NEWS

Teškoće mentalnog zdravlja mogu biti put u ovisnosti

okrugli stol 1
05.12.2023. 09:32; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Teškoće mentalnog zdravlja mogu biti put u ovisnosti

U petak, 1.12. u prostorima Centra za pružanje usluga u zajednici Zdravi grad Poreč, održan je okrugli stol pod naslovom OVISNOSTI, TEHNOLOGIJA I KRIZA MENTALNOG ZDRAVLJA TRENDOVI, IZAZOVI, MOGUĆNOSTI.

Porečki prošireni suradnički stručni tim za zdravlje, kojeg čine predstavnici škola, zdravstva, odvjetništva, sudova, MUP-a i drugi suradnici  raspravljali su o izazovima i mogućnostima suradnje u zaštiti mentalnog zdravlja djece i mladih te prevencije ovisnosti, vršnjačkog nasilja i nasilja putem interneta. Okrugli stol je koordinirala psihologinja-psihoterapeutkinja Zdravog grada Poreč, Sandra Milotti Ašpan.

Nakon uvodne statistike maloljetničkog kriminaliteta svaki je dionik iznio retrospektivu vlastita djelokruga rada te nove trendove koje zamjećuju u rizičnom ponašanju mladih. Mentalno zdravlje, odnosno teškoće mentalnog zdravlja djece i mladih kristaliziraju se kao sržni kamen spoticanja u odnosu na koji su potrebne intervencije. Naime, sve je više vidljivo kako se narušeno mentalno zdravlje javlja u sve ranijoj dobi djece i mladih s ozbiljno narušenom kliničkom slikom. Što se tiče problema ovisnosti i eksperimentiranja s drogama i alkoholom također se sve jasnije detektira da su u osnovi ovog rizičnog ponašanja djece i mladih teškoće mentalnog zdravlje. Tako su često  u podlozi korištenja sredstava ovisnosti mentalne teškoće uzrokovane lošim i nestabilni obiteljskim odnosima, ovisnosti ili druge teškoće roditelja, dječja nesigurnost, introvertiranost , anksioznost pa i depresija zbog koje pribjegavaju „samoliječenju“ raznim sredstvima ili „brzoj zaradi“ eksperimentirajući s kockom. Navedeni loši izbori u ponašanju mladih  uzrokuju još veće teškoće tijekom odrastanja.  K tomu dodano, problem stvara i činjenica da unutar sustava postojeći stručni resursi nisu dovoljni za obuhvat ove zastupljenosti osoba s problemima. Upravo iz navedenih razloga, u nedostatku podrške na nacionalnoj razini, porečki stručni tim je odlučio stvoriti strateški plan koji će na razini lokalne zajednice dalje razvijati i dodatno programski osnažiti  ranu i longitudionalnu prevenciju kao jedinu učinkovitu u zaštiti djece i mladih kroz generacije.

 

Zdravi grad Poreč

Print Friendly, PDF & Email