NEWS
LUTRIJA T

Tjedan u znaku davalaštva krvi

image17
26.10.2016. 10:33; ; Početna / Lifestyle / Zdravlje / Tjedan u znaku davalaštva krvi

Uoči Dana dobrovoljnih davatelja krvi koji je 25. listopada, u popodnevnim satima u Obrtničkom domu Poreč održala se svečana sjednica dobrovoljnih davatelja krvi, te su podijeljene zahvalnice našim darivateljima uz prigodnu zakusku.

Ravnateljica GDCK Poreč Vesna Jnako Finderle, obratila se darivateljima krvi , čestitala im njihov dan i zahvalila na neprocjenjivom činu spašavanja ljudskih života.

Posebno nas veseli činjenica da na današnji dan svi plemeniti ljudi kroz cijelu godinu prema načelima dobrovoljnosti, anonimnosti, solidarnosti i besplatnosti daruju svoju krv te dobivaju posebnu priliku da ih sredina u kojoj žive i rade posebnom pažnjom istakne i nagradi te samim time pokaže da iznimno cijeni i poštuje svaku kaplju darovane krvi, rekla je Janko Finderle.

Istaknula je da u budućnosti moramo raditi na animaciji novih , mladih darivatelja krvi i animaciji žena kao darivateljica krvi, jer trenutno je značajno manji broj žena ( 16 posto ), nego muškaraca ( 84 ) posto koji daruju krv.

GDCK Poreč do 1. listopada 2016. organiziralo je 9 akcija, prikupilo 584 doza krvi, te ostvarilo visoku brojku od 39 prvodavaoca, zahvaljujući i dobroj suradnji sa srednjim školama i edukacijama o davalaštvu krvi koje se održavaju u završnim razredima srednjih škola.

Plan je da se ostvari 710 doza krvi, te će se do kraja godine održati još tri akcije darivanja krvi. Pozivamo vas na prvu, već u petak, 28.10. od 9 do 16 sati u prostorijama GDCK Poreč.

Isto tako i dalje je aktualan  projekt vezan uz samo davalaštvo krvi kako bi darivatelji s područja Poreštine imali i neke beneficije na lokalnoj razini, te se zahvaljujemo Pučkom otvorenom učilištu Poreč, NK Jadran, Happiness- u što nam to i omogućuju ,rekla je Janko Finderle.

Od 2016. – te godine pokrenuta je i suradnja s dječjim vrtićem Radost, uz veliku pomoć odgajateljica Višnje i Davorke, u kojoj djeca izrađuju poklon plakete za naše darivatelje krvi.

Ove godine imamo 59 jubilarnih darivatelja krvi, sa 5, 10, 20, 25, 30, 35, 40, 50, 75 i čak 100 darivanja krvi.

Cijeli  tjedan u znaku je davalaštva krvi, tako da smo bili na Prijemu u Gradu Poreču, načelnici općina pozivati će na Prijem darivatelje s njihovog područja stanovanja, zatim 28. 10. 2016. – te godine četvero darivatelja jubilaraca ( od 2014. i 2015. godine ) odlaze na Prijem kod Predsjednice Republike Hrvatske.

Darivatelji krvi nacionalno su bogatstvo svake zemlje, i to je minimum koji za njih možemo učiniti, zaključak je ove svečane sjednice.

Voditelj zdravstvenog programa i davalaštva krvi Igor Ostojić, te potpredsjednik GDCK Poreč Igor Laković  podijelili su zahvalnice , a posebno emotivan dio bio je zahvala jubilarnom darivatelju krvi Popić Marijanu , koji je ostvario čak 101 darivanje krvi.

 

Vesna Janko Finderle, ravnateljica GDCK Poreč

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email