NEWS

Štetne igračke i hrana zagađena bakterijama i dalje u prodaji!!!

15.09.2006. 00:00; Učitavanja: 57; Početna / Crna kronika / Štetne igračke i hrana zagađena bakterijama i dalje u prodaji!!!

Prema monitoring programu za drugo tromjesečje ove godine, koji naručuje i plaća Grad Pula, a provodi Zavod za javno zdravstvo Istarske županije zajedno sa sanitarnom inspekcijom, od šest uzetih uzoraka igračaka čak polovica je neispravna. To je tek dio dobivenih rezultata monitoringa koji obuhvaća kontrolu teških metala u povrću sa zelene tržnice, histamina u plavoj ribi, mikrobiološke ispravnosti »zdrave hrane«, kalij-jodida u kuhinjskoj soli, mikrobiološke ispravnosti oblikovanog usitnjenog mesa te skidanja bojila i otpadanja dlačica s dječjih igračaka i kose lutaka.

Teški metali nisu nađeni ni u jednom od devet uzoraka s tržnice, a radilo se o svježem kupusu i salati, kao niti histamini u deset uzoraka svježe skuše, srdela, inćuna i smrznutih papalina. Također, i svih 28 uzoraka mljevenog mesa iz mesnica i trgovačkih lanaca bilo je ispravno. Međutim, tri od 16 uzoraka »zdrave hrane« uzetih na tržnici, ali i u maloprodaji, bilo je neispravno. Radilo se o sjemenkama lana koje su imale povećan broj enterobakterija, buče koje su uz povećan broj enterobakterija imale i kvasca te müslijima u kojima je zabilježen povećan broj ukupnih bakterija i enterobakterija. Jedan od šest uzoraka kuhinjske soli uzetih u maloprodaji također je bio neispravan, kao i tri od šest uzoraka igračaka uzetih u maloprodaji. Neispravni su bili plišane igračke mede i patke te kozmetički set.

I dok je pri zadnjem izvješću bilo navedeno gdje su neispravni uzorci izuzeti i koje su marke, ovaj se put gradski odjel ogradio zakonskim (ne)mogućnostima jer u Zakonu o hrani piše da »niti jedna informacija koja se odnosi na poslovanje subjekata u poslovanju s hranom ne smije biti otkrivena bez pisanog pristanka subjekta u poslovanju s hranom«. S obzirom da se ovdje radilo o igračkama koje roditelji svakodnevno kupuju, pokušali smo ipak saznati gdje se prodaju, ali smo upućeni na sanitarnu inspekciju uz obrazloženje da monitoring nije službeni nalaz, već da, kad se monitoringom utvrdi neispravnost proizvoda, daljnje mjere poduzima sanitarna inspekcija. Konkretno, ako je neispravna hrana obavještava se Ministarstvo zdravstva, dok u slučaju kada se radi o predmetima opće uporabe nadležni sanitarni inspektor donosi rješenje proizvođaču ili vlasniku ili uvozniku o povlačenju tih predmeta s tržišta te istovremeno pokreće prekršajni postupak kod nadležnog suda.

Iako su nas iz gradskog odjela uvjeravali da roditelji nemaju razloga za brigu sve dok tri institucije – sanitarna inspekcija, Zavod za javno zdravstvo i Grad Pula – brinu o kvaliteti proizvoda, činjenica je da su to sve proizvodi s polica trgovina, a koje je vjerojatno netko već i kupio, a do okončanja mogućeg postupka vjerojatno će ih kupiti još netko!

Glas Istre, S.Z.T.

Print Friendly, PDF & Email
DSG 2020 -S