NEWS

Tjedna najava događnja u organizaciji Porečkog pučkog učilišta

poup-logo-v
10.02.2020. 08:42; ; Početna / Obavijesti / Tjedna najava događnja u organizaciji Porečkog pučkog učilišta

Kultni ponedjeljak

ponedjeljak, 10. 2. u 19.00  
Dolina smrti
izvorno ime: Zabriskie point (1970.)
redatelj: Michelangelo Antonioni
uloge: Mark Frechette, Daria Halprin, Paul Fix, Rod Taylor, G.D. Spradlin, Bill Garaway, Kathleen Cleaver
žanr: igrani, drama
trajanje: 113 minuta

sadržaj: Krajem 60-ih i na samom početku 70-ih godina prošlog stoljeća u Americi je bilo razdoblje rađanja hipijevskog pokreta, velikih studentskih nemira i prosvjeda protiv rata u Vijetnamu. Među studentima sveučilišta u Los Angelesu, koji se dogovaraju na koji način djelovati i kamo to djelovanje usmjeriti, nalazi se i mladi Mark, usamljen i buntovan momak koji je praktički odustao od studija i koji za život zarađuje upravljajući viličarom. On je gorljivi ljevičar koji s radikalnim studentima dijeli uvjerenja i sobu te koji se, nakon što odluči napustiti studentski plenum, uključi u sukob studenata i policije koja je bacila suzavac, te u naguravanju i neredima pištoljem koji je prethodno nabavio ustrijeli policajca. Odlučivši se na bijeg, Mark ukrade mali avion te se njime zaputi u Dolinu smrti. Stigavši u pustinju, Mark će upoznati atraktivnu Dariu, djevojku koja je tajnica i ljubavnica utjecajnog poduzetnika Leeja Allena te s kojom će nastaviti putovanje do Zabriskie Pointa, područja drevnih jezerskih korita. 

Kazalište

srijeda, 12. 2. u 20.00
Brodolomke
Kazalište Moruzgva i Ludens Teatar
komedija
autorica teksta: Ana Maras Harmander
redatelj: Krešimir Dolenčić
uloge: Ecija Ojdanić/ Ana Maras, Anita atić Delić/ Iva Jerković, Daria Lorenci Flatz/ Nataša Kopeč, Sanja Milardović, Luka Petrušić/ Sven Šestak

Tragikomična priča o četiri žene zarobljene na mjestu gdje ih povezuje ovisnost. Gorak humor, glazba i ples vode od nespojivih krajnosti do prihvaćanja, razumijevanja, prijateljstva i oprosta. Zamislite što biste napravili da ste zatvoreni u četiri zida sami sa sobom. A što biste tek napravili da ste, u nemogućnosti suočiti se sa sobom, zatvoreni s još troje koji se traže? Biste li pjevali? Biste li plesali? To ove žene rade – u nesreći pokušavaju otkriti novi život, put i možda promijeniti sudbinu. 

Kino

četvrtak, 13. 2., petak, 14. 2. i subota, 15. 2. u 18.00
Sonic: Super jež – kategorija 15
izvorno ime: Sonic the Hedgehog
redatelj: Jeff Fowleržanr: akcija, avanturistički, obiteljski
uloge: Ivan Đuričić, Luka Bulović, Ivan Šarić, Ana Magud, Ronald Žlabur
trajanje: 100 minuta

sadržaj: Sonic: Super jež temeljen je na popularnoj igrici o plavom ježu sa supermoćima. U filmu pratimo Sonicovo snalaženje u životu na Zemlji, u čemu mu najviše pomaže njegov novi najbolji ljudski prijatelj – lokalni policajac Tom. Najveću nepriliku stvara im zločesti doktor Robotnik koji pokušava uloviti Sonica kako bi od njega ukrao supermoći i zavladao svijetom.

četvrtak, 13. 2., petak, 14. 2. i subota, 15. 2. u 20.00

Birds of Frey i emancipacija famozne Harley Quinn – kategorija 15
izvorno ime: Birds of Prey: And the Fantabulous Emancipation of One Harley Quinn
redatelj: Cathy Yan
žanr: akcija
uloge: Margot Robbie, Ewan McGregor, Mary Elizabeth Winstead
trajanje: 109 minuta

sadržaj: Radnja se odvija oko grupe heroina i negativki, a glavna zvijezda je famozna Harley Quinn , koja predvodi svoju jaku žensku ekipu koju čine Black Canary, Huntress, Renee Montoya i Cassandra Cain.

Osim na blagajni Učilišta, ulaznice za kinoprojekcije i predstavu mogu se rezervirati i kupiti internetskim putem na [email protected].

Likovna djelatnost

četvrtak, 13. 2. u 19.00
Tradicijska znanja i umijeća: Nematerijalna kultura Istre na nacionalnoj listi i listama UNESCO-a
otvorenje etnografske izložbe Ivone Orlić i Tamare Nikolić Đerić, autorica i kustosica Etnografskog muzeja Istre u suradnji s Etnografskim muzejom Istre / Museo etnografico dell’Istria
Mala galerija, Narodni trg 1
trajanje izložbe: do 7. 3. 2020.
radno vrijeme galerije: svakim danom 10.00 – 13.00 i 16.00 – 20.00, osim nedjeljom i blagdanima

Nematerijalna kulturna baština obuhvaća vještine, izvedbe, izričaje, znanja i umijeća te s njima povezane instrumente, predmete, rukotvorine i kulturne prostore. Njih zajednice prenose iz naraštaja u naraštaj i stalno iznova stvaraju kao odgovor na svoje okruženje, međusobno djelovanje s prirodom i poviješću koja im pruža osjećaj identiteta i kontinuiteta.

 

Kultni ponedjeljak

ponedjeljak, 17. 2. u 19.00  
Taksist
izvorno ime: Taxi Driver (1976.)
redatelj: Martin Scorsese
uloge: Robert De Niro, Jodie Foster, Harvey Keitel, Cybill Shepherd, Albert Brooks, Leonard Harris, Peter Boyle
žanr: igrani, drama, kriminalistički
trajanje: 114 minuta

sadržaj: New York sredinom 70-ih godina prošlog stoljeća. Nekadašnji marinac i vijetnamski veteran Travis Bickle asocijalan je tip koji mučen nesanicom počne noću raditi kao taksist. Vozeći se kroz opasne gradske četvrti, Travis promatra kriminalce, prostitutke i sličan polusvijet, a u njemu sve više raste spoznaja o potrebi da se nešto promijeni te da i sam tome pridonese. Nakon što jedne večeri u njegov taksi sjedne privlačna politička aktivistica Betsy, koja sudjeluje u predsjedničkoj kampanji senatora Palantinea, Travis će ju pozvati na ručak, da bi ubrzo sve pokvario izvodeći ju u pornokino. A onda mu tijekom vožnje za oko zapne maloljetna prostitutka Iris.

OBAVIJEST O NATJEČAJU

U organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Poreč u travnju 2020. godine održat će se 14. PRO FUTURA / skupna izložba likovnih amatera, u cilju prikazivanja šire panorame amaterskog likovnog stvaralaštva iz područja tzv. lijepih umjetnosti (slikarstvo, grafika, kiparstvo, fotografija). Putem natječaja bit će odabrani radovi, s naglaskom na njihovoj kvaliteti i neovisno o mediju / tehnici ili temi.

  • Natječaj  je otvoren od 10. veljače 2020. do 14. ožujka 2020. Stručni žiri objavit će listu odabranih radova do 20. ožujka 2020., a radovi će se zaprimati od 23. ožujka do 4. travnja.
  • za sudjelovanje potrebno je priložiti:

– fotografije radova koje namjeravate izlagati (najviše tri rada)
– podatke o svakom radu (naziv, godina nastanka, tehnika, dimenzije)
– osobne podatke (kontakt-adresu + broj telefona/mobitela)
– kratku biografiju.

  • natječajne materijale dostaviti e-mailom ili poštom na adresu (preporučamo prijavljivanje putem maila):

Pučko otvoreno učilište Poreč
za PRO FUTURU
Narodni trg 1
52440 Poreč 

ili e-mailom:
[email protected]
uz naznaku «za PRO FUTURU»

POSEBNA NAPOMENA: Materijale poslane na natječaj ne vraćamo. Nepravilne i nepotpune prijave neće se  razmatrati. Fotografije radova moraju biti što kvalitetnije (oštre i dovoljno svijetle)! Svaka pojedinačna fotografija rada poslana mailom ne smije biti veća od 500 kb. Radovi, koji prođu selekciju žirija, obavezno trebaju stići opremljeni i zapakirani zaštitnom ambalažom, bez obzira na način dostave, na adresu Pučkog otvorenog učilišta Poreč  najkasnije do 10. travnja 2020. godine.

  • o selekciji radova:

Potpune i u roku zaprimljene prijave razmatrat će stručni ocjenjivački sud. Po isteku natječaja i obavljenoj selekciji rezultati će biti objavljeni na web stranicama Pučkog otvorenog učilišta Poreč www.poup.hr, najkasnije tjedan dana po isteku natječaja.

U selekciju mogu ući radovi onih autora koji nisu stekli nikakvo srednjoškolsko ni visokoškolsko formalno obrazovanje iz područja likovnih i primijenjenih umjetnosti. Prijavljivanje radova iz područja primijenjenih umjetnosti se isključuje (keramika, nakit, tekstilno oblikovanje i sl.).

  • o nagradama:

Među  radovima koji budu prošli selekciju ocjenjivački sud odabrat  će rad onog autora koji  po stručnom mišljenju  zaslužuje nagradu – realizaciju  samostalne izložbe u Maloj galeriji Pučkog otvorenog učilišta Poreč.

Ime dobitnika nagrade bit će proglašeno na samom otvaranju izložbe.

Također, posebna nagrada sponzora bit će dodijeljena autoru koji sakupi najveći broj glasova publike. Glasanje će se odvijati isključivo na dan otvaranja izložbe putem glasačkih listića, a rezultati će biti objavljeni na web-stranicama učilišta tjedan dana kasnije.

  • o žiriju:

Radove će odabrati žiri u sastavu:

Tina Širec Džodan, prof.pov.umjet., predsjednik žirija
Sebastijan Vojvoda, ak. slikar, član žirija
Andi Bančić, prof., član žirija 

  • napomena:

Budući da je cilj izložbe predstaviti aktualno amatersko likovno stvaralaštvo, molimo da nam na natječaj šaljete radove nastale recentnijeg datuma, ne starije od godinu dana.

Rezultati natječaja bit će objavljeni najkasnije do 20. ožujka 2020. na web-stranicama učilišta (www.poup.hr).

Radovi koji prođu selekciju obavezno trebaju stići opremljeni i zapakirani zaštitnom ambalažom, bez obzira na način dostave, na adresu Pučkog otvorenog učilišta Poreč  najkasnije do 4. travnja 2020. godine.

Radove zaprimamo radnim danom od ponedjeljka do petka od 7 do 15 sati.

Troškove povrata radova putem kurirske službe snose izlagači.

Datum otvaranja izložbe bit će naknadno objavljen. 

  • info:

Pučko otvoreno učilište Poreč /  Narodni trg 1, 52440 Poreč  / tel: 052 / 887 – 217, fax: 052 887 – 220 /
mail: [email protected] / www.poup.hr

Print Friendly, PDF & Email