NEWS
Ljeto u Funtani

Tjedna najava događanja u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Poreč

poup-logo-v
23.06.2020. 12:06; ; Početna / Obavijesti / Tjedna najava događanja u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Poreč

Kazalište 

četvrtak, 25. 6. u 21.00

Mistero Buffo / 13. Zlatni zub, festival komedije i smijeha
lapidarij Zavičajnog muzeja Poreštine
tekst: Dario Fo
prijevod: Valter Roša i Aleksandar Bančić
uloga: Valter Roša
Istarsko narodno kazalište Pula

Vratio se 13. Zlatni zub, porečki festival komedije i smijeha!

Prema zbirci satiričnih monologa Darija Foa iz 1969. godine, koja je i danas vrlo aktualna, predstava svoje motive pronalazi u alternativnom čitanju biblijskih tema. Na jedinstvenoj mješavini čakavskih narječja istarska varijanta srednjovjekovne lakrdijaške satire vješto ismijava svevremenske ljudske osobine niskih strasti.

Rezervacija mjesta i kupnja ulaznica moguća je na internetskom rezervacijskom sustavu: [email protected] Mjesta nisu numerirana, već se zauzimaju pri dolasku.

Ulaznice je moguće kupiti i na blagajni Učilišta u utorak i srijedu prije predstave 10.00 – 12.00 i na dan predstave 10.00 – 12.00 te na ulazu u kafić Lapidarium od 20.00.

U slučaju kiše predstava će se održati u kazalištu Poreč.

Kino

petak, 26. 6. u 20.00

Tuga i slava – kategorija 15
izvorno ime: Pain & Glory
redatelj: Pedro Almodóvar
žanr: drama
uloge: Penélope Cruz, Antonio Banderas, Leonardo Sbaraglia
trajanje: 113 minuta

sadržaj: Film nam donosi priču o ponovnim susretima iskusnog Salvadora Malla, filmskog redatelja koji fizički propada. Neki od susreta događaju se licem u lice, drugi se odvijaju u njegovom sjećanju: njegovo djetinjstvo 60-ih kada je s roditeljima emigrirao u selo u Valenciji u potrazi za boljim životom, njegovoj prvoj žudnji, prvoj pravoj ljubavi u Madridu tijekom 80-ih, boli koja je uslijedila nakon prekida te ljubavi dok je ona još uvijek bila na vrhuncu, njegovom pisanju kao jedinoj terapiji da zaboravi nezaboravljivo, njegovom ranom otkrivanju kinematografije i beskonačnoj praznini koja je odgovorna za njegovu nesposobnost daljnjeg bavljenja filmom.

 

subota, 27. 6. u 20.00

Brahms: Dječak II – kategorija 12
izvorno ime: Brahms: The Boy II
redatelj: William Brent Bell
žanr: horor
uloge: Katie Holmes, Christopher Convery, Owain Yeoman, Ralph Ineson
trajanje: 86 minuta

sadržaj: Nakon što se mlada obitelj useli u vilu Heelshire na zabačenom imanju, nesvjesna njezine prošlosti, njihov sin pronalazi novog prijatelja, jezivog lutka kojeg naziva Brahms. Brahms je prilično uznemirujući lutak u kojemu stanuje zlo, a u njegovom se domu mora igrati po njegovim pravilima.

Rezervacija mjesta i kupnja ulaznica za projekcije filmova na: [email protected]

Likovna djelatnost

U Maloj galeriji otvorena je izložba plakata i kataloga Ususret 60. Annalu: Povratak u prošlost.
Narodni trg 1
trajanje izložbe: do 18. 7. 2020.
radno vrijeme galerije: svakim danom 10.00 – 12.00 i 17.00 – 20.00, nedjeljom i blagdanima zatvoreno

Po kontinuitetu održavanja porečki Annale spada u jedinstvenu likovnu manifestaciju s institucionalnim statusom – jedina te vrste u Hrvatskoj može se pohvaliti s 60 godina održavanja. U tom su vremenskom razdoblju na Annalu izlagali najreprezentativniji predstavnici nekadašnje jugoslavenske, a potom i hrvatske likovne scene, uz velik broj gostovanja inozemnih umjetnika. U sam organizacijski i umjetnički odbor Annala bila su uključena mnoga eminentna imena, od predstavnika umjetnika, likovnih kritičara, muzealaca, kustosa, sve do ljudi na raznim rukovodećim položajima u gradu Poreču. Selektori i likovni kritičari koji su radili na organizaciji izložbe Annala od njegovog početka pa do danas bili su uglavnom vrhunski stručnjaci, a suradnja s raznim institucijama poput MSU-a Zagreba, MMSU-a Rijeke i MSU-a Istre očuvala se do danas.

Povodom obilježavanja velike obljetnice jedne od najdugovječnijih i najprestižnijih gradskih kulturnih manifestacija, namjera je uvodnom izložbom odati priznanje stvaraocima koji su kroz minula desetljeća kreirali ovu izložbu – na prvom mjestu umjetnicima-izlagačima, kustosima kao nositeljima koncepta i tematskih platforma, dizajnerima grafičkih rješenja plakata i kataloga.

Naglasak izložbe je na grafičkim rješenjima plakata i kataloga, dok je pregled koncentriran na posljednjih desetak godina. Tada grafičko oblikovanje dobiva veću važnost u prezentaciji Annala, povezujući se oblikovno s tematskom platformom izložbe, i prevladavaju najoriginalnija grafička rješenja različitih autora.

Poziv na likovnu radionicu za djecu i mlade

Povodom 60. Annala Pučko otvoreno učilište Poreč organizira besplatnu likovnu radionicu za djecu i mlade.
Ovogodišnjem Annalu pod nazivom Lonely planet – putovanje u srce turizma namjera je dodatno osnažiti ideju o važnosti kreativno osmišljenog kulturnog turizma.

Polaznici radionice će, u skladu s temom, tijekom 6 dana biti upoznati s tehnikom kolaža te izraditi veliki kolaž od starih promotivnih turističkih materijala i postaviti instalaciju u foajeu kazališta Pučkog otvorenog učilišta Poreč.

U uvodnome dijelu radionice polaznici bi kroz metodu razgovora došli do ideje o utjecaju turizma na krojenje identiteta prostora i ljudi. Porečki hoteli, kampovi itd. mali su inkubatori različitih vrsta materijala, a radionica bi shodno tome bila mali filter papirnatog otpada te bi se zajednički osmislio i proizveo veliki dvodimenzionalni kolaž. Konačno bi kolaž bio postavljen na metalnu konstrukciju koja u foajeu kazališta centralno pokriva veliki dio plafona i zida te bi ju u potpunosti prekrio.

Radionica je predviđena za polaznike u dobi od 12 do 18 godina, a cilj je dvostruki: poticanje suradnje među generacijama i raznolikost u završnom radu.

Voditelj radionice je Valter Černeka, mag. art. Diplomirao je kiparstvo na Venecijanskoj akademiji, bavi se kiparstvom, litografijom i tehničkim uslugama vezanim za umjetnost. Djeluje kroz svoj obrt za likovne djelatnosti – MOT. Živi i radi u Banjolama.

Kolaž će biti uvršten u katalog 60. Annala zajedno s imenima autora. 60. Annale održat će se  6. 8. – 13. 9. 2020.
trajanje radionice: 6 dana, 2 – 3 sata dnevno
vrijeme održavanja: 29. 6. – 4. 7. 2020.
dob polaznika: 12 – 18 godina
broj polaznika: najviše 20
cijena: besplatno
mjesto održavanja: učionice Pučkog otvorenog učilišta Poreč

Zainteresirani se mogu prijaviti na adresu e-pošte [email protected] ili na broj mobitela 091 431 59 59 (od ponedjeljka do petka 8 – 15 sati) najkasnije do 26. 6. 2020.

Napomena: prilikom rada poštivat će se sve mjere propisane zaštite. Ukoliko se prijavi veći broj polaznika, radionica će se istovremeno održavati u dvije učionice.

 

Obrazovna djelatnost

Besplatna online nastava

U sklopu projekta EU-a Start in Kamp započinjemo izvođenjem nastave na daljinu (online). Kroz programe osposobljavanja uključivanje u besplatnu online nastavu namijenjeno je prvenstveno nezaposlenim osobama, mlađim od 25 ili starijim od 54 godine.

Zainteresirani mogu upisati besplatne tečajeve stranih jezika specijaliziranih za turizam, tečaj poslovne komunikacije i bontona te tečaj osnova turizma i kampinga.

Nastava je prikladna za osobe kojima je u radu potrebna komunikacija sa stranim gostima, posebno u smještajnim objektima kao što su kampovi ili kuće za odmor. Odlična je prilika da kroz predavanja i praktične vježbe nauče kako se snaći u različitim situacijama (narudžbe, reklamacije, naplate i sl.).

Uključivanje u online tečajeve vrlo je jednostavno – potrebno je ispuniti online upisnicu i poslati potrebne dokumente e-poštom.

Nastava je zamišljena u tri modula kao spoj raznovrsnih metoda poučavanja – online predavanja, samostalan rad, individualne vježbe i savjetovanja s predavačem, a sve dostupno polazniku na mjestu i u vremenu koje sam odredi, odnosno kad i gdje njemu najviše odgovara. Nastavni materijal polaznici dobivaju putem e-pošte, predavanja se snimaju pa se mogu i više puta pregledati te tako bolje i lakše usvojiti gradivo.   

Polaznici mogu izabrati jedan od tri strana jezika: talijanski, engleski ili njemački, kao i početno znanje stranog jezika. Neke od tema koje se obrađuju su: pravilan izgovor, upoznavanje, brojevi, vremenski izrazi, uobičajena pitanja i odgovori te specifične fraze i termini vezani uz komunikaciju s gostima.

Kroz tečajeve poslovne komunikacije polaznici imaju priliku usvojiti ponašanja usmjerena na zadovoljstvo gostiju. Simulacije i predavanja omogućuju učenje osnova pravilne i uspješne komunikacije u ugostiteljstvu, ispravne tehnike svladavanja i rješavanja pritužbi gosta te pravila uljudnog ponašanja u kontaktu s gostom (poslovni bonton).

Treći modul u koji se polaznici mogu uključiti odnosi se na upoznavanje s osnovnim pojmovima u turizmu. Teme koje se obrađuju utječu na usvajanje ispravnih i pozitivnih stavova o turizmu, a odnose se na upoznavanje glavnih čimbenika te elemente i važnost promocije. 

Upisi su u tijeku. Možete nam se obratiti osobno, putem e-pošte [email protected] i [email protected]  ili telefonom na broj 091 4322648.

Vidimo se u virtualnim učionicama! Dobrodošli!

Print Friendly, PDF & Email