omogućujući uvid u one razine odnosa i identiteta koje su mu samome izmicale. 

 

  1. Photodistorzija

četvrtak, 14. 11. u 19.00

Delta Oscar Mike
otvorenje samostalne izložbe fotografija Dee Botice
Mala galerija, Narodni trg 1
trajanje izložbe: do 30. 11. 2019.
radno vrijeme galerije: svakim danom 16.00 – 20.00

Nedjeljom i blagdanima zatvoreno.

Radnim danom u prijepodnevnim satima posjet izložbi može se dogovoriti na telefon (052) 887 – 217.

Posao pomorca često se idealizira i stvara stereotipnu sliku života obilježenog robinzonskim putovanjima u romantične, egzotične krajolike. Kao osoba koja potječe iz obitelji pomoraca, umjetnica Dea Botica u svojoj seriji fotografija iz vlastite perspektive demistificira život u pomorskoj obitelji i promatraču daje uvid u rahlu, neromantiziranu viziju života na moru.

četvrtak, 14. 11. u 20.00

Mjesta koja čekaju
otvorenje samostalne izložbe fotografija Ane Opalić
galerija Zuccato, Decumanus 34
trajanje izložbe: do 30. 11. 2019.
radno vrijeme galerije: svakim danom 10.00 – 12.00 i 16.00 – 20.00

Nedjeljom i blagdanima zatvoreno.

Fotografski projekt istražuje socijalni pejzaž otoka Paga u zimskim mjesecima, bilježeći turističke lokacije u čekanju. Otok balansira na granici svog tradicijskog identiteta, koji njeguje uzgoj ovaca i proizvodnju sira, te onog turističkog, koji je sadržajima poput plaže Zrće globalno odredio sudbinu stanovnika. Uz ovce na obroncima otoka možemo vidjeti stotine plastičnih vrećica nošenih vjetrom. Zašto uopće bilježiti svjedočanstva svega navedenog?

 

četvrtak, 14. 11. u 20.00

Raj je mjesto na zemlji
otvorenje skupne izložbe fotografija i videouradaka odabranih autora – Manuele Drk, Denisa Gržetića, Darija Jurjevića, Karmen Orlić, Marina Renića, Jelene Tomić i Elizabete Ružić
galerija Zuccato, Decumanus 34

trajanje izložbe: do 30. 11. 2019.

radno vrijeme galerije: svakim danom 10.00 – 12.00 i 16.00 – 20.00. Nedjeljom i blagdanima zatvoreno.

Raj je idealizirano, eksternalizirano ili internalizirano mjesto u kolektivnom ili individualnom sjećanju. Možemo ga promatrati kao fizički prostor ili metaforu. Raj može biti utopistički, filozofski ili religijski konstrukt ili stvarna datost prostornog i vremenskog konteksta. Postoje li rajska mjesta? U aktualnoj izbjegličkoj krizi često se čuje fraza migranata u Europu da su iz pakla stigli u raj. Je li svatko stvaratelj vlastitoga raja? Sliče li mjesta na kojima obitavamo na raj ili su njegova suprotnost – jesu li blizu ili daleko od raja? Je li raj stanje svijesti koje se može ostvariti i za čovjekova ovozemaljskog života?

 

Obrazovna djelatnost 

četvrtak, 28. 11. od 17.00 do 21.00 

Radionica ukrašavanja torti fondant (šećernom) masom 

Sigurno ste se barem jednom u životu divili torti ukrašenoj fondant (šećernom) masom. Možda ste i razmišljali o tome kako bi bilo lijepo napraviti jednu takvu sličnu slatku kreaciju vlastitim rukama. Pučko otvoreno učilište Poreč poziva Vas na slatko druženje uz Vanju Schmidt iz Tortolandije koja će Vas uvesti u sladak svijet ukrašavanja torti.

Na radionici ukrašavanja torti fondant-masom naučit ćete kako ukrasiti tortu, oblikovati razne figurice i u konačnici stvoriti svoje malo remek-djelo. Radit će se s tortama od stiropora, a svaki polaznik/ca nosi svoju tortu kući.

Broj polaznika je ograničen, a dobra zabava, druženje i slatko zadovoljstvo – zajamčeni!

  • cijena: 350,00 kn
  • trajanje: 4 sata
  • mjesto održavanja: Pučko otvoreno učilište Poreč
  • voditeljica: Vanja Schmidt
  • tema: Božić dolazi
  • Materijal i alat potreban za tečaj uključeni su u cijenu.

 

Za informacije i prijave javite se na broj telefona (052) 887 – 216 ili e-poštom na [email protected]

Print Friendly, PDF & Email