NEWS
Laguna Ironman 800

Tjedna najava događnja u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Poreč

poup-logo-v
24.05.2021. 14:58; ; Početna / Obavijesti / Tjedna najava događnja u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Poreč

Kino

četvrtak, 27. 5., petak, 28. 5. i subota, 29. 5. u 18.30
Croods: Novo doba – sinkronizirano
izvorno ime: The Croods: A New Age
redatelj: Joel Crawford 
uloge: Frano Mašković, Nataša Dorčić, Jelena Vukmirica Makovičić, Filip Križan, Marko Cindrić, Mirela Brekalo Popović
žanr: animirani
trajanje: 95 minuta

sadržaj: Nakon sedam se godina omiljena prahistorijska obitelj Croods vraća na velika platna. Croodsi traže novo mjesto za život i putuju svijetom u potrazi za sigurnijim mjestom da im bude dom. U svojoj potrazi nailaze na idilično mjesto okruženo zidinama i s jako puno hrane. No ondje nailaze i na novu, puno napredniju obitelj, koja ih se želi riješiti što prije. Nova obitelj daleko je razvijenija od Croodsa, žive u kući na drvetu, znaju uzgajati hranu, imaju toalet, lift i mnoge druge izume koje Croodsi nisu nikada vidjeli. Neočekivani obrat natjerat će obje obitelji da surađuju i krenu na pustolovinu života s druge strane zidina. Na tom će putu shvatiti da ih ipak veže puno stvari te da mogu premostiti razlike koje ih razdvajaju.

četvrtak, 27. 5., petak, 28. 5. i subota, 29. 5. u 20.30

Cruella
izvorno ime: Cruella
redatelj: Craig Gillespie 
uloge: Emma Stone, Mark Strong, Emma Thompson
žanr: komedija, akcija
trajanje: 134 minute

sadržaj: U želji da postane slavna dizajnerica, Cruella stiže u London. Njen osjećaj za modu primjećuje barunica Von Hellman, inače modna legenda. Ali njihov odnos pokreće niz događaja i otkrića koja će dovesti do toga da Cruella oslobodi svoju opaku stranu i postane osvetoljubiva Zlica od Opaka.

Obrazovna djelatnost

Radionice timskog suradničkog učenja

voditeljica: Tajana Reznić Brenko, doktorandica Poslijediplomskog doktorskog studija književnosti, izvedbene umjetnosti, filma i kulture na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 

TRANSDISCIPLINARNOST KAO KULTURNI POTHVAT (ILI POGLED NA SVIJET) 

  1. modul: 11. – 13. 6. 2021.

tema: Transdisciplinarnost kao pogled na svijet. Biti ili ne biti
(trajanje: petak 17.00 – 20.00, subota i nedjelja 9.00 – 12.30 i 14.00 – 17.00)

  1. modul: 26. i 27. 6. 2021.

tema:  Transdisciplinarnost i umjetnost. Koevolucijski sistemski pristup umjetnosti
(trajanje: subota i nedjelja 9.00 – 12.30 i 14.00 – 17.00)

Transdisciplinaran je način inherentan našem mozgu kroz dinamičku interakciju dviju hemisfera. Zajedničko istraživanje prirode i imaginacije, univerzuma i čovjeka, moglo bi nas dovesti bliže realnosti i omogućiti nam bolje suočavanje s različitim izazovima našeg vremena.

Pojam transdisciplinarnost označava obrazovni pokret čija je vizija otvorena, ide preko/onkraj  egzaktnih znanosti te zahtijeva dijalog i pomirenje s humanističkim i društvenim znanostima, umjetnošću, duhovnim iskustvima. Cilj transdiciplinarnog pristupa jest otvaranje svih disciplina onome što one zajednički dijele i onome što se nalazi izvan njihovih pojedinačnih granica.

Znanstvenici iz cijelog svijeta, potpisnici Venecijanske deklaracije (1986.), nastaloj  kao završno priopćenje simpozija The Baundaries of our Knowledge; The Prologue of our Cultural Past, ističu kako svjedočimo značajnim revolucijama u polju znanosti. Uzajamno obogaćujuća razmjena između znanosti i tradicije otvara vrata novoj viziji humanosti, čak i novom racionalizmu, koji bi mogao voditi prema novim metafizičkim perspektivama.

Želja transdisciplinarnog  pokreta nije pokušaj za globalnim pristupom ili za utemeljenjem zatvorenog misaonog sustava, niti izum nove utopije, već prepoznavanje hitne potrebe za istinski transdisciplinarim istraživanjem kroz dinamičnu razmjenu između prirodnih, društvenih, humanističkih znanosti, umjetnosti i tradicije.

Prvi modul: Usredotočuje se na koncept transdisciplinarne hermeneutike, utemeljene u radu teorijskog fizičara Basaraba Nicolescua, te konceptu kompleksnosti prema sociologu i bioantropologu Edgaru Morinu. Cilj je upoznati sudionike s osnovnim pojmovima transdisciplinarne misli: tri aksioma transdisciplinarnosti; Realno/Realnost/Transrealnost; razine Realnosti (prirodnih i društvenih sustava); transdisciplinaran subjekt i objekt; transdisciplinarna hermeneutika; kompleksno razmišljanje i dr.; promatrati stvaranja novih znanja koja se pojavljuju u susretu, komunikaciji i interakcijama. Uvedeni koncepti tako postaju alati za uspostavljanje suodnosa s našim dosadašnjim znanjem, za kritičko i sistemsko promišljanje svakodnevice, utjelovljene u trima sferama: individualnoj, profesionalnoj i kolektivnoj. 

Drugi modul: Istražuje se odnos transdisciplinarnosti i umjetnosti, odnosno mjesto umjetnosti u transdisciplinarnoj viziji. Također se bavi pitanjem izvora i funkcije umjetnosti shvaćene kao univerzalnog ljudskog ponašanja koje se pojavljuje kao u svim vremenima i kulturama, uključujući evolucijsku prošlost. Polazeći od razmatranja bioloških osnova umjetnosti (uloge emocija i osjećaja) u ljudskoj evoluciji koje motiviraju individualne i kolektivne radnje te koje rađaju kulture/umjetnost, radionica će se usmjeriti na promišljanje odnosa transdisciplinarnosti i temeljnih bioloških elemenata estetike koja se naziva naturalističkom. Cilj je promišljati na koji način mi kao kultura možemo njegovati forme diskursa u kojem koevolucijski sistemi u društvenim ponašanjima (umjetnosti) funkcioniraju u otvorenom i skladnom odnosu s Prirodom.

Metode rada

U radionicama se teži kombiniranju formalnog jezika, zasnovanog na znanosti, s poetskim i  metaforičkim jezikom onoga što se ne vidi, ali se osjeća ili zamišlja. Kombiniraju se metode timskog suradničkog učenja i iskustvenog učenja.

Grupna interakcija i komunikacija u kojoj se mogu podijeliti mišljenja i iskustva među drugima, a čime se povećava osjetljivost, suosjećanje, tolerancija, razumijevanje i povjerenje, uči i vrijednostima zajednice koja se time stvara. Ovakav oblik i metoda učenja oslanjanju se na holističku viziju te su strukturirani prema načelu suradnje i uzajamnosti, demokratičnosti, a ne hijerarhije.

Cilj ovakvog metodičkog pristupa jest, uz njegovanje komunikacijskih vještina, kolektivno istraživanje realnosti, svjesnost i transdisciplinaran dijalog među različitim oblicima znanja (kognitivnih, utjelovljenih, enaktivnih); stvaranje autentičnog znanja ne postavljajući apstrakcije i fiksna značenja  iznad ostalih oblika znanja, već koristiti i re/valorizirati ulogu imaginacije, intuicije, senzibilnosti i tijela u stvaranju i prenošenju znanja.

Dva primjera samoorganizacije uz gošće:

Alenka Krivičić Jedrejčić, geštalt-psihoterapeutkinja i klinička psihologinja, podijelit će svoje iskustvo (zajedničke) samoorganizacije, osmišljavanja i stvaranja festivala Sedam dana stvaranja (2004. – 2019.) u Poreču i Pazinu. Govorit će o spoju umjetnosti i filozofije geštalt-psihoterapije u tkanju Festivala.

Chiara Trivelli, umjetnica iz Italije, govorit će o svom projektu umjetnosti s društvenim učinkom (social art/arte pubblica) Contenuto Rimosso, koji je osmislila u gradiću Lorenzago di Cadore, marginalnom području Dolomita, gdje je sustav umjetnosti i njenih institucija gotovo nepostojeći.

Kome je namijenjen seminar

Svim znatiželjnim putnicima/tragačima koji se ne boje postavljati pitanja i tražiti odgovore, iako mogu biti i/ili ostati i bez njih.

Prijave

Molimo poslati prijave te se obratiti za više informacija na [email protected]. Prijave moraju sadržavati sljedeće podatke: ime i prezime, zanimanje/zvanje (radi eventualnog prilagođavanja sadržaja rada), naznake vlada li sudionik engleskim i/ili talijanskim jezikom.

Sudjelovanje je besplatno. Više informacija na www.poup.hr.

Likovna djelatnost 

U galeriji Zuccato otvorena je izložba slika Tre gridi autora One Dollar Bill (Bojan Šumonja, Marko Jakše, Pierre Tol).
Decumanus 34
trajanje izložbe: do 26. 6. 2021.
radno vrijeme galerije: svakim danom 10.00 – 12.00 i 17.00 – 22.00, osim blagdanom i zatvoreno
ulaz slobodan

Zakoračiti u galeriju Zuccato ovih dana znači u potpunosti uroniti u svijet umjetnosti, slikarsko-skulpturalno-auditivni ambijent – izdvojeni mikrokozmos s prepoznatljivim formama i motivima iz naše predmetne stvarnosti, ali koji su alterirani i izmješteni u dojmljive oniričke prostore. Stvoritelji tog svijeta su Bojan Šumonja, Marko Jakše i Pierre Tol, čije je zajedničko djelovanje objedinjeno pod nazivom One Dollar Bill. Svijet koji je ova neformalna skupina / zajednički koncept stvorila prožima izložbeni prostor i čini multimedijalnu galerijsku stvarnost u cijelosti: Bojan Šumonja i Marko Jakše autori su impozantnih i fantazmagoričnih slikarskih djela, skulpturalni objekti djelo su Bojana Šumonje i Pierrea Tola, a Tol je autor sveprožimajuće zvučne instalacije. Riječ je o svojevrsnom totalnom umjetničkom djelu, ali, još važnije, o potpuno osmišljenom nadrealnom umjetničkom ambijentu koji nam dopušta da zakoračimo u svijet prikazan na slikama umjetnika. Ono što povezuje sve radove, ali i zajedničko djelovanje umjetnika, kao što to i sami ističu, povratak je i reinvencija postulata modernizma – čiste umjetnosti i afirmacije individualnosti (ako je to u današnjem okruženju uopće moguće). Ova velika ideja, veliki narativ, u likovnoj se umjetnosti gotovo u potpunosti izgubio do kraja 1970-ih godina. Težnja k individualizmu kao preduvjetu umjetničkog izražavanja povezuje ih s umjetnicima ekspresionizma, nadrealizma, apstraktnog ekspresionizma i ekspresivne figuracije, pa do svih inačica neoekspresionizma (transavangarde i drugih). Povezuje ih i s prethodnicima te misli – s Hieronymusom Boschom, Giuseppeom Arcimboldom, Pieterom Brueghelom mlađim, Franciscom Goyom, Johannom Heinrichom Füsslijem, Williamom Blakeom i drugima.

Bojan Šumonja rođen je u Puli 29. listopada 1960. Završio je srednju umjetničku školu u Puli i likovnu akademiju u Veneciji, odjel skulpture, u klasi prof. Tramontina 1984. Od 1987. član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika Istre i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Izlagao na preko 200 skupnih i 90-ak samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu.

Marko Jakše rođen je 1959. u Ljubljani. Jedan je od najznačajnijih slovenskih slikara. Diplomirao je 1987. na ljubljanskoj Akademiji za likovno umetnost pod mentorstvom Metke Krašovec. Dobitnik je najznačajnije umjetničke nagrade Prešernovega sklada 2015.

Pierre Tol rođen je 1970. u Amsterdamu u Nizozemskoj. Živi i radi u Puli od 2016.

Print Friendly, PDF & Email