NEWS
HALF – s

Tjedna najava događanja u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Poreč

poup-logo-v
07.06.2021. 14:56; ; Početna / Obavijesti / Tjedna najava događanja u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Poreč

Kino

četvrtak, 10. 6., petak, 11. 6. i subota, 12. 6. u 18.30

Zora – kategorija 15
izvorno ime: Zora
redatelj: Dalibor Matanić
uloge: Tihana Lazović, Krešimir Mikić, Lara Vladović, Maks Klemenčić
žanr: drama
trajanje: 110 minuta

sadržaj: Matijina i Ikina obitelj nepovratno je oštećena tragedijom koja im se nedavno dogodila i podijeljena je oko toga treba li ostati u dolini ili otići, kako redom odlaze mještani zabrinuti nadirućim političkim ekstremizmom koji ih dijeli na odabrane i nepoželjne. Dok traje Matijin put od potpunog gubitka vjere do pronalaženja pravog sebe, zora koja obasjava dolinu otkriva da su suočavanje i borba jedino oruđe protiv traume i zla.

četvrtak, 10. 6., petak, 11. 6. i subota, 12. 6. u 18.30

Brzi i žestoki 9 – kategorija 12
izvorno ime: F9
redatelj: Justin Lin
uloge: Vin Diesel, Michelle Rodriguez, Tyrese Gibson, Chris Ludacris Bridges, John Cena, Jordana Brewster, Nathalie Emmanuel, Sung Kang, Helen Mirren, Charlize Theron
žanr: akcija, triler
trajanje: 142 minute

sadržaj: Dom Toretto mirno živi sa svojom ženom Letty i sinom, malim Brianom, ali je svjestan da opasnost vreba. Ovog će puta opasnost natjerati Doma da se suoči sa svojom prošlosti ako želi spasiti najbliže. Dom još jednom mora okupiti Brze i žestoke kako bi se obranili od nove opasnosti u obliku profesionalnog ubojice Jacoba, koji je ujedno i Domov brat. Napeta akcijska avantura odvija se od Londona preko Središnje Amerike do Edinburgha.

Rezervacija i kupnja ulaznica moguća je na blagajni Učilišta ili preko internetskog rezervacijskog sustava: www.rezervacije-poup.hr.

Obrazovna djelatnost

Radionice timskog suradničkog učenja

voditeljica: Tajana Reznić Brenko, doktorandica Poslijediplomskog doktorskog studija književnosti, izvedbene umjetnosti, filma i kulture na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 

TRANSDISCIPLINARNOST KAO KULTURNI POTHVAT (ILI POGLED NA SVIJET) 

  1. modul: 11. – 13. 6. 2021.
    tema: Transdisciplinarnost kao pogled na svijet. Biti ili ne biti
    (trajanje: petak 17.00 – 20.00, subota i nedjelja 9.00 – 12.30 i 14.00 – 17.00)
  1. modul: 26. i 27. 6. 2021.
    tema:  Transdisciplinarnost i umjetnost. Koevolucijski sistemski pristup umjetnosti
    (trajanje: subota i nedjelja 9.00 – 12.30 i 14.00 – 17.00)

Transdisciplinaran je način inherentan našem mozgu kroz dinamičku interakciju dviju hemisfera. Zajedničko istraživanje prirode i imaginacije, univerzuma i čovjeka, moglo bi nas dovesti bliže realnosti i omogućiti nam bolje suočavanje s različitim izazovima našeg vremena.

Pojam transdisciplinarnosti označava obrazovni pokret čija je vizija otvorena, ide preko/onkraj  egzaktnih znanosti te zahtijeva dijalog i pomirenje s humanističkim i društvenim znanostima, umjetnošću, duhovnim iskustvima. Cilj transdiciplinarnog pristupa jest otvaranje svih disciplina onome što one zajednički dijele i onome što se nalazi izvan njihovih pojedinačnih granica.

Želja transdisciplinarnog  pokreta nije pokušaj za globalnim pristupom ili za utemeljenjem zatvorenog misaonog sustava, niti izum nove utopije, već prepoznavanje hitne potrebe za istinski transdisciplinarim istraživanjem kroz dinamičnu razmjenu između prirodnih, društvenih, humanističkih znanosti, umjetnosti i tradicije.

Prvi modul: Usredotočuje se na koncept transdisciplinarne hermeneutike, utemeljene u radu teorijskog fizičara Basaraba Nicolescua, te koncept kompleksnosti prema sociologu i bioantropologu Edgaru Morinu. Cilj je upoznati sudionike s osnovnim pojmovima transdisciplinarne misli: tri aksioma transdisciplinarnosti; Realno/Realnost/Transrealnost; razine Realnosti (prirodnih i društvenih sustava); transdisciplinaran subjekt i objekt; transdisciplinarna hermeneutika; kompleksno razmišljanje i dr.; promatrati stvaranja novih znanja koja se pojavljuju u susretu, komunikaciji i interakcijama. Uvedeni koncepti tako postaju alati za uspostavljanje suodnosa s našim dosadašnjim znanjem, za kritičko i sistemsko promišljanje svakodnevice, utjelovljene u trima sferama: individualnoj, profesionalnoj i kolektivnoj. 

Drugi modul: Istražuje se odnos transdisciplinarnosti i umjetnosti, odnosno mjesto umjetnosti u transdisciplinarnoj viziji. Također se bavi pitanjem izvora i funkcije umjetnosti shvaćene kao univerzalnog ljudskog ponašanja koje se pojavljuje kao u svim vremenima i kulturama, uključujući evolucijsku prošlost. Polazeći od razmatranja bioloških osnova umjetnosti (uloge emocija i osjećaja) u ljudskoj evoluciji koje motiviraju individualne i kolektivne radnje te koje rađaju kulture/umjetnost, radionica će se usmjeriti na promišljanje odnosa transdisciplinarnosti i temeljnih bioloških elemenata estetike koja se naziva naturalističkom. Cilj je promišljati na koji način mi kao kultura možemo njegovati forme diskursa u kojem koevolucijski sistemi u društvenim ponašanjima (umjetnosti) funkcioniraju u otvorenom i skladnom odnosu s Prirodom.

Metode rada

U radionicama se teži kombiniranju formalnog jezika, zasnovanog na znanosti, s poetskim i  metaforičkim jezikom onoga što se ne vidi, ali se osjeća ili zamišlja. Kombiniraju se metode timskog suradničkog učenja i iskustvenog učenja. Grupna interakcija i komunikacija u kojoj se mogu podijeliti mišljenja i iskustva među drugima, a čime se povećava osjetljivost, suosjećanje, tolerancija, razumijevanje i povjerenje, uči i vrijednostima zajednice koja se time stvara. Ovakav oblik i metoda učenja oslanjanju se na holističku viziju te su strukturirani prema načelu suradnje i uzajamnosti, demokratičnosti, a ne hijerarhije.

Cilj ovakvog metodičkog pristupa jest, uz njegovanje komunikacijskih vještina, kolektivno istraživanje realnosti, svjesnost i transdisciplinaran dijalog među različitim oblicima znanja (kognitivnih, utjelovljenih, enaktivnih); stvaranje autentičnog znanja ne postavljajući apstrakcije i fiksna značenja  iznad ostalih oblika znanja, već koristiti i re/valorizirati ulogu imaginacije, intuicije, senzibilnosti i tijela u stvaranju i prenošenju znanja.

Dva primjera samoorganizacije uz gošće:

Alenka Krivičić Jedrejčić, geštalt-psihoterapeutkinja i klinička psihologinja, podijelit će svoje iskustvo (zajedničke) samoorganizacije, osmišljavanja i stvaranja festivala Sedam dana stvaranja (2004. – 2019.) u Poreču i Pazinu. Govorit će o spoju umjetnosti i filozofije geštalt-psihoterapije u tkanju Festivala.

Chiara Trivelli, umjetnica iz Italije, govorit će o svom projektu umjetnosti s društvenim učinkom (social art/arte pubblica) Contenuto Rimosso, koji je osmislila u gradiću Lorenzago di Cadore, marginalnom području Dolomita, gdje je sustav umjetnosti i njenih institucija gotovo nepostojeći.

Kome je namijenjen seminar

Svim znatiželjnim putnicima/tragačima koji se ne boje postavljati pitanja i tražiti odgovore, iako mogu biti i/ili ostati i bez njih.

Prijave

Molimo poslati prijave te se obratiti za više informacija na [email protected]. Prijave moraju sadržavati sljedeće podatke: ime i prezime, zanimanje/zvanje (radi eventualnog prilagođavanja sadržaja rada), naznake vlada li sudionik engleskim i/ili talijanskim jezikom.

Slobodna su još 4 mjesta.

Sudjelovanje je besplatno. Više informacija na www.poup.hr.

 

Likovna djelatnost 

četvrtak, 17. 6. u 20.00

Cvjećarica

otvorenje samostalne izložbe slika Dee Curić
Mala galerija, Narodni trg 1
trajanje izložbe: do 3. 7. 2021.
radno vrijeme galerije: svakim danom 10.00 – 12.00 i 18.00 – 22.00, osim nedjeljom i blagdanima
ulaz slobodan

Izložba Cvjećarica nastaje iz potrebe autorice da, nakon petnaest godina života u brzom gradu, primijeti i cijeni trenutke, osvijesti ljepotu i uživa u njoj sve do njenog završetka. Poput cvijeta koji se rastvara. Netko crta cvijeće jer je ono lijepo, a autorica ga, u tehnici akrila na platnu i na laticama cvijeća, crta kako bi pomoću njega osvijestila i bolje pojmila ljepote vlastite svakodnevice. Ona to čini pomoću vizualizacije podataka u kojoj svaki oblik i boja pričaju priču, s njima stvara slike cvijeća i tako postaje Cvjećarica svog života.

Dea Curić, rođena u Poreču 1986. godine, 2005. odlazi u Milano u Italiji, gdje studira vizualne umjetnosti i specijalizira se u grafičkom dizajnu u smjeru izdavaštva, a potom i radi u struci.  Milano joj daje izvrsne poslovne prilike i životna iskustva u svijetu mode uz velike talijanske dizajnere. Godine 2015. osnuiva svoj nezavisni časopis o modi, umjetnosti i dizajnu te postaje umjetničkom voditeljicom. Bavi se i digitalnim marketingom i upoznaje se s vizualizacijom podataka. 2020. godine vraća se u svoj rodni grad, odakle i dalje surađuje s Italijom, nastavlja raditi na svom časopisu i otvara agenciju za digitalni marketing s pogledom na more.  

U galeriji Zuccato otvorena je izložba slika Tre gridi autora One Dollar Bill (Bojan Šumonja, Marko Jakše, Pierre Tol).

Decumanus 34
trajanje izložbe: do 26. 6. 2021.
radno vrijeme galerije: svakim danom 10.00 – 12.00 i 17.00 – 22.00, osim blagdanom i zatvoreno
ulaz slobodan

 

Print Friendly, PDF & Email