Tjedna najava događnja iz porečkog POU-a

poup-logo-v
20.08.2018. 12:16; ; Početna / Kultura / Tjedna najava događnja iz porečkog POU-a

Glazbeno-scenska djelatnost 

srijeda, 22. 8.
početak 18. Street arta Poreč

Street art Poreč, festival ulične umjetnosti, ove se godine održava od 22. do 30 kolovoza. Program se odvija na 7 lokacija u gradu – na Trgu slobode, Trgu Matije Gupca, različitim mjestima šetališta Lungomare, u Parku Olge Ban, Eufrazijevoj ulici te u lapidariju Zavičajnoga muzeja Poreštine, a najaktivniji će biti prostor gradske tržnice.

Raznolik program festivala nudi glazbene, scenske, literarne i gastronomske performanse, cirkuske točke, svjetlosne instalacije, radionice i ostalo.

Svi su sadržaji besplatni, a cjelokupan program festivala dostupan je na stranici: https://bit.ly/2vKDS3m.

  1. Jazz u lapidariju:

srijeda, 22. 8. u 21.00
Atma Mundi Ensemble – The Road to Skitacha (Hrvatska, Italija)
Zoran Majstorović – gitara, oud, ukulele, saz, kompozicije
Simone Serafini – kontrabas
Borko Rupena – bubnjevi, udaraljke
Mirko Cisilino – truba

Atma Mundi Ensemble je džez-kvintet koji predvodi multiinstrumentalist, aranžer i skladatelj te dobitnik nagrade Porin Zoran Majstorović. Osim bavljenja etno-džezom, Majstorovićev je rad usmjeren i na ostale oblike umjetnosti koje uključuju glazbu, odnosno zvuk kao materijal i sastavni element svakodnevnog života. Za Poreč Atma Mundi Ensemble priprema program naziva The Road to Skitacha.

  1. Jazz u lapidariju nastavlja s vrhunskim izvedbama cijenjenih izvođača, a cjelokupni program sezone dostupan je na poveznici https://bit.ly/jazzinlap23. Ulaz je za sve koncerte slobodan.

 

  1. Koncerti u Eufrazijani:

petak, 24. 8. u 21.00
Elisa Tomellini, glasovir

Talijanska će pijanistica po prvi puta u Hrvatskoj izvesti potpune Lisztove etide u njihovoj prvoj, nepojednostavljenoj verziji. Elisa Tomellini među malobrojnim je pijanistima koji su se usudili okušati u ovome titanskom poduhvatu, te je prva i jedina žena u 180 godina, od kada su etide skladane, koja integralno izvodi navedeni repertoar na koncertu. 

utorak, 28. 8. u 21.00

Rhapsody guitar

Nastup polaznika Ljetne škole gitare pod vodstvom profesora gitare i predavača Xhevdeta Sahatxhije prikazat će svu ljepotu ujedinjenja različitih uzrasta i narodnosti u glazbi. Cilj škole je promocija mladih gitarista, afirmacija njihovih glazbenih potencijala, napredovanje u novim saznanjima, širenje multikulturalnih vrijednosti te sudjelovanje u raznim glazbenim formacijama, koncertima i  nastupima.

Za Eufrazijanu Rhapsody guitar priprema raznolik program koji uključuje skladbe Johanna Sebastiana Bacha, Fernanda Sora, Fernanda Carullija, Maura Giulianija, Rolanda Dyensa i drugih.

Ovogodišnja sezona Koncerata u Eufrazijani donosi sveukupno dvanaest koncerata klasične glazbe pomno odabranih i svjetski priznatih izvođača petkom do početka rujna od 21 sat. Cijena ulaznice iznosi 50 kn, a može se kupiti na ulazu u Eufrazijevu baziliku na dan koncerta sat vremena prije početka izvedbe. Za umirovljenike i djecu ispod 12 godina je ulaz besplatan.

Program za cijelu sezonu 57. Koncerata u Eufrazijani dostupan je na poveznici https://bit.ly/2u3WwCj.

 

Likovna djelatnost 

U galeriji Zuccato otvorena je izložba Interspace Gorana Škofića.

trajanje izložbe: do 1. 9. 2018.
radno vrijeme galerije: svakim danom 10.00 – 22.00

 Goran Škofić redatelj je i multimedijski umjetnik rođen u Puli 1979. Diplomirao je dizajn vizualnih medija na Umjetničkoj akademiji u Splitu 2005. te je svoj umjetnički i istraživački rad nastavio u Francuskoj, Švicarskoj, Belgiji, SAD-u i Brazilu. Njegovi se radovi redovito prikazuju na izložbama i festivalima u zemlji i inozemstvu.

Upotreba tijela te njegova kontrola i manipulacija u medijima fotografije, filma, videa i multimedijalnih instalacija glavna su obilježja Škofićeva rada. Korištenjem mogućnosti pokretnih slika te medijske transformacije prostora Škofić u svojim radovima razmatra društvene deformacije i razne apsurde svakodnevice u kojima je, među ostalima, i on sâm protagonist. Iako obrađuje ozbiljne teme, kroz radove se često provlače doze humora i autoironije.

Škofić izložbom Interspace predstavlja prepoznate videoradove, videoperformanse, fotografije i site-specific videoinstalacije. Izložbom se prikazuju posebno odabrani radovi iz cjelokupnog opusa umjetnika, čineći tako izložbu njegovom svojevrsnom retrospektivom. Radove povezuje dijalog instalacija s izložbenim prostorom i njegovo korištenje kao ključnog elementa djela u kojima je zamagljena granica stvarnosti i umjetničkog rada. Izložba Interspace posebno se posvećuje odnosu tijela, umjetničkog djela i prostora u kojemu je izložen. Sve radove također povezuju i tehnički i estetski visokokvalitetni prikazi izvedbe/situacije, ali i minimalistička i pročišćena narativna struktura te autonomija zvuka rada, koja kao zvučna skulptura ispunjava prostor. Izložba predstavlja i kontinuirani dijalog umjetnika, posjetitelja, djela i izložbenog prostora koji Goran Škofić mijenja, inkorporira i preobražava kroz svoje radove. Komunikacija može uspjeti samo i upravo ako posjetitelj prepoznaje elemente prostora oko sebe u umjetničkim instalacijama i polako traži i prepoznaje suptilne manipulacije. Cjelokupna izložba funkcionira kao jedinstvena umjetnička instalacija u kojoj manipulacija medijem, razinama stvarnosti i prikazom ljudskog tijela pruža uvijek iznova novo iskustvo.

Patricija Počanić

 

U Istarskoj sabornici i Maloj galeriji otvoren je 58. Annale: Priroda, društvo i druge priče.
trajanje izložbe: do 15. 9.
radno vrijeme Istarske sabornice: svakim danom 10.00 – 22.00
radno vrijeme Male galerije: 10.00 – 12.00 i 19.00 – 22.00, osim nedjeljom i blagdanom

Najstarija skupna izložba suvremene umjetnosti u Hrvatskoj – porečki Annale, koja zadržava kontinuitet izlaganja od utemeljenja 1961. godine, ove godine nosi naziv Priroda, društvo i druge priče. Izložba okuplja radove suvremenih umjetnika koji tematiziraju prirodu kao mjesta fizičkog i mentalnog prostora te kao otisak društvenih, povijesnih, ideoloških, egzistencijalnih, kulturoloških, rodnih i drugih priča.

Annale ove godine okuplja 34 autora čiji su radovi podijeljeni u šest tematskih cjelina i prikazuje medijski raznorodna djela recentne umjetnosti koja problematiziraju prirodu kao javni prostor, kao prostor kolektivnog ili osobnog sjećanja, istražuje dijalektički i antagonistički odnos prirode i kulture, kao i posljedice narušene ravnoteže u najnovije doba.

„Nije nam cilj prikazati povijesni pregled bavljenja navedenom temom, već različite primjere recentnog stvaralaštva“, naglašava Nataša Ivančević, ovogodišnja izbornica Annala, povjesničarka umjetnosti, pomoćnica ravnatelja i muzejska savjetnica u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, koja više od 20 godina radi u muzejskoj struci, te je dosad autorski osmislila i realizirala 60-ak izložbi suvremenih umjetnika.

Organizator Annala, Pučko otvoreno učilište Poreč, zahvaljuje Muzeju moderne i suvremene umjetnosti iz Rijeke i Muzeju suvremene umjetnosti iz Zagreba na posudbi radova.
Na 58. Annalu izlažu: Maddalena Ambrosio, Zrinka Barbarić, Tomislav Brajnović, Jasenka Bulj, Marcus Doyle, Sebastijan Dračić, Vitar Drinković, Silvija Đolonga, FOKUS grupa, Isabelle Hayeur, Michal Iwanowski, Ivan Kožarić, Andrej Kurtin, Florence Lazar, Petra Orbanić i Marija Plečko, Zoran Pavelić, Marina Paulenko i Borko Vukosav, Kristina Pongrac, Igor Ruf, Sofija Silvia, Robertina Šebjanič, Bojan Šumonja i Marko Jakše, Ivan Tudek, Nora Turato, Nikola Ukić, Zlatan Vehabović, Sandra Vitaljić, Mirjana Vodopija, Silvio Vujičić i Sonja Vuk.

Print Friendly, PDF & Email