Teatar Exit je za izvedbu predstave Realisti dobio “Zlatni zub”

_38A8617_Andi_Bancic_5d_20_04_2022
foto: Andi Bančić
28.04.2022. 15:01; ; Početna / Kultura / Teatar Exit je za izvedbu predstave Realisti dobio “Zlatni zub”

Festival komedije i smijeha 15. Zlatni zub središnje je događanje na porečkoj kulturnoj sceni. U organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Poreč Festival je kroz sedam kazališnih predstavljanja, od stand-up showa do rubnih komedija, publiku zabavio temama, običajima, ponašanjem, odnosima i karakterima, koji izazivaju smijeh. Kroz svaku se predstavu, izravno ili neizravno, provlači satira na trenutačno stanje u društvu i poziva na kritičko promišljanje uloge svakog pojedinca.

Porečko kazalište nakon dvije godine rada u ograničenim mogućnostima prihvata publike ponovno je bilo otvoreno u svom punom kapacitetu od 227 sjedećih mjesta. Da je porečka, a i šira publika željna kulturnih događanja pokazala je sjajna popunjenost svih održanih predstava – više od tisuću gledatelja posjetilo je ovogodišnji Zlatni zub! David Belas, voditelj glazbeno-scenske djelatnosti i selektor festivala, ističe:
„Jako sam zadovoljan kvalitetom predstava i našom publikom. Nije bilo lako organizirati ovaj, nadam se, prvi i zadnji postkovid festival iz raznih objektivnih razloga, ali uspjeli smo. Posljednje dvije godine borili smo se da program izdrži, postoji i bude dostupan pod svim nemogućim mjerama, da kultura bude dio i te kolektivne krize, na svoj način da nudi izlaze i liječi razne rane. I jest, bilo je puno toga u odnosu na mogućnosti, borili smo se za svaki događaj da se uopće dogodi. I bilo ih je – bili smo prisutni. Sada osjećamo i dalje probleme, budžeti su se ukupno smanjili, ali i organizacijske mogućnosti. Tako da još barem 6 mjeseci na neki se način moramo čupati da se vratimo u puni pogon i baš zato je važan svaki detalj, svaki pomak i povratak na staro. Ovaj grad zaslužio je adekvatan program koji nudi nove sadržaje, čuva stare tradicije, program koji je dinamičan i intenzivan kao i grad koji sanja još jednu sezonu turističku ali i kulturnu, i zimu i druge voljene događaje.“

Pljeskometar je radio punom parom, svaka je predstava užarila dlanove gledatelja, što je pred umjetničko vijeće za Zlatni zub postavilo pravi izazov. Nagradu Zlatni zub, za predstavu koja je uvjerljivo odnijela najviše pljeska i digla publiku na noge, dobio je Teatar Exit za izvedbu predstave Realisti. Druga nagrada, Srebrni zub, dodijeljena je za predstavu Ocat i sin u izvedbi Zlatana Zuhrića Zuhre i Tina Sedlara.

Festival je otvoren 4. travnja predstavom KORAK PO KORAK u produkciji Planet Arta i Kazališta komedije. Riječ je o novoj predstavi koja pametno, osjećajno i profinjeno progovara o začudnim životnim putevima kojima možemo krenuti i kako se kroz odabire možemo promijeniti. Balansirajući smijeh, ali i suze, izvanredne glumice Vanda Winter, Jasna Bilušić i Marija Jerneić povele su publiku na melankolično, izazovno i promišljeno putovanje triju prijateljica koje je život rastavio i nakon godina ponovno sastavio. Redatelj Marko Torjanac, rado viđen gost u porečkom kazalištu, iznova je pokazao svježinu, kvalitetu i osjećaj za detalje.

U ponedjeljak, 11. travnja održana je predstava CABARET PREKO VEZE u produkciji Kazališta Moruzgva i Gradskog satiričkog kazališta Kerempuh. Ines Bojanić, Ana Begić Tahiri, Katarina Baban i Petra Dugandžić svojom su izvedbom oduševile brojnu publiku. Slojevit i pronicljiv, CABARET PREKO VEZE kroz priče četiriju ženskih likova iz različitih društvenih konteksta zadire u kvarne mehanizme ponašanja prisutne u svim slojevima društva – od radničkog do više klase. Onaj najučestaliji u hrvatskom društvu jest svakako pretpostavka da za uspjeh nije potreban trud i rad već – dobra veza. Svaka od četiriju junakinja na svoj je način, preko veze, došla do ostvarenja vlastitih malograđanskih snova, ostavljajući po strani moral i kvalifikacije. Međutim, iako su pokušale preveslati svakoga tko im se našao na putu, na kraju su dobile veslima po glavi. Promatraču neodoljivo u pozadini odzvanjaju stihovi poznatog spjeva Osman Ivana Gundulića – „Kolo od sreće uokoli / vrteći se ne pristaje: tko bi gori, eto je doli, a tko doli gori ustaje. /“ U burlesknim plesnim točkama pred sam kraj predstave junakinje dolaze do spoznaje da su za zdravo društvo najpotrebnije istina, tolerancija i ljubav.

U utorak, 12. travnja održan je stand-up comedy show poznatog splitskog kolektiva Splicka scena pod nazivom TRI MUDRACA. Tri mudraca koja su nesebično dijelila svoje teškom mukom skupljene životne mudrosti, Ivica Lazaneo, Josip Škiljo i Tomislav Primorac natjerala su publiku u smijeh do suza. Stand-up komedija zahtjevan je izvedbeni žanr u kojem, ako sadržaj nije kvalitetno prezentiran, stvari mogu lako krenuti po zlu. Međutim, u slučaju TRI MUDRACA nije bilo mjesta neuspjehu – svaki od triju izvođača na sebi je svojstven način uspio osvojiti publiku koja je grcala u suzama. Poigravanje s jezičnim izražajem, splitskim mentalitetom, odrastanjem, odraslošću, društvenim i religijskim strukturama nagrađeno je gromoglasnim odzvanjanjem smijeha u porečkom kazalištu.

U srijedu, 13. travnja porečko kazalište ugostilo je predstavu OCAT I SIN u izvedbi Zlatana Zuhrića Zuhre i Tina Sedlara. Kroz lica koja je Zuhra stvarao godinama kroz televiziju i druga nastupanja, vješto je predstavio novog, ali nama tako poznatog antijunaka svakodnevnice, koji se divi svome grahu što je poput BETONA. Jedna od prvih izrečenih rečenica većini će u publici ostati u glavi do kraja života i svaki put kad budu jeli dobar grah, nasmijat će se i sjetiti BETONA. Pohvale ne treba uskratiti ni Tinu Sedlaru koji nadopunjuje i stvara drugi dio tog uspješnog zajedništva ove zabavne predstave s dugoročnim potencijalom izvođenja.

U srijedu, 20. travnja u 20 sati održala se nedavno producirana predstava poznatog i nagrađivanog kazališta Teatar Exit pod nazivom REALISTI. Izvorno slovenska komedija, iz pera pisca, scenarista i glazbenika Jure Karasa, u adaptaciji Matka Raguža predstava Realisti progovara o kaotičnoj realnosti i apsurdima vremena u kojem živimo u maniri kabareta kroz parodiju i glazbene komentare. Fantastična sinergija glumačke postave koju čine Domagoj Ivanković, Rok Juričić, Fabijan Komljenović, Nikola Nedić i Nika Ivančić te izvanredna izvedba svakog pojedinog glumca ostavili su dubok utisak na publiku koja je svoju zahvalnost pokazala desetominutnim ovacijama. Kroz kratke krokije Realisti seciraju i ogoljuju do srži aktualno stanje u društvu – od besmislenih natjecanja na iskvarenoj moralnoj ljestvici, preko dobrosusjedskih odnosa, ispraznih razgovora i zatupljenosti internetom, sve do kritike diktature zdravlja i reciklaže – Realisti beskompromisno serviraju status quo pred lice publike.

U subotu, 23. travnja u 20 sati prikazana je predstava NA KAVICI U PODNE najizvođenijeg hrvatskog kazališnog pisca u zemlji i inozemstvu Mire Gavrana. Riječ je o iznimno toploj kazališnoj predstavi u kojoj su glavni junaci Mladena Gavran u ulozi majke i Vedran Komerički u ulozi sina čiji se karakteri bitno razlikuju. Na lagodan, pitak i lepršav način predstava progovara o dvama pogledima na život, onome brižne majke i bezbrižnog sina, koji skupa prolaze kroz brojne neželjene životne situacije tipične za većinu ljudi koje, kad ih promatramo s odmakom, izazivaju osmijeh. Zaokružena i kompletna, ova je predstava na neki način najviše komedija u pravom smislu te riječi. Teatar Gavran ponovno je dokazao i opravdao postojanu i kvalitetnu kazališnu produkciju.

U nedjelju, 24. travnja u 17 sati rado viđeni gost Teatar Naranča predstavio je na svoj način jedan od najljepših klasika bajki braće Grimm – priču o Zlatokosi. Predstavu ZLATOKOSA režirala je Petra Vukelić a igraju Katja Rabar, Majkl Mikolić, Irin Šime Ribar i Elizabeta Košeto. Brojni mališani uživali su u šarmantnoj scenografiji i zaigranoj igri glumaca i lutkara te su izvedbu nagradili veselim i oduševljenim pljeskom.

  1. Zlatni zub, festival komedije i smijeha, održava se uz potporu Grada Poreča-Parenza, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije, Turističke zajednice grada Poreča, Valamara Riviere.

 

Zbog okolnosti izazvanih globalnom pandemijom u kontekstu kojih nije bilo moguće prihvatiti puni kapacitet publike, nagrada za prošlogodišnji, 14. Zlatni zub dodijeljena je u sklopu aktualnog festivala. Nagrada 14. Zlatni zub dodijeljena je predstavi Savršen partner, teatra Gavran, a Srebreni zub predstavi Fešta Teatra Exit.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email