NEWS
Ljekarna

Tek skupi poslovni prostor ili prioritet?

26.02.2010. 00:00; ; Početna / Novosti / Okolne općine / Tek skupi poslovni prostor ili prioritet?

Općinsko vijeće Tara-Vabrige većinom je glasova na prošlotjednoj sjednici odlučilo kupiti poslovni prostor od 110 četvomih metara u novogradnji kraj školskog igrališta od porečke tvrtke IMG po cijeni od 2.166 eura za četvorni metar.
Samo je oporbeni vijećnik HDZ-a Boris Matošević postavio na sjednici pitanje je li taj prostor stvamo prioritet mještanima, odnosno ne bi li prije trebalo investirati u neke druge projekte. Ostali vijećnici složili su se s tvrdnjom da je građanima ljekama koja će biti u tom prostoru jedna od nasušnih potreba.
Da bi kupili poslovni prostor, Tarčani su morali preurediti ovogodišnji proračun, smanjiti neke planirane stavke, a oglasili su i prodaju ili zamjenu dvije građevinske parcele. IMG je, navodno, spreman uzeti parcele u zamjenu za dio cijene poslovnog prostora, i to po početnoj cijeni od 71 euro po četvomom metru, ako ne bude boljih ponuđača na natječaju. Ni cijene IMGova poslovnog prostora, a bogme ni općinskog zemljišta nisu male.
Vijećnik Matošević pitao je i je li IMG spustio cijenu svoje nekretnine, budući da Općina svoje dvije parcele nudi po desetak posto manjoj početnoj cijeni nego na ranijim natječajima. Apetiti su skresani na obje strane, saznalo se iz odgovora načelnika Nivija Stojnića. A upomi vijećnik kombinirao je i dalje – po mjesečnoj zakupnini od 12.000 kuna i on bi, rekao je, dao svoj poslovni prostor kafića za ljekamu.
Načelnik Stojnić rekao je da je zakonom propisani minimum za ljekamu nešto više od 80 četvomih metara, a prostor mora zadovoljiti i neke druge uvjete. Uostalom, rekao je Stojnić, zakupnina još nije utvrđena i ne zna se kolika će biti, pogotovo s obzirom na to da tek treba pronaći zainteresiranu tvrtku za otvaranje ljekame, koja će uložiti u opremu.

Otkud vijećniku Matoševiću ideja o tome da bi se prostor ljekame mogao izdavati po astronomskih 12.000 kuna mjesečno, nije rekao. Provjerili smo cijene zakupa poslovnih prostora u Poreču – za zdravstvenu djelatnost u strogom centru grada prostor se iznajmljuje po 54 kune, a u širem centru po 43 kune za četvomi metar. Kada bi tolike bile i cijene u Taru, za rečeni prostor Općina bi mogla dobiti najviše 4.700 kuna mjesečno, odnosno nešto iznad 57.000 kuna godišnje. A to, pak, znači da bi po ovoj cijeni, nakon 30 godina isplatili vrijednost prostora koji bi donosio čistu dobit.
Općina ovim zamršenim dealom s IMG-om zapravo mijenja zemljišta za nekretninu na kojoj tek treba zaraditi.

Sniježana MATEJČiĆ, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email