NEWS
Best of Poreč

Tijekom 13 godina stotine građana Poreča prošlo kroz program „Prevencija kardiovaskularnih bolesti“

porec-nordic-walking
23.01.2020. 11:26; ; Početna / Lifestyle / Zdravlje / Tijekom 13 godina stotine građana Poreča prošlo kroz program „Prevencija kardiovaskularnih bolesti“

Grad Poreč-Parenzo i ove je godine u gradskom proračunu predvidio značajna sredstva za javne potrebe u zaštititi, očuvanju i unapređenju zdravlja.  Programi se realiziraju kroz sufinanciranje programa u zdravstvenim ustanovama, Instituta za poljoprivredu i turizam, programe Veterinarske bolnice, izgradnju i opremanje Opće bolnice u Puli, programe Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije i ostalo…Među brojnim projektima ističe se i već 13 godina aktivan program „Prevencija kardiovaskularnih bolesti“.

Program se provodi s ciljem unapređivanja i očuvanja zdravlja i prevencije bolesti srca i krvožilnog sustava, te podizanja kvalitete života osoba srednje i starije životne dobi. Projekt je usmjeren na rizičnu populaciju: muškarci u dobi od 45-65 godina, dijabetičari, pretili, pušači, te na pretilu djecu. Aktivnosti su podijeljene na primarnu (prevencija pretilosti kod djece), sekundarnu (rad s rizičnim skupinama: hipertoničari, pretili, dijabetičari i pušači) i tercijarnu prevenciju (preboljeli infarkt ili kirurške intervencije na srcu).
U projekt je uključeno stotinjak korisnika s područja Grada Poreča godišnje, a Grad program financira s 30.000,00 kuna svake godine.

U Domu zdravlja program počinje u savjetovalištu za prevenciju kardiovaskularnih bolesti, gdje se svakog dana od 8.00 do 10.00 sati mogu javiti zainteresirani, po preporuci obiteljskih liječnika, koji popunjavaju upitnik kako bi se kroz odgovore došlo do njihove specifične potrebe, a to je više vrsta aktivnosti koje se provode u prevenciji npr. nordijsko hodanje, mršavljenje, prevencija visokog tlaka… Uz prevenciju vrši se i rehabilitacija pacijenata koji su imali neki od zahvata na srcu ili krvožilnom sustavu  pa im je potrebno postupno uvođenje u aktivnosti.

Aktivnosti koje se planiraju su edukacija djece i njihovih roditelja o zdravoj prehrani (primarna prevencija), grupni i individualni rad s pretilima, nordijsko hodanje i tjelovježba s grupama dijabetičara, hipertoničara i drugih s KV rizikom (sekundarna prevencija), edukacija, mjerenje tlaka, TT i TV, izračunavanje tjelesne mase, hodanje i vježbe pod stručnim vodstvom i kontrolom kinezioterapeuta (tercijarna prevencija). Nositelj projekta su Istarski domovi zdravlja, Ispostava Poreč, odgovorne osobe u Domu zdravlja za provođenje programa su ravnatelj i glavna sestra, a u savjetovalištu sestre.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
Ljeto u Funtani