Best of Poreč

TJEDAN CRVENOG KRIŽA od 8. – 15. svibnja 2021.

184908740_3995538537191942_7222854208678546282_n
10.05.2021. 10:48; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / TJEDAN CRVENOG KRIŽA od 8. – 15. svibnja 2021.

Kako je ovo „posebna godina“ i trenutna situacija u kojoj se nalazimo obilježavanje našeg Tjedna za razliku od prethodnih godina biti će u okvirima i mogućnostima epidemioloških okvira.

Naime do sada smo svake godine obilježili naš Tjedan zajedničkom vježbom s Javnom vatrogasnom postrojbom Poreč, demonstarcijom spašavanja i prve pomoći za građane, vrtiće i škole. Također smo u cijelom Tjednu bili prisutni na cijeloj Poreštini zajedno s Udrugom dijabetičara Tar – Vabriga i Sekcijom Galija,gdje smo mjerili građanima tlak i šećer u kapilarnoj krvi, međutim ove godine su nam okupljanja i zadržavanja zabranjena tako da smo pripremili niz malo drugačijih aktivnosti kako bi obilježili naš Tjedan.

Pokušali smo uklopiti sve naše djelatnosti i obilježavanje prilagoditi svakoj.

Što se tiče naših VOLONTERA njima će u Tjednu Crvenog križa biti uručene posebne zahvale, za njih 50 tak koji su nam pomagali u aktivnosti Potresi 2021., te zahvale ćemo uručiti i svim donatorima koji su nam pomagali pri prikupljanju potrepština za potresom stradalo stanovništvo.

Kada spominjemo volontere, moramo napomenuti našu veliku aktivnost , a to je osnutak Osnovne jedinice interventnog tima  Crvenog križa Poreč.

Što je to „Osnovna jedinica interventnog tima“ HCK?

Tim obučenih i osposobljenih ljudi koji su u datom trenutku potrebe spremni raditi kao i boraviti u terenskim uvjetima u slučaju bilo kakve velike nesreće, izvanrednog događaja, prirodne, ekološke ili tehničke katastrofe. Pošto smo dio operativnih snaga, naravno na volonterskoj osnovi, među prvima izlazimo na teren i pomažemo ljudima u potrebi, a sigurno s terena odlazimo posljednji.

U istarskoj županiji imamo obučenih četrdesetak osoba, a sa našeg terena djelovanja (poreština) imamo 9 obučenih, od kojih je 8 aktivnih, a među njima čak troje instruktora i dugogodišnjih članova nacionalnog interventnog tima HCK. Na tečaju se uče i vježbaju osnove sljedećih tema:

  • Psihosocijalna potpora
  • Služba traženja
  • Osiguranje pitke vode i promicanje higijene
  • Orijentacija i kartografija, GPS
  • Radio komunikacija
  • Organizacija smještaja i logistika
  • Prva pomoć; moduli A, B i AVD

Na godišnjoj razini vježba se  i priprema za djelovanje u datom trenutku potrebe. Osim osnovne jedinice, postoje i specijalistički treninzi (osobe koje se obučavaju za voditelje i međunarodne misije), kao i timovi podrške (svi naši volonteri koji nam u datom trenutku dolaze pomoći u slučaju potrebe i daju suport Gradskom društvu na lokalnoj razini).

Također nismo zaboravili na naše darivatelje krvi, a i na samo vrednovanje davalaštva. Kao podsjetnik u ovom Tjednu podjeliti ćemo šećere za kavu našim ugostiteljima s logom i malom oznakom našeg davalaštva krvi kako bi građani dobili uz jutarnju kavu podsjetnik na važnost darivanja krvi , te organiziramo samu akciju darivanja krvi 22. svibnja 2021., i 5. lipnja 2021. Pridružite nam se !

Jedna od važnijih aktivnosti briga je i za naše najugroženije stanovništvo na Poreštini koje redovno snabdijevamo paketima hrane i higijene u sklopu našeg programa Socijalna košarica.  U Tjednu Crvenog križa zajedno s Kauflandom imamo humanitarnu akciju „Vaš dar za pravu stvar“ u kojoj možete sudjelovati donacijom hrane za naše najpotrebitije građane. Naša košara za donacije nalazi se u Kaufland poslovnici Poreč.

Ne smijemo zaboraviti niti Prvu pomoć u kojoj smo vidno aktivni, tako da u ovom Tjednu imamo više aktivnosti vezane uz ovu djelatnosti. Uz Projekt Hrvatskog Crvenog križa „Sigurnije škole i vrtići“ podjeliti ćemo upravo njima kompletne torbice prve pomoći kako bi imali u svojim ustanovama.  Također imamo u ovom Tjednu edukacije iz prve pomoći za djelatnike DV Radost Poreč, koju kontinuirano obnavljamo.

I da ne zaboravimo i obilježavanje Tjedna  u sklopu zdravstvene preventive, gdje vjerujem da je većina građana zamjetila naš veliki angažman u organizaciji i pomoći pri masovnom cijepljenju građana, na svim punktovima od početka travnja. Naime, sudjelovali smo u već 9 akcija, te smo spremni za pomoć koliko dugo bude potrebno.

I za kraj , hvala svim našim volonterima, članovima, darivateljiam krvi, građanima, Gradu Poreču, Općinama, medijima svim Udrugama s kojima surađujemo….na svemu!

 

GDCK Poreč

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
Ljeto u Funtani